Το Βατικανό εξέδωσε εγχειρίδιο κατά της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς

Το Βατικανό εξέδωσε εγχειρίδιο κατά της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς
Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό AP Photo/Andrew Medichini

Το εγχειρίδιο στοχεύει στο να αποτρέπει ιερείς και επισκόπους τη χρήση δικαιολογιών για να μην πραγματοποιηθούν προκαταρκτικές έρευνες για κατηγορούμενους ιερείς

Το πολυαναμενόμενο εγχειρίδιο για τους επισκόπους και τους ανώτερους θρησκευτικούς ηγέτες εξέδωσε το Βατικανό, σχετικά με τη διενέργεια εσωτερικών ερευνών για ιερείς που βιάζουν και κακοποιούν ανήλικου και ευάλωτους ενήλικες.

Όπως γράφει το euronews, πολλοί από τους κανονισμούς εξακολουθούν να αγνοούνται από ορισμένους επισκόπους που σε πολλές περιπτώσεις απορρίπτουν τις κατηγορίες των πολιτών προκειμένου να προστατεύσουν τους ιερείς.

Μεταξύ άλλων στους κανονισμούς αναφέρεται ότι “ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει νομική υποχρέωση, οι εκκλησιαστικές αρχές πρέπει να κάνουν αναφορά στις αστικές αρχές αν αυτό κρίνεται απαραίτητο για να προστατευθεί το πρόσωπο που εμπλέκεται ή άλλα ανήλικα από μελλοντικές εγκληματικές πράξεις”.

Το εγχειρίδιο εκδόθηκε σε 6 γλώσσες και στοχεύει στο να αποτρέπει ιερείς και επισκόπους τη χρήση δικαιολογιών για να μην πραγματοποιηθούν προκαταρκτικές έρευνες για κατηγορούμενους ιερείς.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται ρητά ότι οι ανώνυμες καταγγελίες δεν πρέπει να απορρίπτονται, καθώς μπορούν να αποτελέσουν τη βάση την έναρξη προκαταρκτικής έρευνας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα