Θύελλα αντιδράσεων κατά Ορμπαν: Απομακρύνει άγαλμα του Νάγκι

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν EUROKINISSI

Ο Βίκτορ Ορμπαν βρήκε έναν ακόμη τρόπο να προκαλέσει την οργή των πολιτικών του αντιπάλων. Αφορμή ένα άγαλμα.

Την έντονη κριτική της αντιπολίτευσης δέχεται ο Βίκτορ Όρμπαν για το γεγονός ότι έδωσε εντολή την Παρασκευή για την μετακίνηση ενός αγάλματος του Ίμρε Νάγκι, ενός εκ των προκατόχων του, που θεωρείται ήρωας της αντίστασης κατά τη σοβιετική εισβολή του 1956.

Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της Ουγγρικής Επανάστασης του 1956, που συνετρίβη από τον Κόκκινο Στρατό, ο Νάγκι εκτελέστηκε στις 16 Ιουνίου 1958 στη Βουδαπέστη. Το μπρούτζινο άγαλμά του, που ανεγέρθηκε το 1996, βρίσκεται σε μια πλατεία κοντά στο ουγγρικό κοινοβούλιο στη Βουδαπέστη.

ADVERTISING

Με βάση την κυβερνητική εντολή, πρέπει να μεταφερθεί σε ένα λιγότερο ορατό μέρος και να αντικατασταθεί με αντίγραφο ενός μνημείου αφιερωμένου στα θύματα του κομμουνιστικού καθεστώτος του Μπέλα Κουν, που ηγήθηκε της χώρας για σύντομο χρονικό διάστημα το 1919. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τον ακροδεξιό Όρμπαν ότι επιχειρεί ιστορικό αναθεωρητισμό και ότι επιδιώκει επίσης να αποκαταστήσει τον ναύαρχο Μίκλος Χόρτι, τον ηγέτη της Ουγγαρίας την περίοδο του μεσοπολέμου που είχε συνάψει συμμαχία με τη ναζιστική Γερμανία.

Οι υποστηρικτές του εθνικιστή ηγέτη υποστηρίζουν ότι στόχος του είναι να αποκαταστήσει τους δημόσιους χώρους της ουγγρικής πρωτεύουσας στην εμφάνιση που είχαν πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και να σβήσει τα ίχνη της κομμουνιστικής περιόδου, η οποία έληξε το 1989.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ουγγαρία
SHARE:

24Media Network