The Queen’s Gambit: Κορυφαία σκακίστρια μηνύει το Netflix

The Queen’s Gambit: Κορυφαία σκακίστρια μηνύει το Netflix
ap/Charlie Gray

Η Νόνα Γκαπριντασβίλι κατηγορεί τη σειρά του Netflix "The Queen's Gambit" πως στο τελευταίο επεισόδιο γίνονται ψευδείς αναφορές για την καριέρα της.

Η Γεωργιανή σκακίστρια, Νόνα Γκαπριντασβίλι, μήνυσε το Netflix για συκοφαντική δυσφήμιση και ζητάει 5 εκατομμύρια δολάρια, υποστηρίζοντας πως στο τέλος της σειράς ‘The Queen’s Gambit’ υπονόησαν εκουσίως ότι η Γκαπριντασβίλι “δεν είχε ικανότητες να ανταγωνιστεί άνδρες”, δυσφημίζοντας τις ικανότητές της.

Οι δικηγόροι της, ισχυρίστηκαν ότι η μίνι σειρά, την οποία είδαν 62 εκατομμύρια άνθρωποι, έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στη φήμη της πελάτισσάς τους.

Ο ισχυρισμός ότι η Γκαπριντασβίλι δεν έχει ανταγωνιστεί ποτέ άνδρες είναι “προφανώς ψευδής”, “κατάφωρα σεξιστικός” και “περιφρονητικός”, σύμφωνα με την 25 σελίδων μήνυση, που κατατέθηκε στο Ομοσπονδιακό Περιφερειακό Δικαστήριο, στο Λος Άντζελες.

Η μήνυση κάνει λόγο για το φινάλε της σειράς, αναφερόμενη στο επεισόδιο με τίτλο “Τέλος παιχνιδιού”, κατά τη διάρκεια του οποίου, ένας σχολιαστής αναφέρεται στη Γεωργιανή σκακίστρια, Γκαπριντασβίλι, αφού η Χάρμον νικά τον Ρώσο, Βίκτορ Λάεβ.

Ο σχολιαστής λέει σε εκείνη τη σκηνή: “Το μόνο ασυνήθιστο πράγμα με αυτήν (τη Χάρμον), πραγματικά, είναι το φύλο της. Και ακόμη και αυτό δεν είναι μοναδικό στη Ρωσία. Υπάρχει η Νόνα Γκαπριντασβίλι, αλλά είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια γυναικών και δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ άντρες”.

Στη συνέχεια, η κάμερα στρέφεται προς μια γυναίκα στο ακροατήριο, η οποία, σύμφωνα με τη μήνυση, “προφανώς προορίζεται να είναι η Γκαπριντασβίλι”.

“Έτσι, σε μια ιστορία που υποτίθεται ότι ενέπνευσε τις γυναίκες δείχνοντας μια νεαρή γυναίκα να ανταγωνίζεται άνδρες στα υψηλότερα επίπεδα του παγκόσμιου σκακιού, το Netflix ταπείνωσε τη μία και πραγματική γυναίκα που είχε αντιμετωπίσει και νικήσει άνδρες στην παγκόσμια σκακιστική ιστορία” αναφέρει χαρακτηριστικά η μήνυση.

“Μέχρι το 1968, τη χρονιά στην οποία υποτίθεται πως διαδραματίζεται αυτό το επεισόδιο, η κορυφαία γυναίκα σκακίστρια είχε ανταγωνιστεί τουλάχιστον 59 άντρες (28 από αυτούς ταυτόχρονα σε ένα παιχνίδι), συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 10 μεγάλων παικτών της εποχής εκείνης”, συμπληρώνει η κατάθεση.

Επιπλέον, η παρουσίαση της Γκαπριντασβίλι στη σειρά ως Ρωσικής καταγωγής και όχι Γεωργιανής, προσβάλλει ακόμα περισσότερο τη Γκαπριντασβίλι, σύμφωνα με τους δικηγόρους της.

Η μήνυση ανέφερε ότι υπήρξε “σκόπιμη” αλλαγή στο κείμενο του Walter Tevis ,στο ομώνυμο μυθιστόρημα του 1983 στο οποίο βασίστηκε η σειρά “The Queen’s Gambit”, “προκειμένου να αναδείξουν την ιστορία τους”.

Η κορυφαία σκακίστρια είπε ότι απευθύνθηκε στο Netflix για αυτές τις αναλήθειες μετά την προβολή της σειράς, αλλά το Netflix απέρριψε τους ισχυρισμούς της και υποστήριξε ότι η σκηνή ήταν ακίνδυνη.

Σε δήλωσή του στο NBC News, την Πέμπτη (16/09), εκπρόσωπος της δημοφιλούς πλατφόρμας σχολίασε: “Το Netflix σέβεται την κυρία Γκαπριντασβίλι και την περίφημη καριέρα της, αλλά πιστεύουμε ότι αυτός ο ισχυρισμός δεν έχει καμία αξία και θα υπερασπιστούμε σθεναρά τη θέση μας”.

Το Netflix, όπως αναφέρει ο Independent, αρνήθηκε να ανακαλέσει τα όσα έχει αναφέρει για την Γκαπριντασβίλι.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα