Politico: Το Κρεμλίνο πανηγυρίζει την ταπείνωση του Βερολίνου

Διαβάζεται σε 6'
Στρατιωτικές ασκήσεις στην Ουκρανία
Στρατιωτικές ασκήσεις στην Ουκρανία AP

Η Ρωσία απολαμβάνει το χάος που δημιούργησε στη Γερμανία με τη διαρροή των απόρρητων συνομιλιών Γερμανών αξιωματούχων για στρατιωτική εμπλοκή στην Ουκρανία

Μια σκηνή με ανοιγμένες σαμπάνιες στη Μόσχα μεταφέρει ως ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στο στρατόπεδο του Πούτιν το POLITICO, για να περιγράψει την ταπείνωση του Βερολίνου γύρω από την υπόθεση διαρροής του 38λεπτου ηχητικού με απόρρητες συνομιλίες για στρατιωτική εμπλοκή στην Ουκρανία.

Ο κύκλος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν πανηγυρίζει για τη διαρροή μυστικών συνομιλιών μεταξύ υψηλόβαθμων Γερμανών στρατιωτικών αξιωματούχων σχετικά με την αποστολή όπλων μεγάλου βεληνεκούς Taurus για να βοηθήσουν την Ουκρανία, αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα του γερμανικού Μέσου, ενώ παράλληλα το Κρεμλίνο ανακοίνωσε τη Δευτέρα (04/03) ότι κάλεσε τον Γερμανό πρέσβη για να τον επιπλήξει.

Οι αποκαλύψεις στις οποίες προχώρησε η Ρωσία αποτελούν ντροπή για τον γερμανικό στρατό, αναφέρει χαρακτηριστικά το POLITICO, και χρησιμεύουν ως προπαγανδιστικό κέρδος για το Κρεμλίνο, οι ακόλουθοι του οποίου έσπευσαν να “κοκορευτούν” αφού έσπειραν τη διχόνοια στο Βερολίνο.

Στην ηχογράφηση, ανώτατα στρατιωτικά στελέχη της Γερμανίας συζητούσαν πιθανές προμήθειες πυραύλων Taurus στην Ουκρανία. Το πιο λεπτό σημείο της συνομιλίας που διέρρευσε, ωστόσο, αφορούσε τον αρχηγό της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας Ingo Gerhartz και τον ταξίαρχο Frank Gräfe, οι οποίοι συζητούσαν για το αν οι πύραυλοι θα μπορούσαν να φτάσουν στη “γέφυρα”, αναφερόμενοι προφανώς στη γέφυρα Kerch, μια κρίσιμη υποδομή που συνδέει την κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία και την ηπειρωτική Ρωσία.

Η Γερμανία επιβεβαίωσε ότι η διαρροή ήταν αυθεντική και δήλωσε ότι θα διεξάγει εσωτερική έρευνα, προκαλώντας τεράστια θύελλα στη Δύση και ταυτόχρονα, μεγάλη χαρά στη Μόσχα.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι οι συνομιλίες που διέρρευσαν αποτελούν απόδειξη ενός εσωτερικού ρήγματος στη γερμανική κυβέρνηση και την πολιτική ελίτ. “Αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει ενιαία εξουσία στη Γερμανία. Αυτό είναι άμεση απόδειξη της έλλειψης δημοκρατίας”, δήλωσε η ίδια.

Ο πρώην πρόεδρος και σημερινός αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ως συνήθως, προχώρησε λίγο παρακάτω.

“Τελικά, οι αιώνιοι αντίπαλοί μας – οι Γερμανοί – έχουν μετατραπεί και πάλι σε ορκισμένους εχθρούς”, δήλωσε ο Μεντβέντεφ. “Κοιτάξτε πόσο προσεκτικά και με ποιες λεπτομέρειες συζητούν τις επιθέσεις στο έδαφός μας με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, επιλέγουν τους στόχους που θα χτυπήσουν και τους πιο πιθανούς τρόπους για να προκαλέσουν τη μέγιστη δυνατή ζημιά στην πατρίδα μας και στο λαό μας.

Το κάλεσμα του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου έγινε και πάλι επίκαιρο: ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟ-ΝΑΖΙ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ!”, έγραψε στο Telegram.

Ο ίδιος ο Πούτιν δεν έχει ακόμη σχολιάσει τη διαρροή, αλλά ο εκπρόσωπός του, Ντμίτρι Πεσκόφ, προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι “η ίδια η [στρατιωτική συνομιλία] υποδηλώνει ότι στα έγκατα της Bundeswehr συζητούνται με ουσιαστικό και συγκεκριμένο τρόπο σχέδια για πλήγματα στο ρωσικό έδαφος“.

Θολό το τοπίο στη συνάντηση του Ρώσου ΥΠΕΞ με τον Γερμανό πρέσβη τη Δευτέρα

Στο μεταξύ, το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε ότι η συνάντηση της Δευτέρας μεταξύ του Γερμανού πρέσβη και του υπουργείου Εξωτερικών του Κρεμλίνου αφορούσε κυρίως τη διαρροή. Η Γερμανία, από την πλευρά της, διέψευσε ότι ο πρεσβευτής είχε κληθεί και δήλωσε ότι επρόκειτο για “πρόσκληση για συζήτηση διαφόρων διμερών θεμάτων”. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν πρόκειται να απαντήσει άμεσα στο αίτημα του POLITICO για σχολιασμό σχετικά με την ουσία της συνάντησης.

Ενώ τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο πρέσβης Alexander Graf Lambsdorff είχε κληθεί από το ΥΠΕΞ, η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι η επίσκεψή του είχε προγραμματιστεί πολύ πριν από τη δημοσίευση του ηχητικού υλικού, σημειώνει και η Washington Post.

Το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία της συνομιλίας που διέρρευσε, λέγοντας ότι επρόκειτο απλώς για μια “ανταλλαγή ιδεών” πριν από μια συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας.

Το χρονικό των αποκαλύψεων

Την Παρασκευή, η ρεπόρτερ του RT, Margarita Simonyan, δημοσίευσε άρθρο στο οποίο ακούγονται ηχητικά κατά τα οποία αξιωματούχοι της Luftwaffe συζητούν για το πώς οι πύραυλοι Taurus του Βερολίνου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να ανατινάξουν τη γέφυρα Kerch που συνδέει τη Ρωσία με κατεχόμενη Κριμαία.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο υποστράτηγος Ingo Gerhartz, επικεφαλής της Luftwaffe, περιγράφει πώς η Βρετανία συνεργάζεται με την Ουκρανία για την εκτόξευση πυραύλων τύπου Storm Shadow εναντίον στόχων έως και 150 μιλίων (240 χιλιόμετρα) πίσω από τις ρωσικές γραμμές. “Ξέρουμε πώς το κάνουν οι Άγγλοι, έχουν λίγους ανθρώπους στο έδαφος. Οι Γάλλοι δεν το κάνουν αυτό”, ακούγεται να λέει ο Γερμανός διοικητής.

Στη συνομιλία χρησιμοποιείται ο όρος “Reachback” που περιγράφει τα “κέντρα υποστήριξης”, και έχει να κάνει με τον τρόπο που οι πληροφορίες, ο εξοπλισμός και η τεχνογνωσία προωθούνται στις μονάδες που αναπτύσσονται στο μέτωπο. Ωστόσο ο Gerhartz αναφέρει πως η Βρετανική προσέγγιση είναι βαθύτερη και περιλαμβάνει υποστήριξη επί τόπου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι οι συνομιλίες που διέρρευσαν “τονίζουν για άλλη μια φορά την άμεση εμπλοκή της Δύσης στη σύγκρουση στην Ουκρανία”, ωστόσο την Κυριακή ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους κατηγόρησε τη Ρωσία για “πόλεμο προπαγάνδας”.

Παρόλα αυτά δεν αμφισβητήθηκε η αυθεντικότητα της 38λεπτης συνομιλίας των αξιωματούχων της Γερμανίας, η οποία έγινε στην πλατφόρμα Webex. Η συνομιλία έγινε προϊόν υποκλοπής από Ρώσους χάκερς και μεταδόθηκε στο RT με voice over ηθοποιών, ενώ κυκλοφόρησε και στο Telegram.

Ο Tobias Ellwood, πρώην υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, χαρακτήρισε “ντροπιαστική” τη διαρροή αυτή για το Βερολίνο, αν και ανέφερε στο BBC πως η Ρωσία κατά πάσα πιθανότητα γνώριζε ήδη περί της βρετανικής παρουσίας, δεδομένης της έντασης των κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων της. Η δε πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της βρετανικής βουλής, Alicia Kearns χαρακτήρισε την αναφορά ευαίσθητων στοιχείων που αφορούν τη Βρετανία ως “λανθασμένη, ανεύθυνη και χαστούκι προς τους συμμάχους”. “Ο Σολτς πρέπει να δώσει πυραύλους Τaurus και να σταματήσει να υπονομεύει την ασφάλεια της Ευρώπης”, πρόσθεσε.

Η Βρετανία επιβεβαίωσε, για πρώτη φορά, την παρουσία ενός “μικρού προσωπικού” στην Ουκρανία την περασμένη Τρίτη, χωρίς να αναφέρει τα καθήκοντα που εκτελούν, εν μέσω παγκόσμιων ανησυχιών πως οποιαδήποτε εμπλοκή στο πεδίο της μάχης μπορεί να θεωρηθεί αιτία ευρύτερου πολέμου για τη Μόσχα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα