Το όραμα του Μακρόν για την Ευρώπη

Το όραμα του Μακρόν για την Ευρώπη
French President Emmanuel Macron delivers a speech on the European Union at the amphitheater of the Sorbonne university in Paris, France, Tuesday, Sept. 26, 2017. Macron is laying out his vision Tuesday for a more unified Europe, with a joint budget for countries sharing the euro currency and a stronger global voice despite Brexit looming. (Ludovic Marin/Pool Photo via AP) Ludovic Marin/Pool Photo via AP

Το σχέδιό του για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ξεδίπλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης

Το οραμά του για την Ευρωπαϊκή Ένωση ξεδίπλωσε ο Μακρόν σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης, δύο μόλις μέρες μετά τις γερμανικές εκλογές.

Ο Γάλλος Πρόεδρος έκανε λόγο για ανάγκη ανανέωσης της Ευρώπης, καλώντας τις χώρες της να συνεργαστούν εγγύτερα στους τομείς της άμυνας, της μετανάστευσης, της φορολογίας, της κοινωνικής πολιτικής αλλά και του κοινού προϋπολογισμού, ενώ υπογράμμισε και την ανάγκη υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης.

“Ο μόνος δρόμος που εγγυάται το μέλλον μας, είναι η αναδόμηση μιας Ευρώπης, κυρίαρχης, ενωμένης και δημοκρατικής”, ανέφερε ο Μακρόν ξεκινώντας την ομιλία του.

“Μία βιώσιμη οικονομική δύναμη μπορεί να χτιστεί μόνο γύρω από ένα κοινό νόμισμα. Μέσω αυτής της Ένωσης μπορούμε να δημιουργήσουμε μία ενωμένη Ευρώπη”.

“Αυτό που έχει σημασία δεν είναι να βρεθεί ένας μηχανισμός που θα λύσει μαγικά όλα μας τα προβλήματα, δεν είναι να αμοιβαιοποιήσουμε τα παρελθόντα χρέη μας ή να λύσουμε τα οικονομικά προβλήματα της μίας ή της άλλη χώρας”, είπε ο γάλλος πρόεδρος. “Αυτό που έχει σημασία είναι να μειώσουμε την ανεργία, η οποία επηρεάζει έναν στους πέντε νέους”.

Σύμφωνα με τον Μακρόν, η Ευρώπη χρειάζεται κοινό προϋπολογισμό, για να “χρηματοδοτήσει κοινές επενδύσεις και να εξασφαλίσει την σταθερότητα όταν θα έχει να αντιμετωπίσει οικονομικά σοκ. Ένας προϋπολογισμός χριεάζεται μία ισχυρή πολιτική καθοδήγηση, της οποίας θα ηγείται ένας κοινός υπουργός και θα υπόκειται σε αυστηρό κοινοβουλευτικό έλεγχο σε ευρωπαϊκό επίπεδο”.

“Χρειαζόμαστε μία Ευρώπη πιο απλή, πιο διάφανη και λιγότερο γραφειοκρατική. Απλή, αποδοτική και προστατευτική, η κοινή αγορά θα πρέπει να αποτελέσει πεδίο σύγκλισης και όχι ανταγωνισμού”, ανέφερε ο Μακρόν, προσθέτοντας πως “Δεν μπορούμε να έχουμε μία Επιτροπή με 30 μέλη και κάθε χώρα να έχει τα δικά της μέλη. Δεν βγάζει νόημα και δεν αντικατοπτρίζει το Ευρωπαϊκό όραμα. Στόχος μας θα πρέπει να είναι μία Κομισιόν με 15 μέλη”.

“Στην αρχή της επόμενης δεκαετίας”, τόνισε ο γάλλος Πρόεδρος, “η Ευρώπη θα πρέπει να έχει κοινό στρατό, κοινό αμυντικό προϋπολογισμό και κοινό δόγμα δράσης”, ανέφερε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Έχοντας την Ευρωπαϊκή μεταρρύθμιση ως κεντρικό άξονα της προεκλογικής του εκστρατείας την περασμένη άνοιξη, ο Μακρόν έχει πολλάκις συζητήσει με την γερμανίδα καγκελάριο την κοινή τους επιθυμία η Γερμανία και η Γαλλία, ως οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, να πρωτοστατήσουν στην περαιτέρω ενσωμάτωση.

Τα αποτελέσματα, όμως, των γερμανικών εκλογών δεν αφήνουν στην Άνγκελα Μέρκελ τα περιθώρια κίνησης που θα επιθυμούσαν οι δύο ηγέτες.

Παρ’όλα αυτά, ο Μακρόν διερωτήθηκε για τη σχέση Γαλλίας-Γερμανίας: “Γιατί να μην  θέσουμε ως στόχο να έχουμε καταφέρει μέχρι το 2024 να ενοποιήσουμε τις αγορές μας εφαρμόζοντας τους ίδιους κανόνες στις εταιρείες μας;”.

Αναφερόμενος στην Γερμανίδα καγκελάριο τόνισε ότι “μοιραζόμαστε τις ίδιες φιλοδοξίες για την Ευρώπη και γνωρίζω την δέσμευσή της σε αυτές. Προτείνω στη Γερμανία, μία νέα συνεργασία: Δεν θα συμφωνούμε σε όλα, όχι αμέσως, αλλά θα συζητάμε τα πάντα”.

“Η Ευρώπη που μας επέτρεψε να γυρίσουμε την πλάτη μας στον πόλεμο, πρέπει και πάλι να γίνει φιλόδοξη”,  κατέληξε ο γάλλος Πρόεδρος.

Πληροφορίες:Reuters, Φωτογραφία: Ludovic Marin/Pool Photo via AP

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα