Το Πεκίνο τρίζει τα δόντια στις ΗΠΑ

Το Πεκίνο τρίζει τα δόντια στις ΗΠΑ

Η Κίνα ζητά από ΗΠΑ την αναστολή ανάπτυξης αντιπυραυλικού συστήματος στη Ν. Κορέα. Προειδοποιεί με λήψη αυστηρών μέτρων

Το Πεκίνο ζήτησε την Τρίτη την «άμεση» αναστολή της ανάπτυξης της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας Thaad στη Νότια Κορέα, ενώ η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι το σύστημα αυτό είναι στο εξής επιχειρησιακό προκειμένου να αντικρουστεί η απειλή της Βόρειας Κορέας.

Το Πεκίνο καταγγέλλει εδώ και μήνες την εγκατάσταση αυτού του συστήματος που εμποδίζει, σύμφωνα με την κινεζική κυβέρνηση, τη δική της δύναμη αποτροπής.

Καλούμε τα μέρη να σταματήσουν την ανάπτυξη του Thaad. Θα λάβουμε σθεναρά τα απαραίτητα μέτρα για να προασπίσουμε τα συμφέροντά μας

«Είμαστε αντίθετοι στην ανάπτυξη του συστήματος Thaad στη Νότια Κορέα. Καλούμε τα μέρη να σταματήσουν αμέσως την ανάπτυξη αυτού του συστήματος και θα λάβουμε σθεναρά τα απαραίτητα μέτρα για να προασπίσουμε τα συμφέροντά μας», δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γκενγκ Σουάνγκ.

Χθες Δευτέρα ο συνταγματάρχης Ρομπ Μάνινγκ, εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων στη Νότια Κορέα, ανακοίνωσε πως το σύστημα Thaad είναι στο εξής «επιχειρησιακό», με «ικανότητα αναχαίτισης βορειοκορεατικών πυραύλων».

Ένας άλλος υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε ωστόσο στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τον όρο της ανωνυμίας, πως το σύστημα αυτό έχει φθάσει μόνο «την αρχική ικανότητα αναχαίτισής του».

Ο κινέζος εκπρόσωπος εμφανίστηκε αντίθετα ενθαρρυμένος από τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είπε χθες ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ουν, «αν πληρούνται οι προϋποθέσεις».

«Σημειώσαμε τις δηλώσεις της αμερικανικής πλευράς και τα θετικά μηνύματα που εκπέμπουν» δήλωσε ο Γκενγκ.

«Η επείγουσα προτεραιότητα είναι να ληφθούν μέτρα για να μειωθεί η ένταση. Και ένα από τα αποτελεσματικά μέτρα για να γίνει αυτό είναι να ξαναρχίσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες» με τη Βόρεια Κορέα, είπε.

Η Κίνα καταγγέλλει όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες το πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ, αλλά η Ουάσινγκτον ζητεί από το Πεκίνο να ασκήσει περισσότερη πίεση στο βορειοκορεατικό καθεστώς ώστε να το πείσει να εγκαταλείψει τα σχέδιά του.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, φωτογραφία: U.S. Force Korea via AP)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορέα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τίλερσον για Β. Κορέα: Όλες οι επιλογές πρέπει να παραμείνουν στο τραπέζι

Απίστευτο φιάσκο. Η αρμάδα του Τραμπ αντί για Κορέα πήγαινε σε άλλη κατεύθυνση

Νότια Κορέα: 10 τραυματίες σε διαδήλωση κατά της εγκατάστασης αντιπυραυλικού συστήματος των ΗΠΑ

ΗΠΑ: Μεταφορά του συστήματος πυραυλικής άμυνας THAAD στη Ν. Κορέα

SHARE:

24Media Network