Θρίλερ με την παράταση της εκεχειρίας Ισραήλ – Χαμάς

Διαβάζεται σε 3'
Ισραήλ-Χαμάς
Συγκίνηση κατά την απελευθέρωση ομήρων και κρατουμένων ATEF SAFADI/EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για παράταση της εκεχειρίας ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς. Και οι δύο πλευρές φαίνεται να βλέπουν θετικά μία ενδεχόμενη παράταση αλλά ακόμα δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση.

Διαπραγματευτές από την Αίγυπτο, το Κατάρ και τις ΗΠΑ βρίσκονται κοντά στο να συμφωνήσουν μια παράταση της εκεχειρίας που λήγει σήμερα, Δευτέρα (26/11), ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς, αναφέρει το Reuters.

Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη χωρίς να έχουν ακόμα αποφασίσει ούτε τον αριθμό των κρατουμένων που αναμένεται να απελευθερωθούν ούτε τη διάρκεια της παράτασης, όπως δήλωσαν τρεις αιγυπτιακές πηγές στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η Χαμάς από την πλευρά της επιδιώκει να παρατείνει την εκεχειρία για 4 ημέρες, ενώ το Ισραήλ είχε προηγουμένως προσφερθεί να συμφωνήσει σε μια επιπλέον ημέρα ανακωχής και την απελευθέρωση τριπλάσιων Παλαιστινίων κρατουμένων για κάθε 10 ομήρους που απελευθερώνονται.

Συγκεκριμένα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε την Κυριακή (26/11) ότι θα καλωσόριζε μια παράταση της κατάπαυσης του πυρός εάν κάτι τέτοιο διευκόλυνε την απελευθέρωση άλλων δέκα ομήρων ημερησίως.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος αναμένεται σήμερα να ζητήσει από την κυβέρνησή του να εγκρίνει προϋπολογισμό «πολέμου», ύψους 30 δισεκατομμυρίων σέκελ (7,3 δισεκ. ευρώ), διεμήνυσε πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν ως «τη νίκη», δήλωση που έκανε στη βόρεια Γάζα, όπου βρέθηκε για πρώτη φορά μετά τη μονομερή αποχώρηση του Ισραήλ από τον παλαιστινιακό θύλακο, προκειμένου να επιθεωρήσει στρατιώτες.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος εξοικειωμένος με τις συνομιλίες εκεχειρίας, είπε ότι τόσο η Χαμάς όσο και το Ισραήλ έδειξαν θετική στάση στα αιτήματα για παράταση της τετραήμερης εκεχειρίας, αλλά πρόσθεσε ότι “δεν έχει ληφθεί ακόμη τελική απόφαση“.

Ανησυχία για τις λίστες ομήρων και κρατουμένων

Έντονη ανησυχία σχετικά με τους καταλόγους των Ισραηλινών ομήρων και των Παλαιστινίων κρατουμένων που πρόκειται να απελευθερωθούν σήμερα εκφράζουν Ισραήλ και Χαμάς, σύμφωνα με αξιωματούχο. Όπως είπε μιλώντας στο Reuters υπό καθεστώς ανωνυμίας, μεσολαβητές του Κατάρ συνεργάζονται με τις δύο πλευρές για την επίλυση των ζητημάτων και την αποφυγή καθυστερήσεων.

“Υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα με τις σημερινές λίστες. Στο Κατάρ εργάζονται και με τις δύο πλευρές για να το επιλύσουν και να αποφύγουν καθυστερήσεις”, είπε ο αξιωματούχος που ενημερώθηκε για το θέμα.

Το Ισραήλ δήλωσε νωρίτερα ότι έλαβε μέσα σε μια νύχτα τον τελικό κατάλογο των ομήρων που πρόκειται να απελευθερωθούν, ωστόσο, αυτός “υπόκειται σε αναθεώρηση”, δήλωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Παλαιστίνιοι
Στιγμές συγκίνησης κατά την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων EPA/ATEF SAFADI

Ισραηλινές πηγές που επικαλείται το CNN, αναφέρουν ότι ένα από τα προβλήματα με τον κατάλογο των ομήρων που αναμένεται να απελευθερωθούν σήμερα είναι ότι δεν περιλαμβάνει μητέρες.

Τι γνωρίζουμε για τους ομήρους που έχουν απελευθερωθεί

Η συμφωνία, που κλείστηκε με μεσολάβηση του Κατάρ —με την υποστήριξη της Αιγύπτου και των ΗΠΑ— και τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή, προέβλεπε 4ήμερη παύση των εχθροπραξιών, τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και την απελευθέρωση 50 ομήρων από τους 200 και πλέον που κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακο, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 150 φυλακισμένων Παλαιστίνιων.

Από την Παρασκευή, αφέθηκαν ελεύθεροι 39 όμηροι στο πλαίσιο της συμφωνίας και 24 εκτός αυτού του πλαισίου, στην πλειονότητά τους Ταϊλανδοί που εργάζονταν στο Ισραήλ, καθώς και 117 παλαιστίνιοι φυλακισμένοι, καθώς η συμφωνημένη αναλογία είναι 1 προς 3.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα