Το πρώτο μήνυμα του Πριγκόζιν: “Δεν θέλαμε να ανατρέψουμε τον Πούτιν – Σταματήσαμε γιατί θα χυνόταν πολύ αίμα”

Το πρώτο μήνυμα του Πριγκόζιν: “Δεν θέλαμε να ανατρέψουμε τον Πούτιν – Σταματήσαμε γιατί θα χυνόταν πολύ αίμα”
Ο επικεφαλής της Βάγκνερ, Γεγβκένι Πριγκόζιν AP

Ηχητικό μήνυμα δημοσίευσε ο επικεφαλής της Wagner, δύο ημέρες μετά την τελευταία του εμφάνιση στο Ροστόφ, αφότου συμφώνησε με το Κρεμλίνο να πάρει πίσω το κάλεσμα του για εξέγερση. Ο καθοριστικός ρόλος του Λουκασένκο.

Την πρώτη του εμφάνιση, μέσω ηχητικού μηνύματος, έκανε το απόγευμα της Δευτέρας ο επικεφαλής της Wagner, Γεγβκένι Πριγκόζιν, δύο ημέρες αφότου αποχώρησε από το Ροστόφ μαζί με τις δυνάμεις του, κάνοντας ουσιαστικά πίσω στην προέλασή του προς τη Μόσχα.

Στο διάρκειας 11 λεπτών μήνυμα στο Telegram ο Πριγκόζιν ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Δώσαμε ένα αριστοτεχνικό μάθημα, όπως έπρεπε να γίνει στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Δεν θέλαμε να ανατρέψουμε τον Πούτιν. Λυπούμαστε γιατί θα χυνόταν ρωσικό αίμα. Η πορεία προς την Μόσχα ήταν απέναντι σε όσους έκαναν φρικτά λάθη στην Ουκρανία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, δύο παράγοντες έπαιξαν ρόλο στην απόφασή του: α) ήθελε να αποφύγει την αιματοχυσία και β) δεν ήθελε να ανατρέψει τον Πούτιν, παρά μόνο να οργανώσει μια πορεία διαμαρτυρίας.

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας, διανύσαμε 780 χιλιόμετρα (περίπου 484 μίλια). Διακόσια περίπου χιλιόμετρα (περίπου 125 μίλια) έμειναν μέχρι τη Μόσχα» ισχυρίστηκε, παρόλο που δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι δυνάμεις του έφτασαν τόσο κοντά στο ρωσική πρωτεύουσα. «Ούτε ένας στρατιώτης στο έδαφος δεν σκοτώθηκε. Σταματήσαμε τη στιγμή που έγινε σαφές ότι θα χυθεί πολύ αίμα».

«Λυπούμαστε που αναγκαστήκαμε να χτυπήσουμε αεροσκάφη» είπε «…αλλά αυτά τα αεροσκάφη έριξαν βόμβες και εκτόξευσαν πυρά».

Ο σκοπός της πορείας των δυνάμεών του προς τη Μόσχα, ισχυρίστηκε, ήταν να αποτρέψει την «καταστροφή» της Wagner και «να οδηγήσει στη δικαιοσύνη εκείνους που, με τις αντιεπαγγελματικές τους ενέργειες, έκαναν μεγάλο αριθμό λαθών», εννοώντας προφανώς τον υπουργό Άμυνας, Σερκγέι Σοϊγκού. «Κανένας δεν υπόγραψε συμβόλαιο με το ρωσικό υπουργείο άμυνας. Είχαν αποφασίσει να μας κλείσουν την 1η Ιουλίου».

Παράλληλα υποστήριξε ότι οι άνδρες του είχαν την υποστήριξη των κατοίκων των τοποθεσιών που διέσχιζαν κατά την πορεία τους. «Πολίτες ερχόντουσαν να μας συναντήσουν κρατώντας ρωσικές σημαίες και σύμβολα της Wagner, χάρηκαν όταν φτάσαμε και περνούσαμε δίπλα τους». «Δείξαμε ένα υψηλό επίπεδο οργάνωσης αυτό που θα έπρεπε να έχει ο ρωσικός στρατός», πρόσθεσε.

Η συμφωνία με τον Λουκασένκο

Μιλώντας για τους όρους της συμφωνίας που φέρεται συνήφθη προκειμένου να σταματήσει την εξέγερση του, ανέφερε ότι ήταν «κατηγορηματικά αντίθετος στην απόφαση να κλείσει η Wagner την 1η Ιουλίου και να ενσωματωθεί στο υπουργείο Άμυνας».

Οι διοικητές αρνήθηκαν να δεχτούν το αίτημα για υπογραφή συμβάσεων με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, υποστήριξε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Λευκορώσος ηγέτης Αλεξάντερ Λουκασένκο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη συμφωνία, δηλώνοντας ότι «άπλωσε το χέρι του και προσφέρθηκε να βρει τρόπους ώστε η Wagner να συνεχίσει νόμιμα το έργο της» -χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το Κρεμλίνο είχε ανφέρει το Σάββατο ότι η συμφωνία περιελάμβανε την απόσυρση μιας ποινικής υπόθεσης κατά του Πριγκόζιν και τη μετακίνησή του στη Λευκορωσία.

Ο Πριγκόζιν, ο οποίος εθεάθη για τελευταία φορά δημόσια να οδηγείται με ένα αθλητικό όχημα έξω από το Ροστόφ το βράδυ του Σαββάτου, δεν είπε πού βρισκόταν όταν ηχογράφησε αυτό το διάρκειας 11 λεπτών μήνυμά του.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα