Το επιδόρπιο “φάουλ” του Νετανιάχου στον Άμπε

Το επιδόρπιο “φάουλ” του Νετανιάχου στον Άμπε
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, (αριστερά) και του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου (δεξιά) AP

Διπλωματική δυσαρέσκεια προκάλεσε η επιλογή του διάσημου προσωπικού σεφ του ισραηλινού πρωθυπουργού στο δείπνο που παρέθεσε πριν από λίγες μέρες στον ιάπωνα ομόλογό του

Στην πολιτική όλα έχουν τη σημασία τους. Ακόμη κι αν δεν πει κανείς κάτι με λέξεις, η γλώσσα του σώματος ή άλλες λεπτομέρειες κρύβουν τα δικά τους μηνύματα. Κάπως έτσι έγινε και στην πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε με τον ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Στο δείπνο λοιπόν που παραχώρησε ο Νετανιάχου στον Άμπε, την περασμένη Τετάρτη, το επιδόρπιο ήταν διπλωματική πρόκληση για τους Ιάπωνες, ακόμη κι αν υποθέσει κανείς ότι ο πρώτος δεν γνώριζε επακριβώς το μενού.

Ο προσωπικός σεφ του Νετανιάχου, ο Moshe Segev, που είναι celebrity στη χώρα του, έκανε ένα μεγάλο ατόπημα που θεωρήθηκε προσβολή για τους Ιάπωνες. Ο λόγος είναι το γεμάτο πραλίνες παπούτσι που παρουσίασε στο τραπέζι για επιδόρπιο.

Για ένα σεφ της κλάσης του θα περίμενε κανείς να γνωρίζει πως στην ιαπωνική κουλτούρα τα παπούτσια δεν είναι το αγαπημένο τους αξεσουάρ. Πόσο μάλλον να τα βάλουν στο τραπέζι.

«Ήταν μια ηλίθια και απερίσκεπτη απόφαση» σχολίασε ισραηλινός διπλωμάτης, που στο παρελθόν είχε υπηρετήσει στην Ιαπωνία, μιλώντας στην εφημερίδα Yediot Aharonot. «Δεν υπάρχει τίποτα πιο απωθητικό για την ιαπωνική κουλτούρα απ’ τα παπούτσια. Όχι μόνο δεν τα φοράνε στο σπίτι αλλά δεν θα βρεις παπούτσια ούτε στα γραφεία τους. Ακόμη και ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί και τα μέλη του κοινοβουλίου δεν φοράνε τα παπούτσια τους στη δουλειά. Είναι εφάμιλλο με το να προσφέρεις σε ένα Εβραίο καλεσμένο σοκολατάκια σε ένα μπολ σε σχήμα γουρουνιού», τόνισε.

Τα πιάτα που σέρβιρε στο επίσημο δείπνο, στο οποίο παρακάθισαν και οι σύζυγοι των δύο πρωθυπουργών, πόσταρε ο ίδιος ο σεφ στο λογαριασμό του στο instagram. Ο βραβευμένος σεφ, που εργάζεται επίσης για την El Al Airlines, και έχει και εκπομπή στην τηλεόραση, συγκέντρωσε όμως αρκετά αρνητικά σχόλια για την επιλογή του.

Αυτή ήταν η δεύτερη επίσημη επίσκεψη του Άμπε στο Ισραήλ. Το 2015 έγινε ο πρώτος ιάπωνας πρωθυπουργός που έχει επισκεφθεί το Ισραήλ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα