Θέμα συγκυριαρχίας επί του Γιβραλτάρ θέτει η Ισπανία

Spain's Foreign Minister Jose Manuel Garcia-Margallo delivers a speech during a meeting of foreign ministers of EU member states on the topic of the Debate on the Future of Europe in Palma de Mallorca on July 19, 2013. AFP PHOTO/ JAIME REINA (Photo credit should read JAIME REINA/AFP/Getty Images)
Spain's Foreign Minister Jose Manuel Garcia-Margallo delivers a speech during a meeting of foreign ministers of EU member states on the topic of the Debate on the Future of Europe in Palma de Mallorca on July 19, 2013. AFP PHOTO/ JAIME REINA (Photo credit should read JAIME REINA/AFP/Getty Images) AFP/GETTY IMAGES

"Συγκυριαρχία" της Ισπανίας και της Βρετανίας επί του Γιβραλτάρ προτείνει η Μαδρίτη, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πρόσβασή του στην αγορά της Ε.Ε

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας πρότεινε σήμερα "συγκυριαρχία" της Ισπανίας και της Βρετανίας επί του Γιβραλτάρ, η οποία θα επιτρέψει στον βρετανικό θύλακα την πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά το Brexit.

"Χρειάζεται πλέον να βρούμε ποιο είδος σχέσης το Γιβραλτάρ θέλει να έχει εάν επιδιώκει πρόσβαση στην εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης", δήλωσε ο Jose Manuel Garcia-Margallo στο ραδιοφωνικό δίκτυο Onda Cero.

"Η φόρμουλα που προτείνουμε είναι αυτή της Βρετανό-ισπανικής συγκυριαρχίας για μία περιορισμένη χρονική περίοδο, που θα οδηγήσει στην επιστροφή του Γιβραλτάρ στην Ισπανία", είπε.

"Για να είμαι ξεκάθαρος, η ισπανική σημαία στο Βράχο είναι πολύ πιο κοντά σε σχέση με το παρελθόν", συμπλήρωσε.

Οι κάτοικοι του Γιβραλτάρ ψήφισαν με ποσοστό άνω του 90% υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιορισμένης χρονικής περιόδου οι κάτοικοι του Γιβραλτάρ θα μπορούσαν να διατηρήσουν την βρετανική υπηκοότητα εάν το θέλουν και ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς, συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Fabian Picardo, τόνισε πως στόχος είναι η ενότητα και η κοινή δράση.

"Έχουμε ξεπεράσει μεγαλύτερες προκλήσεις. Είναι ώρα για ενότητα, για ηρεμία και ορθολογική σκέψη. Μαζί και ενωμένοι θα συνεχίσουμε να ευημερούμε", έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Το Γιβραλτάρ παραχωρήθηκε από την Ισπανία στη Βρετανία το 1713 και έκτοτε η Μαδρίτη ζητεί συστηματικά την επιστροφή του στην ισπανική κυριαρχία, θεωρώντας το αποικία του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι κάτοικοί του ψήφισαν στην συντριπτική τους πλειοψηφία υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

(ΠΗΓΗ: thelocal.es)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Brexit
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Brexit: Επτά συνέπειες της εξόδου από την ΕΕ

Στέρτζον: O λαός της Σκωτίας βλέπει το μέλλον του στους κόλπους της ΕΕ

SHARE:

24Media Network