Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν με τον πρωθυπουργό του Ιράκ

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν με τον πρωθυπουργό του Ιράκ
Ο Τζο Μπάιντεν συμμετέχει σε online συζήτηση με μαύρους εργαζόμενους πρώτης γραμμής, 23 Φεβρουαρίου 2021 Evan Vucci/AP

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μουστάφα αλ Καντίμι συζήτησαν για τις πρόσφατες επιθέσεις με ρουκέτες. Συμφώνησαν ότι οι υπεύθυνοι γι’ αυτές "πρέπει να λογοδοτήσουν πλήρως".

Ο Δημοκρατικός νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μουστάφα αλ Καντίμι συζήτησαν για τις πρόσφατες επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον τόσο ιρακινών δυνάμεων όσο και του διεθνούς συνασπισμού υπό την Ουάσινγκτον κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνδιάλεξης χθες Τρίτη· συμφώνησαν ότι οι υπεύθυνοι γι’ αυτές «πρέπει να λογοδοτήσουν πλήρως», αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Οι περισσότερες τέτοιες επιθέσεις δεν έχουν θύματα. Ωστόσο η πιο πρόσφατη, τη Δευτέρα, ήταν η τρίτη μέσα σε μία εβδομάδα και κάτι στην Πράσινη Ζώνη, αυστηρά φυλασσόμενο τομέα της Βαγδάτης όπου εδρεύουν αμερικανοί στρατιωτικοί, ιδιώτες συμβασιούχοι του Πενταγώνου και διπλωμάτες.

Από το φθινόπωρο του 2019, δυτικές στρατιωτικές και διπλωματικές εγκαταστάσεις έχουν γίνει στόχοι δεκάδων επιθέσεων με ρουκέτες και βομβιστικών ενεργειών. Οι περισσότερες καταγράφηκαν στη Βαγδάτη.

Παρά την προοδευτική αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, οι επιθέσεις συνεχίζονται, προκαλώντας οργή στην Ουάσινγκτον.

Η προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ απείλησε τον Οκτώβριο να κλείσει διά παντός την αμερικανική πρεσβεία στο Ιράκ και να αποσύρει όλο το προσωπικό της από τη χώρα εάν δεν σταματούσαν οι επιθέσεις. Κατόπιν, αρκετές φιλοϊρανικές ένοπλες ομάδες δέχθηκαν να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός σε συνομιλίες υπό την αιγίδα της ιρακινής κυβέρνησης. Οι επιθέσεις σχεδόν σταμάτησαν. Όμως η εύθραυστη εκεχειρία παραβιάστηκε αρκετές φορές, ιδίως όταν εκτοξεύθηκαν ρουκέτες εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στα τέλη Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα