Θρίλερ με πυρομαχικά στην Κύπρο

Θρίλερ με πυρομαχικά στην Κύπρο

Συναγερμός με φορτίο πυρομαχικών στην Κύπρο. Διαβάστε στο NEWS 247 για το ολονύχτιο θρίλερ

Λίγους μήνες μετά την τραγωδία στη Ναυτική Βάση στο Μαρί που στοίχισε τη ζωή σε 13 ανθρώπους , η Κυπριακή Δημοκρατία βρέθηκε αντιμέτωπη με νέο φορτίο πυρομαχικών όταν πλοίο ρωσικών συμφερόντων που τα μετέφερε ζήτησε ανεφοδιασμό ενώ βρισκόταν ανοιχτά της Λεμεσού.

Το πλοίο, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, αποδεσμεύτηκε, αφού άλλαξε προορισμό και δεν θα πλεύσει τελικά προς τη Συρία.

Ανέφερε ότι η Κύπρος δεν ήταν στον προορισμό του πλοίου, αλλά βρέθηκε στο λιμάνι Λεμεσού για ανεφοδιασμό λόγω της σφοδρής θαλασσοταραχής που επικρατούσε στην περιοχή.

Έγιναν, όπως σημείωσε, σχετικοί έλεγχοι και ακολουθήθηκαν όλες οι νενομισμένες διαδικασίες σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς.

Η υπόθεση αυτή σήμανε συναγερμό, καθώς ξύπνησε μνήμες από την τραγωδία που βύθισε σε εθνικό πένθος την Κύπρο.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών

"Το Υπουργείο Εξωτερικών ενημερώθηκε από τις Τελωνειακές Αρχές, χθες 10 Ιανουαρίου, το απόγευμα, ότι αγκυροβόλησε στη λιμενική περιοχή Λεμεσού, το πλοίο CHARIOT με σκοπό τον εφοδιασμό του με καύσιμα.

Η Κύπρος δεν αποτελούσε προορισμό του πλοίου αλλά αναγκάστηκε να καταπλεύσει στο αγκυροβόλιο του λιμένα της Λεμεσού λόγω σφοδρής θαλασσοταραχής.

Το πλοίο φέρει σημαία Αγίου Βικεντίου και Γρεναδινών και ανήκει στη ρωσική πλοιοκτήτρια εταιρεία Westberg Ltd (St. Petersburg, Russia). Το πλοίο απέπλευσε από το λιμάνι Αγίας Πετρούπολης στις 09 Δεκεμβρίου 2011.

Τελωνείο και Λιμενικές αρχές προέβησαν στις νενομισμένες διαδικασίες και έλεγχο των εγγράφων του πλοίου και του φορτίου. Επίσης, προέβηκαν σε εξωτερικό έλεγχο των 4 εμπορευματοκιβωτίων και της ηλεκτρογεννήτριας που βρίσκονται στο αμπάρι του πλοίου.

Ο φυσικός έλεγχος του περιεχομένου των εν λόγω εμπορευματοκιβωτίων δεν ήταν εφικτός, λόγω στενότητας χώρου. Διαπιστώθηκε ότι το πλοίο έφερε επικίνδυνο φορτίο, με προορισμό τη Συρία και την Τουρκία.

Οι αρμόδιες Αρχές απαγόρευσαν τον εφοδιασμό με καύσιμα και τον απόπλου του πλοίου από το αγκυροβόλιο Λεμεσού μέχρι να διευκρινιστεί η κατάσταση. Μετά από συντονισμένες ενέργειες των αρμοδίων αρχών, οι πλοιοκτήτες του εν λόγω πλοίου αποφάσισαν να αλλάξουν τον προορισμό του φορτίου.

Επιπλέον, λήφθηκαν υπόψη οι Κανονισμοί και Αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διέπουν τα περιοριστικά μέτρα σε σχέση με τη κατάσταση στη Συρία. Διαπιστώθηκε ότι δεν παραβιάζονται τα σχετικά περιοριστικά μέτρα της ΕΕ.

Κατόπιν των ανωτέρω, δρομολογήθηκαν οι απαιτούμενες διαδικασίες και δόθηκε η άδεια εφοδιασμού με καύσιμα και απόπλου του πλοίου."

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κύπρος: Ευθύνες για την τραγωδία σε δύο θύματα

Αδρανή υλικά για τον Παπακώστα τα κοντέινερ του θανάτου

Οργή και θρήνος για τη τραγωδία στη Κύπρο

SHARE:

24Media Network