Το αδίκημα της 'τροχαίας ανθρωποκτονίας' εισάγει η Ιταλία

Το αδίκημα της 'τροχαίας ανθρωποκτονίας' εισάγει η Ιταλία

Έπειτα από σχετική δέσμευση του Ματέο Ρέντσι, η ιταλική κυβέρνηση εισάγει νέο αδίκημα, εκείνο της τροχαίας ανθρωποκτονίας με βαριές ποινές φυλάκισης σε όσους οδηγούν μεθυσμένοι

Ένα νέο αδίκημα, τροχαία ανθρωποκτονία, εγκρίθηκε στην Ιταλία με σημαντική αύξηση των ποινών, μετά από σχετική δέσμευση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

Πιο συγκεκριμένα, ο νέος νόμος προβλέπει καταδίκη σε κάθειρξη από πέντε μέχρι δώδεκα χρόνια για όποιον οδηγεί σε κατάσταση μέθης ή υπό την επήρεια ναρκωτικών και προκαλεί τον θάνατο πεζού ή άλλου οδηγού αυτοκινήτου.

Αν ο υπεύθυνος τροχαίας ανθρωποκτονίας δεν έχει κάνει χρήση ναρκωτικών ούτε έχει πιει αλκόολ, η ποινή θα κυμαίνεται, στο εξής, από τέσσερα μέχρι οκτώ χρόνια.

Έως και 18 έτη φυλάκιση για τους παραβάτες

Σε περίπτωση πολλαπλής ανθρωποκτονίας, η προβλεπόμενη ποινή μπορεί να φτάσει μέχρι και δεκαοκτώ χρόνια κάθειρξης. Όταν ο οδηγός προκαλεί μόνιμη σοβαρή σωματική βλάβη, η ανώτατη ποινή θα αγγίζει τα επτά χρόνια κάθειρξης.

Για όποιον καταδικάζεται για τροχαία ανθρωποκτονία προβλέπεται και η αυτόματη κατάσχεση της άδειας οδήγησης και ο ένοχος θα μπορεί να ξαναδώσει εξετάσεις για νέα άδεια μόνον αφού περάσουν τουλάχιστον 15 χρόνια.

Δεν είναι εκδίκηση, είναι απόδοση δικαιοσύνης

Ο προηγούμενος νόμος έθετε ως ανώτατο όριο ποινής τα επτά χρόνια φυλάκισης. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι υπέγραψε σήμερα τον σχετικό νόμο στο κυβερνητικό Μέγαρο Παλάτσο Κίτζι, παρουσία εκπροσώπων των συνδέσμων που έχουν δημιουργήσει οι οικογένειες των θυμάτων.

«Δεν πρόκειται για εκδίκηση, αλλά για απόδοση δικαιοσύνης. Αν ο νόμος αυτός καταφέρει να συμβάλει στο να γίνουμε, όλοι μας, πιο προσεκτικοί όταν οδηγούμε, η Ιταλία θα μπορέσει να γίνει μια καλύτερη χώρα», τόνισε ο Ρέντσι.

Ιαβέρης: Κάθε μέρα πέντε άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους

Περνάς με κόκκινο; Πρόστιμο και κοινωνική εργασία, δίπλα σε γονείς που υπογράφουν τον ακρωτηριασμό των παιδιών τους, σημείωνε στο NEWS 247 για το θέμα των τροχαίων ο Αναστάσιος Μαρκουίζος, γνωστός ως Ιαβέρης που έδινε συγκλονιστηκά στοιχεία για μια γενιά που ξεκληρίζεται στην άσφαλτο. "Θεριεύει το έγκλημα, γιατί υπάρχει μία αδιαφορία. Κάθε μέρα πέντε άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, άλλοι τόσοι μένουν ανάπηροι, τετραπληγικοί με μάσκα οξυγόνου, χωρίς να λειτουργεί το μυαλό τους. Ζόμπι, διασωληνωμένοι, καλωδιωμένοι, που τρέφονται με ορούς. Κι αυτή είναι μια χειρότερη, πάρα πολύ χειρότερη μορφή από τον θάνατο. Γιατί άλλο να μπεις σε μία διαδικασία, να χάσεις τον άνθρωπό σου ξαφνικά και απρόβλεπτα και να πας να τον αποχωριστείς σε μία τελετή φρίκης κι άλλο να τον έχεις αποχωριστεί ήδη και να τον έχεις κάθε μέρα και να τον βλέπεις, να ανεβοκατεβαίνει το στήθος του, αλλά αυτός να είναι ζωντανός νεκρός", λέει ο Ιαβέρης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Όταν ο Ιαβέρης προειδοποιούσε για τη 'γενοκτονία' στους ελληνικούς δρόμους

Ξεκόλλα από το γκάζι, κάποιος σε περιμένει σπίτι

Ιαβέρης στο NEWS 247: Περνάς με κόκκινο; Πρόστιμο και κοινωνική εργασία, δίπλα σε γονείς που υπογράφουν τον ακρωτηριασμό των παιδιών τους

SHARE:

24Media Network