"Θερίζει" ο κοροναϊός: Ξεπέρασε τον SARS σε θύματα - Πάνω από 17.000 κρούσματα

Ο νέος κοροναϊός σαρώνει στην Κίνα
Ο νέος κοροναϊός σαρώνει στην Κίνα AP

Με απίστευτες ταχύτητες εξαπλώνεται ο κοροναϊός. Το Νοσοκομείο Παίδων της Γουχάν ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το μήνυμα: "Οι ιατρικές προμήθειες εξαντλούνται-βοήθεια!"

Η Κίνα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έχει "επείγουσα ανάγκη" από προστατευτικές ιατρικές μάσκες καθώς ο αριθμός των νεκρών από τον νέο κοροναϊό στη χώρα ξεπέρασε εκείνον που είχε αφήσει πίσω του ο SARS το 2002, ενώ περισσότερα από 17.000 είναι τα κρούσματα.

Ο φόβος που έχει προκαλέσει ο ταχύτατα εξαπλούμενος ιός στην πυκνοκατοικημένη χώρα του 1,4 δισεκατομμυρίου κατοίκων έχει οδηγήσει τους πολίτες στο να αποθηκεύουν προστατευτικές μάσκες μιας χρήσης, ενώ το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο επίκεντρο της κρίσης, την πόλη Γουχάν, αναφέρει ελλείψεις σε εξοπλισμό προστασίας.

"Αυτό που έχει επί του παρόντος ανάγκη η Κίνα επειγόντως είναι οι χειρουργικές μάσκες, οι προστατευτικές στολές και τα προστατευτικά γυαλιά", ανέφερε κατά την ενημέρωση του Τύπου η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χουά Τσουνίνγκ.

Το Νοσοκομείο Παίδων της Ουχάν ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το μήνυμα: "Οι ιατρικές προμήθειες εξαντλούνται-βοήθεια!", σύμφωνα με το BBC.

Βίντεο που έχουν ανέβει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν μεγάλες ουρές να σχηματίζονται έξω από τα νοσοκομεία. Σε ένα βίντεο ένας άνδρας που βρίσκεται σε ένα νοσοκομείο της περιοχής λέει ότι χρειάζεται "έως και δέκα ώρες" να δει κάποιος ασθενής τον γιατρό, προσθέτει το βρετανικό δίκτυο.

Σε πλήρη λειτουργία τα κινεζικά εργοστάσια μπορούν να κατασκευάζουν περίπου 20 εκατομμύρια μάσκες την ημέρα, σύμφωνα με το υπουργείο Βιομηχανίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι χώρες, ανάμεσά τους η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, το Καζακστάν και η Ουγγαρία, έχουν δωρίσει ιατρικές προμήθειες.

Νωρίτερα ο Τιάν Γιουλόνγκ του υπουργείου Βιομηχανίας δήλωσε ότι οι αρχές προγραμματίζουν να εισαγάγουν μάσκες από την Ευρώπη, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι τα εργοστάσια επιστρέφοντας στην παραγωγή μετά τις διακοπές για την κινεζική Πρωτοχρονιά λειτουργούν με ρυθμό παραγωγής "μεταξύ του 60% και 70%".

Πέραν της Χουμπέι, της επαρχίας αυτής των τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων κατοίκων στο επίκεντρο της έξαρσης του ιού, πολλές άλλες επαρχίες και πόλεις ανά την Κίνα έχουν καταστήσει υποχρεωτική τη μάσκα σε δημόσιους χώρους.

Σε αυτές περιλαμβάνονται η Γκουανγκντόνγκ--η πολυπληθέστερη επαρχία της Κίνας--η Σετσουάν, η Τσιανγκσί, η Λιαονίνγκ και η πόλη Ναντζίνγκ με πληθυσμό που συνδυαστικά ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια.

ΠΟΥ: "Να μη σταματήσουν τα ταξίδια"

Επιβάτες φορούν μάσκες σε αεροδρόμιο
Επιβάτες φορούν μάσκες σε αεροδρόμιο AP

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς δήλωσε πως δεν υπάρχει ανάγκη για μέτρα που «παρεμβαίνουν χωρίς να χρειάζεται στα διεθνή ταξίδια και στο διεθνές εμπόριο» στην προσπάθεια να σταματήσει η διάδοση του νέου κοροναϊού που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 361 ανθρώπους στην Κίνα.

«Καλούμε όλες τις χώρες να εφαρμόσουν αποφάσεις που βασίζονται σε στοιχεία και είναι εύλογες», δήλωσε στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΠΟΥ επαναλαμβάνοντας προηγούμενο μήνυμά του.

«Η παγκόσμια συνδεσιμότητα είναι αδυναμία στο ξέσπασμα αυτό, όμως είναι και η μεγαλύτερη δύναμή μας», υπογράμμισε.

Στο μεταξύ οι εταιρείες που οργανώνουν κρουαζιέρες αποφάσισαν να απαγορεύσουν την παρουσία στα κρουαζιερόπλοια επιβατών και μελών πληρώματος που έχουν ταξιδέψει στην Κίνα μέσα στις 14 τελευταίες ημέρες, ανακοίνωσε σήμερα η διεθνής ομοσπονδία τους που εδρεύει στη Γερμανία.

«Οι επιβάτες και τα μέλη πληρώματος που έχουν ταξιδέψει στην ηπειρωτική Κίνα στη διάρκεια των 14 τελευταίων ημερών ή που ήρθαν από τη χώρα αυτή στη διάρκεια αυτής της περιόδου δεν θα επιτρέπεται να επιβαίνουν» στα κρουαζιερόπλοια, εξήγησε σε ανακόινωσή της η Διεθνή Ένωση Πλοίων Κρουαζιέρας (CLIA) που έχει την έδρα της στο Αμβούργο.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κίνα, Κορονοϊός
SHARE: