Θρίλερ στην Αυστρία: Μερικές χιλιάδες ψήφοι θα κρίνουν την έκβαση των εκλογών

Θρίλερ στην Αυστρία: Μερικές χιλιάδες ψήφοι θα κρίνουν την έκβαση των εκλογών

Ξεκίνησε η καταμέτρηση των περίπου 700.000 επιστολικών ψήφων, οι οποίες θα κρίνουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία. Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί μετά τις 6μμ ώρα Ελλάδας.

Χωρίς τις σχεδόν 700.000 επιστολικές ψήφους, των οποίων η καταμέτρηση ξεκίνησε σήμερα, νικητής των προεδρικών εκλογών αναδεικνύεται, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα, ο ακροδεξιός υποψήφιος Νόρμπερτ Χόφερ, ενώ ο αντίπαλός του Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν από το κόμμα των Πρασίνων λαμβάνει ποσοστό 48,1%, ανακοίνωσε το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών.

Οι εκτιμήσεις αργά το βράδυ της Κυριακής, στις οποίες συνυπολογίζονται και οι επιστολικές ψήφοι έκαναν ωστόσο λόγο για ισοπαλία μεταξύ του Χόφερ και του Βαν Ντερ Μπέλεν. Ο μόνος τρόπος για να υπάρξει βεβαιότητα είναι να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση και των επιστολικών ψήφων. Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται μεταξύ 6μμ και 8μμ ώρα Ελλάδος. Σύμφωνα πάντως με την αυστριακή τηλεόραση η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες έφθασε σε 71,8%.

Σε περίπτωση εκλογής του, ο Νόρμπερτ Χόφερ θα είναι ο πρώτος ακροδεξιός στον ύπατο αξίωμα μιας χώρας-μέλους της ΕΕ. Ας σημειωθεί ότι ο ομοσπονδιακός πρόεδρος στην Αυστρία είναι σε θέση να απαλλάξει των καθηκόντων της την κυβέρνηση. Και ο Νόρμπερτ Χόφερ έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα το πράξει αν κρίνει ως ανεπαρκές του έργο του κυβερνητικού συνασπισμού σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικών. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το λαϊκιστικό FPÖ εκμεταλλεύθηκε την προσφυγική κρίση και θεωρείται σήμερα η ανερχόμενη πολιτική δύναμη στην Αυστρία. Από την άλλη πλευρά είναι γεγονός ότι οι αντίπαλοι των ακροδεξιών συσπειρώθηκαν γύρω από το πρόσωπο του υποψηφίου των Πρασίνων και κατάφεραν να εξανεμίσουν το ξεκάθαρο προβάδισμα του NorbertHofer, που έφθασε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, πριν από ένα μήνα, το 14%.

Ανεξάρτητα πάντως από το ποίος υποψήφιος θα επικρατήσει, το αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται ήδη τομή στην μεταπολεμική ιστορία της Αυστρίας, μιας και για πρώτη φορά ο ομοσπονδιακός πρόεδρος δεν προέρχεται ούτε από τον σοσιαλδημοκρατικό, ούτε από τον συντηρητικό χώρο.

Φίτσμαγιερ: Οι εξελίξεις στην Αυστρία αντικατοπτρίζουν μια ευρωπαϊκή τάση

Για τον γνωστό αυστριακό πολιτικό αναλυτή Πέτερ Φίλτσμαγιερ η παράδοξη πολιτική της Αυστρίας δεν είναι σε καμία περίπτωση μεμονωμένη, αλλά αντικατοπτρίζει μία σταθερή τάση στην Ευρώπη και αυτός είναι ένας από τους λόγους για το τεράστιο ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Λάμερτ: Αυτονόητη μια καλή σχέση με τον επόμενο αυστριακό πρόεδρο

Σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό DLF ο πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου Νόμπερτ Λάμπερτ δήλωσε χθες το απόγευμα: «Ανεξάρτητα από την έκβαση της εκλογικής διαδικασίας, είναι αυτονόητο ότι θα έχουμε μια σωστή σχέση με τον εκλεγμένο πρόεδρο της Αυστρίας». Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός τόνισε ωστόσο ότι με δεδομένες τις πολιτικές εξελίξεις στην Αυστρία είναι «ευτυχής ότι η εκλογή του γερμανού ομοσπονδιακού προέδρου δεν γίνεται απευθείας από το λαό, αλλά με τη βοήθεια της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης».

πηγή: dw

SHARE:

24Media Network