Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στο Λονδίνο

Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στο Λονδίνο

Η εξτρεμιστική οργάνωση τζιχαντιστών "Ισλαμικό Κράτος", κρύβεται πίσω από τη διπλή επίθεση στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Πρόκειται για την πρώτη τρομοκρατική επίθεση του ISIS σε βρετανικό έδαφος

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο στο Λονδίνο, κατά την οποία τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (συμπεριλαμβανομένου του δράστη) και τουλάχιστον 40 τραυματίστηκαν.

Την είδηση μετέδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης το πρακτορείο ειδήσεων AMAQ που πρόσκειται στην τζιχαντιστική οργάνωση.

“Ο δράστης της επίθεσης έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο στο Λονδίνο είναι ένας στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους και η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε μετά το προσκλητήριο να πληγούν πολίτες χωρών του διεθνούς συνασπισμού που πολεμά τους τζιχαντιστές” μετέδωσε το AMAQ επικαλούμενο “πηγή ασφαλείας”.

Εάν ισχύουν οι πληροφορίες του AMAQ, πρόκειται για την πρώτη τρομοκρατική επίθεση του ISIS σε βρετανικό έδαφος.

Υπενθυμίζεται ότι υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους εμφανίστηκαν το απόγευμα της Τετάρτης να πανηγυρίζουν για την τρομοκρατική επίθεση με διάφορες αναρτήσεις τους στα social media. Ανέβασαν μάλιστα μηνύματα σε ανεπίσημο κανάλι της οργάνωσης, όπου μοιράζονταν την είδηση με διθυραμβικά σχόλια, ανάμεσα στα οποία έγραψαν και «Allahu Akbar» (ο Θεός είναι μεγάλος).

FILE - In this March 1, 2017 file photo, an Iraqi soldier inspects a recently-discovered train tunnel, adorned with an Islamic State group flag, that belonged to the former Baghdad to Mosul line, that was turned it to a training camp for IS fighters, in western Mosul, Iraq. Some 40 square kilometers on the western bank of the Tigris River is the Islamic State groups last major stand in Iraq. In addition to Mosuls so-called right bank, IS still controls a handful of small pockets of Iraqi territory and a swath of Syrias north including the groups self-proclaimed capital, Raqqa. (AP Photo/Khalid Mohammed, File) AP

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι έρευνες των βρετανικών αρχών για να διαπιστωθούν τα αίτια και οι συνθήκες, υπό τις οποίες πραγματοποιήθηκε η διπλή επίθεση στο Ουέστμινστερ.

Η αστυνομία του Λονδίνου ανέφερε την Πέμπτη πως έχει συλλάβει οκτώ ανθρώπους στο πλαίσιο της ευρείας έρευνας που πραγματοποιείται στην ευρύτερη περιοχή του Ουέστμινστερ, η οποία είναι σε πλήρη εξέλιξη.

“Δεν πρόκειται να φοβηθούμε”

«Αυτή ήταν μια επίθεση απέναντι στους ελεύθερους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, στο βρετανικό λαό» υπογράμμισε την Πέμπτη από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει άμεσα κι άλλη τρομοκρατική επίθεση, επισημαίνοντας ότι το επίπεδο «συναγερμού» είναι υψηλό και δεν πρόκειται να αλλάξει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Δεν πρόκειται να φοβηθούμε. Δεν θα ηττηθούμε. Αυτό να είναι το μήνυμα από αυτό το κοινοβούλιο» συμπλήρωσε η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σχετικά με τον δράστη, η κα. Μέι δήλωσε πως είχε γεννηθεί στη Βρετανία και ήταν γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας. Είχε ανακριθεί από το MI5 για σχέσεις του με τον βίαιο εξτρεμισμό, αλλά θεωρήθηκε περιφερειακός παράγοντας.  Πιστεύεται ότι έδρασε μόνος, ενώ δεν βρισκόταν υπό έρευνα από τις αρχές το τελευταίο διάστημα, συμπλήρωσε η κα. Μέι.

Δείτε τις δηλώσεις της Βρετανίδας πρωθυπουργού:

Η κα. Μέι κάλεσε τους πολίτες να απαντήσουν στη χθεσινή επίθεση στο κέντρο του Λονδίνου συνεχίζοντας τη ζωή τους και παραμένοντας προσηλωμένοι στις βρετανικές αξίες. «Αυτήν τη στιγμή είναι τόσο σημαντικό να δείξουμε ότι οι δικές μας αξίες θα επικρατήσουν, ότι οι τρομοκράτες δεν θα νικήσουν, ότι θα συνεχίσουμε τη ζωή μας αποδεικνύοντας ότι οι κοινοί στόχοι και οι αξίες που μοιραζόμαστε ως έθνος προηγούνται και ότι οι τρομοκράτες θα ηττηθούν» είπε.

«Ένας τρομοκράτης ήρθε σε έναν τόπο όπου άνθρωποι όλων των εθνικοτήτων και πολιτισμών συγκεντρώνονται για να γιορτάσουν τι σημαίνει να είσαι ελεύθερος. Και έβγαλε το μίσος αδιακρίτως κατά αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών»τόνισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός. «Πρόκειται για μία επίθεση εναντίον των ελεύθερων ανθρώπων παντού και, εκ μέρους του βρετανικού λαού, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους φίλους και συμμάχους σε ολόκληρο τον κόσμο που σε αυτήν την στιγμή έκαναν σαφές ότι στέκονται στο πλευρό μας».

Τα θύματα του μακελειού

Μία γυναίκα 40 περίπου ετών περιλαμβάνεται στους νεκρούς της διπλής επίθεσης στο Λονδίνο, σύμφωνα με τον διοικητή της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Σκότλαντ Γιαρντ, Μάρκ Ρόουλι. Σκοτώθηκε στη γέφυρα του Ουεστμίνστερ, όπου ο δράστης της επίθεσης έριξε το αυτοκίνητό του επάνω στο πλήθος.

Από ισπανική διπλωματική πηγή έγινε γνωστό ότι «πρόκειται για μία γυναίκα βρετανικής υπηκοότητας, η μητέρα της οποίας είναι Ισπανή». «Δεν έχει την ισπανική υπηκοότητα, αλλά ο γενικός πρόξενος ήλθε σε επαφή με τα μέλη της οικογενείας της στην Ισπανία για να τους προσφέρει τη βοήθεια του προξενείου. Η οικογένειά της βρίσκεται στη Γκαλίθια, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σύμφωνα με την τοπική ισπανική εφημερίδα Voz de Galizia, πρόκειται για την Αΐσα Φρέιντ, 43 ετών, εκπαιδευτικό που ζούσε στο Λονδίνο με τα δύο της παιδιά 7 και 9 ετών, σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης.

Το δεύτερο θύμα, που επίσης χτυπήθηκε επάνω στη γέφυρα του Ουέστμινστερ, είναι ένας 50χρονος άνδρας. Δεν υπάρχει άλλο στοιχείο γι΄αυτόν.

Ο τρίτος νεκρός είναι ο αστυνομικός Κιθ Πάλμερ, 48 ετών. Βρισκόταν μπροστά σε μία από τις πύλες του Κοινοβουλίου τη στιγμή που ο δράστης της επίθεσης, που είχε εγκαταλείψει το αυτοκίνητό του στη μεταλλική περίφραξη του κτιρίου, προσπάθησε να εισέλθει. Ο άνδρας, οπλισμένος με μαχαίρι, τον χτύπησε επανειλημμένως, σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες.

 

Ο βουλευτής Τομπάιας Έλγουντ προσπάθησε να τον επαναφέρει, ματαίως. «Προσπάθησα να σταματήσω την αιμορραγία και του έκανα τεχνητή αναπνοή περιμένοντας τους γιατρούς, αλλά νομίζω ότι είχε ήδη χάσει πολύ αίμα», δήλωσε ο βουλευτής που έχει φωτογραφηθεί στην αγωνιώδη προσπάθειά του με ματωμένο πρόσωπο και ρούχα.

Conservative Member of Parliament Tobias Ellwood, centre, helps emergency services attend to an injured person outside the Houses of Parliament, London, Wednesday, March 22, 2017. London police say they are treating a gun and knife incident at Britain's Parliament "as a terrorist incident until we know otherwise." The Metropolitan Police says in a statement that the incident is ongoing. It is urging people to stay away from the area. Officials say a man with a knife attacked a police officer at Parliament and was shot by officers. Nearby, witnesses say a vehicle struck several people on the Westminster Bridge. (Stefan Rousseau/PA via AP). AP

 

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι τραυματίσθηκαν, οι 29 από τους οποίους χρειάσθηκε να νοσηλευθούν.

Μεταξύ των τραυματιών είναι δύο μαθητές του γαλλικού λυκείου Saint-Joseph του Κονκαρνό που βρίσκονταν σε σχολική εκδρομή και νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση χωρίς να κινδυνεύει η ζωή τους.

Πέντε Νοτιοκορεάτες τουρίστες – τέσσερις γυναίκες και ένας άνδρας ηλικίας 50 έως 60 ετών- τραυματίσθηκαν επίσης κατά τον πανικό που κατέλαβε το πλήθος μετά την επίθεση με το αυτοκίνητο, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας.

Μία γυναίκα, άγνωστης εθνικότητας, ανασύρθηκε βαριά τραυματισμένη από τον Τάμεση.

Μεταξύ των τραυματιών υπάρχουν επίσης ένας Πορτογάλος, ένας Κινέζος, ένας Ιταλός, ένας Πολωνός, ένας Ιρλανδός και δύο Ρουμάνοι.

Όπως διευκρινίστηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών, κατά την επίθεση στη Γέφυρα του Ουέστμινστερ, δύο Έλληνες τραυματίστηκαν ελαφρά, έλαβαν τις πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια επέστρεψαν στα σπίτια τους, χωρίς να υπάρχει ανησυχία για την κατάσταση της υγείας τους.

Επίθεση στην καρδιά της Βρετανίας

Όλα εκτυλίχθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης όταν οδηγός ενός αυτοκινήτου παρεκτράπηκα της πορείας του και παρέσυρε δεκάδες πεζούς στη Γέφυρα του Ουεστμίνστερ.

Στη συνέχεια έριξε το όχημα στην εξωτερική πύλη του βρετανικού Κοινοβουλίου και μαχαίρωσε θανάσιμα έναν φρουρό. Ο δράστης έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών.

A police officer places flowers and a photo of fellow police officer Keith Palmer, who was killed in yesterdays attack, on Whitehall near the Houses of Parliament in London, Thursday March 23, 2017. On Wednesday a knife-wielding man went on a deadly rampage, first driving a car into pedestrians then stabbing a police officer to death before being fatally shot by police within Parliament's grounds in London. (Dominic Lipinski/PA via AP) AP

Ο δράστης, ο οποίος έδρασε μόνος, σύμφωνα με τους ερευνητές, και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάλυψη ευθύνης για την πράξη του, στη συνέχεια σκοτώθηκε από έναν άλλον αστυνομικό” ανέφερε ο διοικητής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας Μαρκ Ρόουλι. Δεν θα κάνω σχόλιο για την ταυτότητα του δράστη, αλλά προκρίνουμε το σενάριο της ισλαμιστικής τρομοκρατίας” συνέχισε.

Η επίθεση προκάλεσε άνεμο πανικού στο κέντρο του Λονδίνου: περαστικοί έτρεχαν στο πλησιέστερο μετρό, αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί μαζικά, το κοινοβούλιο αποκλείσθηκε με οδοφράγματα…

Οι βουλευτές είχαν περιορισθεί στο εσωτερικό του κοινοβουλίου και στο πλησίον Αββαείο του Ουεστμίνστερ. Τους επετράπη να βγουν αργά το βράδυ. “Επικράτησε πανικός”, αφηγήθηκε η Εργατική βουλευτής Μέρι Κρίαγκ.

Η Τερέζα Μέι αναχώρησε με μεγάλη ταχύτητα από το κοινοβούλιο, όπου είχε μιλήσει στους βουλευτές, με το επίσημο αυτοκίνητό της.

Στο κοινοβούλιο της Σκωτίας στο Εδιμβούργο, οι συζητήσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία ανεστάλησαν επ’ αόριστον.

(Φωτογραφίες: AP Images / Kirsty Wigglesworth, Khalid Mohammed, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα