Τιτανικός: Νεκροί και οι πέντε επιβάτες επιβεβαίωσε η Ακτοφυλακή

Τιτανικός: Νεκροί και οι πέντε επιβάτες επιβεβαίωσε η Ακτοφυλακή
Το υποβρύχιο Titan της εταιρείας OceanGate Expeditions oceangate.com

Το χειρότερο σενάριο στην υπόθεση εξαφάνισης του "Titan" επιβεβαιώθηκε. Πού οφείλεται η τραγωδία σύμφωνα με την αμερικανική Ακτοφυλακή. Τι ανακοινώθηκε για τους θορύβους, τα συντρίμμια και τους επιβάτες.

Δραματικό φινάλε γράφτηκε στην υπόθεση εξαφάνισης και έρευνας του υποβρύχιου “Titan“, τα ίχνη του οποίου αγνοούνταν τις τελευταίες πέντε ημέρες.

Η αμερικανική Ακτοφυλακή, σε νεότερη ενημέρωση, επιβεβαίωσε ότι τα συντρίμμια που βρέθηκαν νωρίτερα σήμερα στη θαλάσσια περιοχή που πραγματοποιούνταν οι έρευνες, ανήκουν στο υποβρύχιο “Titan”.

Σε ό,τι αφορά τα ευρήματα που εντοπίστηκαν στα συντρίμμια, η Ακτοφυλακή ανέφερε ότι βρέθηκαν πέντε σημαντικά κομμάτια του σκάφους, μεταξύ αυτών ένας κώνος.

Στη συνέχεια της ενημέρωσης ωστόσο, ο υποναύαρχος Μάουγκερ δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί αν η ακτοφυλακή θα μπορέσει να ανασύρει τις σορούς των επιβατών.

“Πρόκειται για ένα απίστευτα δυσπρόσιτο περιβάλλον”, πρόσθεσε.

Στιγμιότυπο από την ενημέρωση της αμερικανικής Ακτοφυλακής AP Photo/Steven Senne

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικό είναι δημοσίευμα της Wall Street Journal, όπως αναφέρει ο Guardian, σύμφωνα με το οποίο, ένα “άκρως απόρρητο σύστημα ακουστικής ανίχνευσης του αμερικανικού ναυτικού σχεδιασμένο να εντοπίζει εχθρικά υποβρύχια άκουσε για πρώτη φορά την ενδόρρηξη του Τιτάνα λίγες ώρες μετά την έναρξη της αποστολής του υποβρυχίου“.

“Το Ναυτικό άρχισε να παρακολουθεί το υποβρύχιο ‘Titan’ σχεδόν αμέσως μετά την απώλεια της επικοινωνίας του με το μητρικό σκάφος, η οποία σημειώθηκε 1 ώρα και 45 λεπτά μετά την κατάδυσή του, σύμφωνα με αξιωματούχο. Λίγο αφότου εξαφανίστηκε, το σύστημα ανίχνευσης εντόπισε έναν ήχο που φάνηκε ότι ήταν ηχώ από έκρηξη κοντά στην τοποθεσία όπου εντοπίστηκαν συντρίμμια την Πέμπτη”, αναφέρει η WSJ και συμπλήρωσε:

“Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ διεξήγαγε μια ανάλυση ακουστικών δεδομένων και εντόπισε μια ‘ανωμαλία’ που συνάδει με έκρηξη ή ενδόρρηξη στη γενικότερη περιοχή όπου βρισκόταν το υποβρύχιο όταν χάθηκε η επικοινωνία“, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Τόσο το Associated Press όσο και το CBS επιβεβαίωσαν το ρεπορτάζ της Wall Street Journal.

Πού αποδίδονται οι θόρυβοι που είχαν ακουστεί

Τις αναφορές που ήθελαν κατά τη διάρκεια των ερευνών να έχουν ακουστεί θόρυβοι από το υποβρύχιο, διέψευσε ο υποναύαρχος Μάουγκερ.

Συγκεκριμένα, στο σημείο των ερευνών είχαν τοποθετηθεί συσκευές σόναρ, οι οποίες είχαν “πιάσει” ορισμένα χτυπήματα, τα οποία και ακούγονταν κάθε μισή ώρα.

“Δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ των θορύβων και της θέσης στον πυθμένα της θάλασσας”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηματικά για τον χρόνο της ενδόρρηξης

Όπως όλα δείχνουν, το δυστύχημα οφείλεται σε ενδόρρηξη που σημειώθηκε εντός του υποβρυχίου, την οποία είχε προβλέψει και ο συνιδρυτής της OceanGate.

Αδιευκρίνηστη παραμένει ωστόσο, η χρονική στιγμή στην οποία συνέβη.

Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ποια ήταν η χρονική στιγμή της ενδόρρηξης”, δήλωσε ο υποναύαρχος Μάουγκερ.

Πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που τοποθετήθηκαν οι συσκευές σόναρ, δηλαδή για 72 ώρες, δεν είχαν εντοπίσει “κανένα καταστροφικό γεγονός”.

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή της η OceanGate ανέφερε ότι πιστεύει πως οι επιβάτες του υποβρυχίου “έχουν δυστυχώς χαθεί”.

“Πιστεύουμε τώρα ότι ο διευθύνων σύμβουλός μας Στόκτον Ρας, ο Σαχζάντα Ντάουντ και ο γιος του Σουλεμάν Ντάουντ, ο Χάμις Χάρντινγκ και ο Πολ-Ανρί Ναρτζολέτ, έχουν δυστυχώς χαθεί”, ανέφερε η εταιρεία στην ανακοίνωσή της.

“Αυτοί οι άνδρες ήταν πραγματικοί εξερευνητές που μοιράζονταν ένα ξεχωριστό πνεύμα περιπέτειας και ένα βαθύ πάθος για την εξερεύνηση και την προστασία των ωκεανών του κόσμου”, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

“Οι καρδιές μας είναι με αυτές τις πέντε ψυχές και κάθε μέλος των οικογενειών τους κατά τη διάρκεια αυτής της τραγικής στιγμής. Θρηνούμε για την απώλεια της ζωής και της χαράς που πρόσφεραν σε όλους όσους γνώριζαν”.

Οι επόμενες κινήσεις

Αφού πρώτα εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στους συγγενείς των θυμάτων, η αμερικανική Ακτοφυλακή διαβεβαίωσε ότι θα κάνει το καλύτερο, προκειμένου να διασαφηνιστεί σύντομα τι συνέβη και προκάλεσε το δυστύχημα.

Για να γίνει αυτό, οι έρευνες στο σημείο θα συνεχιστούν κανονικά, ενώ θα εξεταστούν και τα συντρίμμια που εντοπίστηκαν.

“Υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με το πώς, γιατί και πότε συνέβη αυτό. Αυτά είναι ερωτήματα που θα απαντήσουμε, ενώ οι κυβερνήσεις θα συναντηθούν και θα συζητήσουν μια έρευνα”, δήλωσε εκπρόσωπος της ακτοφυλακής.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα