Tik-Tok: Πώς εξαπατά τους γονείς και συλλέγει προσωπικά δεδομένα ανηλίκων

Tik-Tok: Πώς εξαπατά τους γονείς και συλλέγει προσωπικά δεδομένα ανηλίκων
To logo του TikTok. AP

Νομικός αγώνας κατά του Tik-Tok αρχίζει στη Μεγάλη Βρετανία με κύριο αίτιο τη συλλογών προσωπικών δεδομένων από ανήλικους χρήστες.

Ολοένα και περισσότερα παιδιά ανά τον κόσμο δημιουργούν προφίλ στην ιδιαίτερα δημοφιλή πλατφόρμα του Tik-Tok. Ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν οι δια ζώσης επαφές των παιδιών και των εφήβων διακόπηκαν βίαια, η εν λόγω πλατφόρμα αποτέλεσε αποκούμπι επικοινωνίας για εκατομμύρια χρήστες.

Πώς όμως συλλέγει τα δεδομένα των συνήθως ανήλικων χρηστών του το tik-tok και γιατί αυτή η παράμετρος θα αποτελέσει σύντομα αντικείμενο μίας μεγάλης νομικής διαμάχης;

“Εξαπάτηση των γονέων από το Tik-Tok”

Στον νομικό αυτό αγώνα τίθεται επικεφαλής η πρώην επίτροπος παιδιών στην Αγγλία, Αν Λόνγκφιλντ.

Η νομική ομάδα που εξέτασε το θέμα της συλλογής των προσωπικών δεδομένων κατέληξε στο συμπέραμα ότι αυτά συλλέγονται χωρίς την απαραίτητη συναίνεση που ορίζεται από το νόμο (GDPR) αλλά και χωρίς γονείς και παιδιά να γνωρίζουν τι ακριβώς κάνει η εταιρία με τα δεδομένα αυτά.

Στα προσωπικά δεδομένα που συλλέγονται συμπεριμβάνονται αριθμοί τηλεφώνου των χρηστών, η ακριβής τοποθεσία τους, βιομετρικά δεδομένα και άλλα.

Η κα Λόνγκφιλντ μιλώντας σχετικά στο BBC τόνισε ότι το Tik-Tok έχει “υπερβολικές” πολιτικές σε ότι αφορά τη συλλογή των προσωπικών δεδομένων.

Είναι μία πλατφόρμα εξαιρετικά δημοφιλής που έχει βοηθήσει τα παιδιά να διατηρούν τις επαφές τους αυτό το κρίσιμο διάστημα της πανδημίας. Πίσω όμως από τα τραγούδια και τις προκλήσεις χωρού κρύβεται η εξαπάτηση των γονέων. Αυτοί οι γονείς λοιπόν έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τι γίνεται με τα δεδομένα των παιδιών τους” υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Το γιατί είναι απλό: Τα (πολλά) έσοδα που έχει από διαφημίσεις το Tik-Tok προέρχονται από διαφημίσεις οι οποίες με τη σειρά του βασίζονται στις πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους για τους χρήστες.

Είναι κάτι ανάλογο του σκανδάλου της Cisco στην Ελλάδα σε σχέση με την τηλεκπαίδευση. Η εταιρία διατηρεί το δικαίωμα να κάνει ότι η ίδια νομίζει με τα δεδομένα 1,5εκ χρηστών εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία είναι ανήλικοι μαθητές.

Οπως έχουμε αναφέρει και αποδείξει πολλάκις στο πρόσφατο παρελθόν αυτά τα δεδομένα είναι πανάκριβα και ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τις διαφημιστικές-και όχι μόνο- εταιρίες ανά τον κόσμο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα