Το εξώφυλλο του TIME που θα μείνει στην ιστορία

default image

Ένα βήμα πριν τις αμερικανικές εκλογές, το περιοδικό TIME απεικονίζει με τον καλύτερο τρόπο την εκλογική διαδικασία των Ηνωμένων Πολιτειών

Σε τέσσερις μέρες έρχονται οι αμερικανικές εκλογές και μαζί τους και ο επόμενος πλανητάρχης που θα διαδεχθεί τον Μπαράκ Ομπάμα, από τα τέλη Ιανουαρίου και μετά, όταν και ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ θα παραδώσει τα καθήκοντα του στον επόμενο, ή στην επόμενη. Κοινώς, στον Ντόναλντ Τραμπ ή στη Χίλαρι Κλίντον.

Η τελευταία δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου CBS και της εφημερίδας New York Times που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα “δείχνει” την υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος να προηγείται με 45% έναντι 42% του Ρεπουμπλικανού μεγιστάνα. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση των ίδιων ΜΜΕ, η 69χρονη πρώην υπουργός Εξωτερικών είχε προβάδισμα 9 μονάδων έναντι του 70χρονου Νεοϋορκέζου επιχειρηματία.

Η ψαλίδα κλείνει και η αγωνία για το τελικό αποτέλεσμα, μεγαλώνει.

Άλλη ημερήσια δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου Reuters που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες υπολογίζει στις έξι μονάδες τη διαφορά μεταξύ των δύο μονομάχων.

Ωστόσο, η προεκλογική εκστρατεία αποκτά χαρακτηριστικά πολιτικού θρίλερ καθώς αρκετές από τις “αμερικανικές πολιτείες-κλειδιά” που πρέπει να κερδίσει ο Ντόναλντ Τραμπ, φαίνεται ότι αλλάζουν προτιμήσεις και, ενώ θεωρούνταν σίγουρες για τη Χίλαρι Κλίντον, μπαίνουν σε αξιολόγηση πιθανής προτίμησης για τους Δημοκρατικούς, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας (Reuters / Ipsos States of the Nation project).

Στην έρευνα αυτή συμμετέχουν περίπου 15.000 ψηφοφόροι σε εβδομαδιαία βάση από τις 50 αμερικανικές πολιτείες, αλλά και την περιφέρεια της Κολούμπια στην Ουάσινγκτον. Τα τελευταία στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής στη Φλόριντα και τη Βόρεια Καρολίνα, ενώ το προβάδισμα που είχε η Κλίντον στο Μίσιγκαν έχει μειωθεί στο όριο του προεκλογικού συναγερμού, εντείνοντας την ανησυχία στο προεκλογικό επιτελείο της Χίλαρι Κλίντον.

Η κατάσταση στο Οχάιο παραμένει συγκεχυμένη, ενώ η Πενσυλβάνια φαίνεται να τείνει προς την Κλίντον.

Όλα αυτά θα τα καλύπτουμε και στο NEWS 247 λεπτό προς λεπτό μέσα από τη live blogging πλατφόρμα μας, το βράδυ (ώρα Ελλάδας) των αποτελεσμάτων.

Πολλοί Αμερικανοί πολίτες πάντως σχολιάζουν πως είτε βγει ο Τραμπ, είτε βγει νικήτρια η Χίλαρι, η ουσία δεν θα είναι και φοβερά διαφορετική για τη χώρα. Προφανώς και υπάρχουν πολιτικές διαφοροποιήσεις, με τον Τραμπ να “πατάει” πάνω στην αντιμεταναστευτική του πολιτική, ωστόσο σε επίπεδο εξωτερικών σχέσεων και οικονομίας, οι χειρισμοί των δύο δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν δραματικά. Καίριες διαφορές υπάρχουν ως προς τη διαχείριση του Obamacare και του κοινωνικού κράτους πρόνοιας που έστησε ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ, με τον Ντόναλντ Τραμπ να εμφανίζεται ως μεγάλος πολέμιος του. Παρόλα αυτά, πολλοί είναι εκείνοι που κρίνουν ως “μη ικανούς” και τους δύο και άλλοι που αναφέρουν πως θα ψηφίσουν Χίλαρι γιατί είναι η “λιγότερο κακή επιλογή”.

Το περιοδικό TIME, στο εξώφυλλο της 14ης Νοεμβρίου απεικονίζει με τον καλύτερο τρόπο το σκηνικό αδιεξόδου που διαμορφώνεται από τις δύο επιλογές που έχει ο μέσος Αμερικανός πολίτης.

“Το τέλος είναι κοντά”. Μήνυμα διπλής ανάγνωσης, θα μπορούσε να πει κανείς. Ένα εξώφυλλο που είναι πράγματι, ιστορικής σημασίας.

Το editorial άρθρο του περιοδικού στηρίζει πάντως τη Χίλαρι, καθώς όπως αναφέρει, γύρω της έχει συσπειρώσει όλες τις γυναίκες και τις κοινωνικές ομάδες μεταναστών που αντιμάχονται τον Τραμπ, ο οποίος κατηγορείται από μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης εξαιτίας των σεξιστικών και εθνικιστικών του θέσεων.

Ωστόσο, αυτό που θα συζητηθεί περαιτέρω, είναι το πώς τα αμερικανικά media κάλυψαν τις εκστρατείες του Τραμπ, εστιάζοντας περισσότερο σε παραπολιτικά ζητήματα και όχι στην ουσία. Στο τέλος της ημέρας, δεν έχουν καταφέρει να τον αποδυναμώσουν.

Όλα τα εξώφυλλα του TIME σε υψηλή ανάλυση εδώ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα