Το χρονικό του τρόμου στη Νέα Ζηλανδία: Απροτροπιασμός και διεθνής καταδίκη της διπλής επίθεσης

Το χρονικό του τρόμου στη Νέα Ζηλανδία: Απροτροπιασμός και διεθνής καταδίκη της διπλής επίθεσης
Επίθεση στη Ν.Ζηλανδία AP

Το μανιφέστο μίσους του μακελάρη που σοκάρει, οι συγκλονιστικές μαρτυρίες και η αντίδραση Ερντογάν. Στους 49 οι νεκροί. Επιπλέον 48 άνθρωποι έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύονται με τραύματα από σφαίρες.

Τους 49 έχουν φτάσει οι νεκροί από τις σημερινές επιθέσεις εναντίον δύο τεμενών στην πόλη Κράιστσερτς, δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας Μάικ Μπους στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Νωρίτερα σε επίσημη ενημέρωση η πρωθυπουργός της χώρας Τζασίντα Άρντερν μίλησε για 40 νεκρούς. Μεταξύ των θυμάτων σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Νέας Ζηλανδίας, βρίσκονται και πολλά παιδιά. Περίπου 48 άνθρωποι, έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύονται με τραύματα από σφαίρες, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της Νέας Ζηλανδίας. Τα τραύματά τους ποικίλουν από ελαφρά έως και σοβαρά, διευκρίνισαν οι αρχές.

Η Άρντερν επεσήμανε ότι η Νέα Ζηλανδία έχει τεθεί στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού, ενώ πρόσθεσε ότι οι τέσσερις φερόμενοι δράστες του μακελειού που έχουν συλληφθεί έχουν εξτρεμιστικές απόψεις, αλλά δεν περιλαμβάνονταν στον κατάλογο των προσώπων που παρακολουθούνταν από τις υπηρεσίες ασφαλείας. Αυστραλός, «εξτρεμιστής της άκρας δεξιάς» ο οπλοφόρος στο Κράιστσερτς, αποκαλύπτει ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας.

Επίθεση στη Ν.Ζηλανδία AP

Επίθεση στη Ν.Ζηλανδία AP

Η βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ, ως αρχηγός του κράτους της Νέας Ζηλανδίας, εξέφρασε τη βαθιά λύπη της για τη σημερινή επίθεση. «Εκφράζω τη βαθιά λύπη μου για τα φρικτά γεγονότα που συνέβησαν σήμερα στο Κράιστσερτς. Ο πρίγκιπας Φίλιππος και εγώ στέλνουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες και τους φίλους αυτών που έχασαν τη ζωή τους», αναφέρει σε δήλωσή της η βασίλισσα. «Αποτίω επίσης φόρο τιμής στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και τους εθελοντές που παρέχουν υποστήριξη σ’ αυτούς που έχουν τραυματισθεί. Αυτή την τραγική στιγμή, οι σκέψεις και οι προσευχές μου πηγαίνουν σε όλους τους Νεοζηλανδούς».

Επίθεση στη Ν.Ζηλανδία AP

Επίθεση στη Ν.Ζηλανδία AP

Σοκάρει το μανιφέστο του μακελάρη

Μανιφέστο στο διαδίκτυο λίγες μόλις ώρες πριν το μακελειό και το θάνατο 49 ανθρώπων είχε ανεβάσει ο Αυστραλός δράστης, με τον 28χρονο ακροδεξιό και ρατσιστή να υποστηρίζει ότι πηγή έμπνευσής του ήταν ο Νορβηγός Άντερς Μπρέιβικ. Ο Μπρέντον Τάραντ ανέβασε ένα μανιφέστο 73 σελίδων, ενώ αρχικά ήθελε να επιτεθεί σε τέμενος στο Dunedin, στη συνέχεια όμως άλλαξε γνώμη. Ο τίτλος του είναι «The Great Replacement» (Η Μεγάλη Αντικατάσταση). Στο μανιφέστο αποκαλύπτει τον άνθρωπο που τον ενέπνευσε, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail. «Έχω διαβάσει για τα κατορθώματα του Dylan Roof και πολλών άλλων, αλλά αυτός ο οποίος πραγματικά με ενέπνευσε ήταν ο Iππότης Μπρέιβικ», έγραψε. Είναι ξεχωριστής σημασίας η αναφορά του Tάραντ στον Μπρέιβικ ως «Ιππότη», καθώς αποδέχεται την υποστήριξη του Νορβηγού για τους Ιππότες των Ναών, μία εξτρεμιστική χριστιανική ομάδα εξειδικευμένων μαχητών του 12ου αιώνα.
 

Το χρονικό του τρόμου

Όλα ξεκίνησαν όταν στη 1.40 μ.μ (τοπική ώρα) ο αυστραλός ένοπλης δράστης Μπρέντον Τάραντ έφτασε με το αυτοκίνητό του το οποίο ήταν γεμάτο με όπλα και εκρηκτικά έξω από τέμενος της περιοχής, πήρε το αυτόματο όπλο, εισήλθε στο τέμενος και άρχισε να πυροβολεί σκορπώντας το θάνατο. Ο αδίστακτος δράστης – ο οποίος όπως έγινε γνωστό έχει ακροδεξιό υπόβαθρο – επέστρεψε στο αυτοκίνητό του για να αλλάξει όπλο και ξαναμπήκε στο τζαμί δίνοντας σε πολλούς πιστούς που χαροπάλευαν τη χαριστική βολή.

Επίθεση στη Ν.Ζηλανδία AP

Police keep watch at a park across the road from a a mosque in central Christchurch, New Zealand, Friday, March 15, 2019. Multiple people were killed in mass shootings at two mosques full of people attending Friday prayers, as New Zealand police warned people to stay indoors as they tried to determine if more than one gunman was involved. (AP Photo/Mark Baker) AP

Λίγα λεπτά αργότερα, και συγκεκριμένα στις 14.15 μ.μ (τοπική ώρα) ένοπλος – οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες για το αν είναι ο ίδιος με τον δράστη της πρώτης επίθεσης – έφτασε έξω από άλλο τέμενος της ευρύτερης περιοχής. Με τον ίδιο τρόπο «γάζωσε» δεκάδες άτομα που βρισκόντουσαν μέσα. Ο απολογισμός μέχρι αυτή τη στιγμή είναι τραγικός και δυστυχώς η λίστα με τους νεκρούς αυξάνεται συνέχεια. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση οι νεκροί ανέρχονται σε 49. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας Μάικ Μπους στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, 41 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο τέμενος αλ Νουρ –το μεγαλύτερο της Νέας Ζηλανδίας– και ακόμη 7 σε αυτό του προαστίου Λίνγουντ, ενώ ένας από τους τραυματίες υπέκυψε στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας άνδρας μεταξύ 25 και 30 ετών κατηγορείται για ανθρωποκτονία και πρόκειται να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου αύριο Σάββατο.

Οι μαρτυρίες

Επίθεση στη Ν.Ζηλανδία AP

Όπως αναφέρει η αστυνομία ο δράστης είναι ένας 28χρονος γεννημένος στην Αυστραλία που στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έφερε το όνομα «Brenton Tarrant». Η αστυνομία εξουδετέρωσε εκρηκτικούς μηχανισμούς μετά τη σφαγή στην Κράιστσερτς και ζήτησε από όλα τα τεμένη της χώρας να κλείσουν τις πόρτες τους. Ήδη οι άρχες έχουν προχωρήσει στις συλλήψεις τεσσάρων ατόμων, τριών αντρών και μιας γυναίκας. Ο ένοπλος όπως επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια της ένοπλης εισβολής στα τεμένη έκανε ζωντανή μετάδοση (livestreaming) της αποτρόπαιας πράξης του επί τουλάχιστον 15 λεπτά.

Οι μουσουλμάνοι είναι περίπου το 1% του πληθυσμού της Νέας Ζηλανδίας, σύμφωνα με μια απογραφή του 2013. Την ώρα της επίθεσης στο τέμενος Μάστζιντ αλ Νουρ, στη λεωφόρο Ντινς, προσεύχονταν περίπου 300 πιστοί. Ένας αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι προσευχόταν όταν άκουσε πυρά. Τράπηκε σε φυγή, πριν βρει τη σύζυγό του, νεκρή, μπροστά στο τέμενος, αφηγήθηκε κλαίγοντας. Ένας δεύτερος αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι είδε παιδιά να πυροβολούνται. «Είχα πτώματα πάνω μου», ανέφερε. Η Νέα Ζηλανδία συγκαταλεγόταν μέχρι σήμερα στις πιο ασφαλείς χώρες του κόσμου, με μια πρόσφατη οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τους Αμερικανούς να επισημαίνει πως η χρήση πυροβόλων όπλων από κακοποιούς εκεί είναι «σπάνιο» φαινόμενο.

Ερντογάν: Όσο υπάρχει ο τουρκικός λαός η Αγιά Σοφιά δεν θα γίνει εκκλησία

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε προεκλογική του ομιλία στην πόλη Γκαζίαντεπ αναφέρθηκε στο μήνυμα του τρομοκράτη της Νέας Ζηλανδίας. «Aυτός ο αλήτης τί λεει για την »Ιστανμπουλ»; Αδέλφια μου, την αποκαλεί Κωνσταντινούπολη! Θα κάνει, θα μετατρέψει λέει την Αγία Σοφία πάλι σε εκκλησία. Όσο υπάρχει αυτός ο λαός, όσο υπάρχει αυτή η ψυχή, δεν θα το επιτρέψει αυτό δεν θα συμβεί αυτό». Αξίζει να σημειωθεί ότι στο όπλο που φέρεται να χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση αναγραφόταν –μεταξύ άλλων– η λέξη «Turkofagos», γραμμένη στα λατινικά, ενώ και στην προκήρυξη που δόθηκε στη δημοσιότητα περιλαμβάνονται αρκετές αναφορές εναντίον της Τουρκίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα