Θάνατος Μπαγκντάντι: Καρέ-καρέ η επιχείρηση για την “εξολόθρευση” του ηγέτη του ISIS

Θάνατος Μπαγκντάντι: Καρέ-καρέ η επιχείρηση για την “εξολόθρευση” του ηγέτη του ISIS
Θάνατος Μπαγκντάντι: Καρέ-καρέ η επιχείρηση για την "εξολόθρευση" του ηγέτη του ISIS AP

Στη δημοσιότητα έδωσε το Πεντάγωνο το βίντεο από την προ ημερών αμερικανική επιχείρηση στη Συρία, κατά την οποία σκοτώθηκε ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους. Για "εξαιρετικά οργανωμένη και εκτελεσμένη" επιχείρηση έκανε λόγο ο επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ κατά την παρουσίαση του βίντεο.

Βίντεο από την επιχείρηση στη Συρία και τον θάνατο του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, έδωσε το Πεντάγωνο την Τετάρτη.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για το συμβάν, ο επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ στρατηγός Φρανκ ΜακΚένζι μίλησε για την επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Κυριακής.

“Η επιχείριση ήταν εξαιρετικά οργανωμένη και εκτελεσμένη, αποδεικνύοντας το εύρος των ΗΠΑ και την αδιάκοπη δέσμευσή μας να καταστρέψουμε τον ISIS. Αυτή ήταν μια πραγματικά διϋπηρεσιακή προσπάθεια, επομένως συγχαίρω τους εταίρους μας σε όλη την αμερικανική κυβέρνηση” δήλωσε ο Αμερικανός στρατηγός.

Το σημείο της επιχείρησης όπου σκοτώθηκε ο Μπαγκντάντι

 

Στο βίντεο φαίνονται Αμερικανοί στρατιώτες και στρατιωτικοί σκύλοι, οι οποίοι απογειώθηκαν με 8 ελικόπτερα από μια άγνωστη στρατιωτική βάση στη Μέση Ανατολή να φτάνουν στο σημείο. Ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι η επιχείρηση διοργανώθηκε από μια αεροπορική βάση στο δυτικό Ιράκ. Η χερσαία επιχείρηση στην περιοχή της Ιντλίμπ στη Συρία είχε τη συνδρομή ενός στρατιωτικού αεροσκάφους και πλοίων, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Οι στρατιώτες είχαν επίσης ένα στρατιωτικό ρομπότ, το οποίο τελικά δεν χρησιμοποίησαν.

Μόλις είχαν προσεγγίσει το συγκρότημα του Μπαγκντάντι, τα ελικόπτερα δέχθηκαν πυρά, όμως οι αμερικανικές δυνάμεις κατάφεραν σύντομα να καταστείλουν την επίθεση και να προσγειωθούν με ασφάλεια. Πιστεύοντας ότι η κεντρική είσοδος στο κτίριο ήταν παγιδευμένη, εισήλθαν σε δευτερόλεπτα ανατινάσσοντας τον τοίχο.

Οι αμερικανικές δυνάμεις σύντομα «καθάρισαν» το κτίριο «με τον κόσμο είτε να παραδίνεται είτε να πυροβολείται και να σκοτώνεται», όπως περιέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Έντεκα παιδιά απομακρύνθηκαν, χωρίς να τραυματιστούν, και η φροντίδα τους ανατέθηκε σε έναν τρίτο συμβαλλόμενο, τον οποίο δεν αποκάλυψε ο Αμερικανός πρόεδρος. Αμερικανοί στρατιώτες αιχμαλώτισαν και κατόπιν φυλάκισαν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Εικόνα από τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Πεντάγωνο για την επιχείρηση κατά του Μπακγντάντι AP

Στιγμιότυπο από την επιχείρηση εξουδετέρωσης του Baghdadi

 

Ο Μπαγκντάντι διέφυγε σε ένα υπόγειο τμήμα του συγκροτήματος και σε ένα τούνελ, παίρνοντας μαζί του τρία από τα παιδιά του. Ο Έσπερ ανέφερε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις κάλεσαν τον Μπαγκντάντι να παραδοθεί, όμως εκείνος αρνήθηκε. Τον κυνήγησαν οι σκύλοι και αφού βρέθηκε σε αδιέξοδο, ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους «κλαψουρίζοντας και κλαίγοντας και φωνάζοντας», σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, πυροδότησε τα εκρηκτικά στο γιλέκο αυτοκτονίας του, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ίδιος και τα παιδιά του και να προκαλέσει την κατάρρευση της σήραγγας. Κανένας Αμερικανός στρατιώτης δεν τραυματίστηκε, αν και ένας σκύλος τραυματίστηκε σοβαρά.

Στιγμιότυπο από την επιχείρηση εξουδετέρωσης του Baghdadi

Με το σώμα του Μπαγκντάντι «ακρωτηριασμένο από τις εκρήξεις», οι αμερικανικές δυνάμεις έκαναν εξέταση DNA για να επιβεβαιώσουν την ταυτότητά του σε περίπου 15 λεπτά. «Τα αποτελέσματα της εξέτασης επιβεβαίωσαν την ταυτότητά του με τρόπο βέβαιο, άμεσο και απόλυτα θετικό. Ήταν εκείνος» σημείωσε ο Τραμπ.

Στοιχεία για την ταυτοποίηση του Μπαγκντάντι AP

 

Οι στρατιώτες συνέχισαν να ερευνούν το συγκρότημα, παίρνοντας «άκρως ευαίσθητο υλικό» μαζί τους, περιλαμβανομένων πληροφοριών για την προέλευση του Ισλαμικού Κράτους και των μελλοντικών σχεδίων του. Συνολικά, οι αμερικανικές δυνάμεις παρέμειναν στο κτίριο για περίπου 2 ώρες προτού επιστρέψουν αεροπορικώς ακολουθώντας την ίδια διαδρομή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα