“Θα ανατινάξει όλη τη Βηρυτό”: Έγγραφο “δείχνει” αμέλεια για τις καταστροφικές εκρήξεις στο Λίβανο

“Θα ανατινάξει όλη τη Βηρυτό”: Έγγραφο “δείχνει” αμέλεια για τις καταστροφικές εκρήξεις στο Λίβανο
Η Βηρυτός και το λιμάνι της μετά την καταστροφή AP

"Αμέλεια και αδράνεια" δείχνουν οι αρχικές έρευνες σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Είχε ζητηθεί από τις αρμόδιες αρχές η μετακίνηση των εκρηκτικών υλικών αλλά κανείς δεν προχώρησε σε ενέργειες.

Αδράνεια και αμέλεια οδήγησαν στις φονικές εκρήξεις που συντάραξαν την Βηρυτό το απόγευμα της Τρίτης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται πηγή κοντά στις προκαταρκτικές έρευνες που διεξάγονται προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια της τραγωδίας. “Δεν έγινε τίποτα”, από δικαστικούς και τις αρμόδιες επιτροπές για την απομάκρυνση του επικίνδυνου υλικού.

Η πηγή δήλωσε πως μια πυρκαγιά ξεκίνησε από την αποθήκη 9 του λιμανιού και επεκτάθηκε στην αποθήκη 12, όπου ήταν αποθηκευμένο το νιτρικό αμμώνιο.

Φωτιά μετά τις εκρήξεις στη Βηρυτό AP

 

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η έκρηξη της Τρίτης ήταν η πιο ισχυρή που έχει σημειωθεί ποτέ στη Βηρυτό, μια πόλη φοβισμένη ακόμη από τον εμφύλιο πόλεμο πριν από τρεις δεκαετίες και η οποία έχει κλονιστεί από μια βαθιά οικονομική κρίση που έχει τις ρίζες της σε δεκαετίες διαφθοράς και οικονομικής κακοδιαχείρισης.

Ο πρωθυπουργός και η προεδρία δήλωσαν την Τρίτη πως 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή βομβών, ήταν αποθηκευμένα επί έξι χρόνια στο λιμάνι χωρίς οποιαδήποτε μέτρα ασφαλείας.

Ελικόπτερο του στρατού στη Βηρυτό ρίχνει νερό στο λιμάνι της Βηρυτού, που καταστράφηκε από τις φονικές εκρήξεις AP

 

Ο Μπάντρι Ντάχερ, γενικός διευθυντής των Τελωνείων του Λιβάνου, δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο LBCI πως τα τελωνεία είχαν στείλει έξι έγγραφα στο δικαστικό σώμα προειδοποιώντας ότι το υλικό συνιστούσε απειλή.

«Ζητήσαμε την επανεξαγωγή του αλλά αυτό δεν συνέβη. Αφήνουμε τους ειδικούς και εκείνους που τους αφορά να προσδιορίσουν γιατί», είπε ο Ντάχερ.

Σύμφωνα με άλλο πρόσωπο που σχετίζεται με υπάλληλο του λιμανιού, μια ομάδα που είχε επιθεωρήσει το νιτρικό αμμώνιο πριν από έξι μήνες προειδοποίησε πως αν δεν μετακινηθεί «θα ανατινάξει όλη τη Βηρυτό».

twitter

 

Σύμφωνα με δύο έγγραφα που είδε το Reuters, τα Τελωνεία του Λιβάνου είχαν ζητήσει από το δικαστικό σώμα το 2016 και το 2017 να ζητήσει από «την αρμόδια ναυτιλιακή υπηρεσία» να επανεξαγάγει ή να εγκρίνει την πώληση του νιτρικού αμμωνίου, το οποίο είχε απομακρυνθεί από ένα φορτηγό πλοίο, το Rhosus, και είχε εναποτεθεί στην αποθήκη 12, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια του λιμανιού.

‘Ένα από τα έγγραφα αναφέρεται σε παρόμοια αιτήματα που είχαν γίνει το 2014 και 2015.

«Μια εγχώρια και διεθνής έρευνα πρέπει να διενεργηθεί για το συμβάν, δεδομένης της κλίμακας και των περιστάσεων υπό τις οποίες αυτά τα προϊόντα αυτά μεταφέρθηκαν στα λιμάνια», δήλωσε ο Γκασάν Χασμπάνι, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και μέλος του κόμματος Λιβανικές Δυνάμεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα