Τι είπε ο Φιγιόν στους εισαγγελείς

Τι είπε ο Φιγιόν στους εισαγγελείς

Ο Φρανσουά Φιγιόν αποφάσισε να εμφανιστεί ένα 24ωρο νωρίτερα απ' ότι είχε καθοριστεί ενώπιον των δικαστών προκειμένου να αποφύγει τους δημοσιογράφους

Ένα 24ωρο νωρίτερα από την προγραμματισμένη ακροαματική διαδικασία παρουσιάστηκε ο Φρανσουά Φιγιόν ενώπιον των δικαστών αιφνιδιάζοντας τους πάντες  και ιδιαίτερα τους δημοσιογράφους.

Ήταν αίτημα του ίδιου του Φιγιόν, εξήγησε ο δικηγόρος του, Αντονέν Λεβί, να παρουσιασθεί μια μέρα νωρίτερα από τη καθορισμένη ημερομηνία της 15ης Μαρτίου με στόχο την εξασφάλιση "ήρεμων συνθηκών και η αποφυγή της πίεσης των μέσων ενημέρωσης".

ADVERTISING

"Το να τον περιμένει ένα στράτευμα 300 δημοσιογράφων έξω από το δικαστήριο, δεν είναι συμβατό με την αντίληψή μου για τη δικαιοσύνη" δήλωσε ο κ. Λεβί σχολιάζοντας ότι υπονομεύεται έτσι το τεκμήριο αθωότητας.

Έτσι, ενώ το κοινό το αγνοούσε, ο υποψήφιος της δεξιάς στις γαλλικές προεδρικές εκλογές παρουσιάσθηκε νωρίς χθες το πρωί στους δικαστές και συνάντησε στη συνέχεια τη Συνομοσπονδία των κυνηγών, όπως προβλεπόταν στο πρόγραμμά του.

Απέφυγε έτσι τους δημοσιογράφους, χωρίς να αποφύγει όμως την απαγγελία κατηγοριών για κατάχρηση δημόσιων κονδυλίων, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος και συνέργεια σε υπεξαίρεση και παράλειψη της υποχρέωσης υποβολής δήλωσης στην Ανώτατη Αρχή για τη Διαφάνεια στη Δημόσια Ζωή (HATVP).

'Αποφασίσατε να με καλέσετε με βιασύνη'

Ενώπιον των δικαστών ο Φιγιόν αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις, αλλά διάβασε ένα κείμενο το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω της εφημερίδας Le Figaro.

Στο κείμενο υποστηρίζει ότι «είναι αποδεδειγμένο ότι η εργασία της συζύγου του ήταν πραγματική και όχι πλασματική», ενώ απευθυνόμενος στους ανακριτές λέει μεταξύ άλλων: "Αποφασίσατε να με καλέσετε με βιασύνη, για γεγονότα που χρονολογούνται εδώ και 20ετία. Είναι σε γνώση σας ότι αφιερώνω τις μέρες μου στην εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν σε 40 μέρες. Σέβομαι τον δικαστικό θεσμό και το έργο που σας έχει αναθέσει ο νόμος. Περιμένω να έχω την ίδια αντιμετώπιση που έχουν όλοι οι πολίτες στη χώρα μας, χωρίς βιασύνη και με μόνο μέλημα την απόδοση δικαιοσύνης με πλήρη αμεροληψία".

Το καινούργιο για τον Φιγιόν με το που τέθηκε "υπό δικαστική έρευνα" είναι ότι οι δικηγόροι του μπορούν πλέον να μελετήσουν τον φάκελο που έχουν συγκεντρώσει οι ανακριτές.

Επί της ουσίας, ξεκινά ένας δικαστικός αγώνας που μπορεί να διαρκέσει μήνες πριν γίνει η οποιαδήποτε παραπομπή σε ποινικό δικαστήριο.

Οι τρεις ανεξάρτητοι ανακριτές που έχουν πλέον αναλάβει το θέμα, θα πρέπει να ακούσουν τους πάντες εξ αρχής, να εξετάσουν μάρτυρες κατ' αντιπαράσταση ή να καλέσουν νέους μάρτυρες, ενώ οι συνήγοροι υπεράσπισης μπορούν να επιβραδύνουν τη διαδικασία αμφισβητώντας ορισμένα σημεία του κατηγορητηρίου.

Στην περίπτωση που ο Φρανσουά Φιγιόν κερδίσει την προεδρία, η υπόθεση θα παγώσει κατά την πενταετία της προεδρικής θητείας, καθ' ότι ο πρόεδρος προστατεύεται ποινικά από την ασυλία.

(Φωτογραφία: AP Images / Christophe Ena, με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Penelope Gate: Ο Φιγιόν στο 'σκαμνί'

Στους γονείς τους επέστρεψαν μέρος των μισθών τους τα παιδιά του Φιγιόν

Γαλλικές εκλογές: Ο Ζιπέ στηρίζει Φιγιόν και λέει ότι 'δεν εγκαταλείπει το πλοίο'

24Media Network