Το σκίτσο από το 1962 που “προέβλεψε” αυτό που ζούμε σήμερα

Το σκίτσο από το 1962 που “προέβλεψε” αυτό που ζούμε σήμερα

Καλλιτέχνης σχεδίασε ανθρώπους-οδηγούς μέσα σε οχήματα με πλέξιγκλας το 1962, οραματιζόμενος το μέλλον. Γιατί το σκίτσο του έγινε viral με αφορμή τον κορονοϊό.

Ο κορονοϊός και η εξάπλωσή του σε ολόκληρο τον πλανήτη έφερε ποικίλες αλλαγές στην καθημερινή, προσωπική και επαγγελματική ζωή μας, ενώ έχει επιβάλει νέα δεδομένα στις επαφές μας, καθώς καλούμαστε να τηρούμε μέτρα και κανόνες ασφαλείας που θα εμποδίσουν την διάδοσή του, όπως το λεγόμενο social distancing.

Μάλιστα, έχουμε δει διάφορους τρόπους για να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες κοινωνικές αποστάσεις, όπως για παράδειγμα η χρήση πλέξιγκλας σε διάφορες δραστηριότητές μας, όπως σε κομμωτήρια, σε παραλίες, σε χώρους εργασίας, ακόμη και σε συναυλίες. Κάποια από αυτά ξεκίνησαν ήδη και άλλα αναμένονται στο άμεσο μέλλον.

Κατά τη διάρκεια του ξεσπάσματος της πανδημίας, αναπτύχθηκαν διάφορες θεωρίες συνωμοσίας για τον κορονοϊό. Παράλληλα, όμως, υπήρξαν και θεωρίες που έκαναν λόγο για πρόβλεψη της πανδημίας από χρόνια και αιώνες πριν, με τους υποστηρικτές τους να επικαλούνται από αρχαία γραπτά και σύμβολα μέχρι έργα τέχνης.

Ένα τέτοιου είδους έργο τέχνης, που ήρθε στην επιφάνεια κατά την πανδημία, είναι και το σκίτσο του καρτουνίστα Walter Molino, το οποίο δημοσιεύθηκε στην ιταλική εβδομαδιαία εφημερίδα, La Domenica del Corriere στις 16 Δεκεμβρίου 1962 και παρουσιάζει ανθρώπους να κινούνται στο δρόμο μέσα σε αμάξια – κουβούκλια.

Σύμφωνα με το Ibtimes.sg, το σχέδιο του Ιταλού καλλιτέχνη και εικονογράφου κόμικς, που ονομάζεται “Singoletta”, απεικόνιζε το πώς θα είναι ο κόσμος το μακρινό μέλλον, περίπου το 2020. Το εν λόγω εξώφυλλο έγινε viral στην περίοδο της πανδημίας, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να το συνδέσουν με τον κορονοϊό, το social distancing, καθώς και τη χρήση πλέξιγλας.

Ήταν το σκίτσο οιωνός της πανδημίας;

Οι υποστηρικτές της θεωρίας θα απογοητευτούν, καθώς το σχέδιο δεν σχετίζεται με την πανδημία του κορονοϊού, παρόλο που “μιλά” όντως για το μέλλον.

Συγκεκριμένα, στο μυαλό του Walter Molino υπήρχε το όραμα ενός οχήματος, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον χειρισμό της αστικής κυκλοφορίας στο μέλλον.

Θα μπορούσε κανείς να πει πως το όχημα που φαντάστηκε μοιάζει με το σημερινό πατίνι, αλλά είναι κλειστό και με διάφανο θόλο. Ωστόσο, ο Walter Molino δεν προέβλεψε τον κορονοϊό, αλλά την πολυάσχολη ζωή, την πυκνότητα του πληθυσμού και τη συμφόρηση στις αστικές πόλεις στο μέλλον. Και αυτό το πέτυχε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version