Το τελευταίο αντίο στον Σιμόν Πέρες

default image

Παρουσία ηγετών από όλο τον κόσμο και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας το Ισραήλ αποχαιρετά μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της σύγχρονης ιστορίας του

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αποχαιρέτησε σήμερα τον Σιμόν Πέρες, “έναν μεγάλο άνδρα” για το Ισραήλ και τον κόσμο όπως τόνισε, στην επικήδεια ομιλία του για τον νομπελίστα Ειρήνης και πρώην πρόεδρο της χώρας. Ο ισραηλινός πρώην πρόεδρος και νομπελίστας ειρήνης Σιμόν Πέρες τάφηκε στο εθνικό κοιμητήριο του όρους Χερτζλ στην Ιερουσαλήμ, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Δεκάδες ηγέτες από ολόκληρο τον κόσμο, ανάμεσά τους ο αμερικανός, ο παλαιστίνιος, ο γάλλος και ο γερμανός πρόεδρος, παρέστησαν στην ταφή της σορού του Πέρες, μερικά μέτρα μακριά από τον τάφο ενός άλλου νομπελίστα ειρήνης, του Γιτζάκ Ράμπιν.

“Ήταν ένας μεγάλος άνδρας για το Ισραήλ, ήταν ένας μεγάλος άνδρας για τον κόσμο. Το Ισραήλ πενθεί, και ο κόσμος πενθεί. Αλλά εμείς, και ο κόσμος θέλουμε να βρούμε στην κληρονομιά του τους λόγους να ελπίζουμε”, είπε ο Νετανιάχου.

 

Νωρίτερα, άνδρες των ενόπλων δυνάμεων μετέφεραν το φέρετρο του Πέρες, που ήταν καλυμμένο με την ισραηλινή σημαία, στην τελευταία του κατοικία, παρουσία δεκάδων ηγετών από όλο τον κόσμο ανάμεσά του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ παρών είναι και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούτ Αμπάς.

 

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε, πως η ειρήνη ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστινίους την οποία ονειρευόταν ο Νομπελίστας που πέθανε την Τετάρτη παραμένει ένα “ημιτελές έργο”.

Από πολλές απόψεις, μου θύμιζε τους άλλους γίγαντες του 20ού αιώνα που είχα την τιμή να συναντήσω. Άνδρες όπως ο Νέλσον Μαντέλα, γυναίκες όπως η μεγαλειότητά της η βασίλισσα Ελισάβετ

Ο Ομπάμα, κατά την έναρξη της επικήδειου ομιλίας του σημείωσε την ασυνήθη παρουσία του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς: είναι “η υπενθύμιση πως η ειρήνη είναι ένα ημιτελές έργο”, είπε. Ο Αμερικανός πρόεδρος κατέταξε τον Σιμόν Πέρες μεταξύ “των γιγάντων του 20ού αιώνα”, όπως ο Νοτιοαφρικανός ηγέτης Νέλσον Μαντέλα. “Από πολλές απόψεις, μου θύμιζε τους άλλους γίγαντες του 20ού αιώνα που είχα την τιμή να συναντήσω. Άνδρες όπως ο Νέλσον Μαντέλα, γυναίκες όπως η μεγαλειότητά της η βασίλισσα Ελισάβετ”, είπε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα