Το Ισραήλ παραδέχεται τώρα “σοβαρά σφάλματα” στην επίθεση κατά της ΜΚΟ

Διαβάζεται σε 4'
Επίθεση στην ΜΚΟ World Central Kitchen
Επίθεση στην ΜΚΟ World Central Kitchen Associated Press

Μετά τη διεθνή κατακραυγή που προκλήθηκε, ανακοινώθηκε η αποπομπή δύο αξιωματικών του ισραηλινού στρατού αναφορικά με την επίθεση κατά κομβόι της αμερικανικής ανθρωπιστικής οργάνωσης World Central Kitchen (WCK).

Ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε σειρά «σφαλμάτων» που οδήγησαν στον θάνατο επτά εργαζομένων σε ανθρωπιστική οργάνωση, οι οποίοι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα το βράδυ στη Λωρίδα της Γάζας από τρία ισραηλινά πλήγματα που εξαπολύθηκαν εναντίον του κομβόι τους σε διάστημα τεσσάρων λεπτών.

Ανακοίνωσε, δε, την αποπομπή δύο αξιωματικών του στρατού, ενώ πρόσθεσε ότι επιπλήχθηκαν επισήμως για το περιστατικό και άλλοι ανώτεροι διοικητές.

Η εσωτερική έρευνα για την επίθεση

Η εσωτερική έρευνα που διεξήγαγε ο στρατός του Ισραήλ έδειξε ότι η ομάδα που χειρίζεται τα drones και η οποία εξαπέλυσε τα πλήγματα διέπραξε «ένα σφάλμα επιχειρησιακής εκτίμησης της κατάστασης», αφού εντόπισε «έναν ένοπλο άνδρα της Χαμάς» να πυροβολεί από την οροφή ενός από τα φορτηγά τα οποία συνόδευαν οι συνεργάτες της αμερικανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης World Central Kitchen (WCK).

Στη σημερινή του ανακοίνωση ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι «το πλήγμα εναντίον των οχημάτων αρωγής ήταν ένα σοβαρό σφάλμα το οποίο προέκυψε από μια σοβαρή αποτυχία λόγω λανθασμένης ταυτοποίησης, από λάθη στη λήψη αποφάσεων και από μια επίθεση αντίθετη με τις πρότυπες επιχειρησιακές διαδικασίες».

Παραδέχθηκε, επίσης, ότι η WCK είχε ενημερώσει για το δρομολόγιο που θα ακολουθούσε, αλλά οι στρατιωτικοί που εξαπέλυσαν τα πλήγματα δεν το είχαν στα χέρια τους.

Ο στρατός του Ισραήλ πρόσθεσε εξάλλου ότι λόγω του περιστατικού απέπεμψε έναν συνταγματάρχη και έναν ταγματάρχη, ενώ επέπληξε επισήμως άλλους ανώτερους αξιωματικούς, περιλαμβανομένου του στρατηγού που είναι επικεφαλής της νότιας διοίκησης του στρατού.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το κτίριο της γενικής διοίκησης του στρατού στο Τελ Αβίβ ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματικοί παρουσίασαν στους δημοσιογράφους αποσπάσματα βίντεο που τραβήχτηκαν από drone και στα οποία φαίνεται «ο πράκτορας της Χαμάς» να εντάσσεται στο κομβόι της ΜΚΟ το οποίο μετακινούνταν στη Γάζα τη νύκτα της Δευτέρας, λίγο μετά στις 22:00 τοπική ώρα.

Τα μεγάλα λογότυπα της WCK βρίσκονταν στην οροφή των οχημάτων, αλλά η κάμερα του drone δεν μπορούσε να τα δει λόγω του σκότους, εξήγησε ο στρατηγός εν αποστρατεία Γιοάβ Χαρ-Εβέν, επικεφαλής της έρευνας. «Αυτός ήταν ένας παράγοντας κλειδί στην αλληλουχία των γεγονότων», τόνισε.

Βομβαρδισμός του Ισραήλ στη World Central Kitchen
Βομβαρδισμός του Ισραήλ στη World Central Kitchen AP

Οι ΗΠΑ ενέκριναν περισσότερες βόμβες στο Ισραήλ, την ημέρα που βομβάρδισε ΜΚΟ

Στο μεταξύ, να στείλουν περισσότερες βόμβες στο Ισραήλ, την ίδια ημέρα που οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν επτά εργαζόμενους της ΜΚΟ World Central Kitchen στη Γάζα, αποφάσισαν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post που επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους.

Μπορεί η δολοφονία των επτά εργαζομένων της οργάνωσης να έχει προκαλέσει την διεθνή κατακραυγή, ωστόσο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε τη μεταφορά για πάνω από 1.000 βόμβες MK82 των 500 λιβρών, περισσότερες από 1.000 βόμβες μικρής διαμέτρου και πυροκροτητές για βόμβες MK80 στο Ισραήλ, ανέφερε το δημοσίευμα. Την εν λόγω έγκριση μετέδωσε, επίσης, το CNN.

Η νέα αυτή συναλλαγή καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της αμερικανικής κυβέρνησης να συνεχίσει τη ροή θανατηφόρου οπλισμού προς το Ισραήλ, παρά τις δολοφονίες υψηλού προφίλ της Δευτέρας και τις αυξανόμενες εκκλήσεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες να θέσουν ως προϋπόθεση για την παροχή τέτοιας υποστήριξης τη μεγαλύτερη προστασία των αμάχων στην εμπόλεμη ζώνη, γράφει η Post, και επισημαίνει ότι ένας Αμερικανός πολίτης ήταν μεταξύ των νεκρών.

Σύμφωνα με την Post, η αρχική έγκριση είχε γίνει από το Κογκρέσο πριν καιρό, αλλά οι ΗΠΑ έχουν την εξουσία να παγώσουν την παράδοση.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ φέρεται να ενέκριναν τη μεταφορά παρόμοιου οπλισμού αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 1.800 βομβών MK-84 των 2.000 λιβρών και 500 βομβών MK-82 των 500 λιβρών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα