Το 54,1% των πολιτών της πΓΔΜ λέει “όχι” στην συμφωνία των Πρεσπών

Το 54,1% των πολιτών της πΓΔΜ λέει “όχι” στην συμφωνία των Πρεσπών
Πολίτες της πΓΔΜ ASSOCIATED PRESS

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα, 1,200 άτομα, απάντησαν στο ερώτημα αν συμφωνούν με την συμφωνία των Πρεσπών αλλά και αν θα συμμετέχουν σε αυτό.

Τηλεφωνική δημοσκόπηση σε δείγμα 1.200 πολιτών της πΓΔΜ πραγματοποίησε το μακεδονικό πρακτορείο “ΜKD.MK” για το αν συμφωνούν οι πολίτες των Σκοπίων με την συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα “όχι” απάντησε το 54,1% και ναι το 45,9%.

Δημοσκόπηση για τη συμφωνία των Πρεσπών

 

Ωστόσο, οι Σλαβικής καταγωγής πολίτες κρίνουν ως κακή την συμφωνία σε ποσοστό 74,5%, ενώ οι Αλβανοί πολίτες κρίνουν θετική την συμφωνία σε ποσοστό 94,7%.

Στο ερώτημα πάντως αν αποτελεί προτεραιότητα το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, για τους μεν Αλβανούς αποτελεί προτεραιότητα η ένταξη της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, αδιαφορώντας για την ονομασία. Στο σύνολο πάντως των ερωτηθέντων το 52,1% δηλώνει “όχι” στην ένταξη με νέο συνταγματικό όνομα και το 47,9% “ναι”.

Επίσης, το 49,6% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. θα φέρει ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα τους, ενώ το 41,5% πιστεύει το αντίθετο. Το 8,9% επέλεξε το «δεν ξέρω / δεν απαντώ».

Όσον φορά στο αν θα συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα, το 27,5% επιλέγει αποχή. Το 47,8% θα συμμετάσχει και ένα ποσοστό άνω του 24% δεν έχουν αποφασίσει ακόμα. Μοιρασμένοι για το αν θα συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα είναι οι Σκοπιανοί. Το 41,9% δηλώνει ότι θα ψηφίσει, το 35,8% ότι θα απέχει και το 22,2% είναι αναποφάσιστο. Οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ αντίθετα απαντούν πως θα συμμετάσχουν σε ποσοστό 61% και πως θα μποϊκοτάρουν σε ποσοστό 31,8%.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα