Το Βερολίνο διπλασιάζει τα κονδύλια για την επιστροφή των κλεμμένων έργων από τους Ναζί

Το Βερολίνο διπλασιάζει τα κονδύλια για την επιστροφή των κλεμμένων έργων από τους Ναζί

Διπλασιάζει τα κονδύλια που δίνει για τα κλεμμένα έργα των Ναζί το Βερολίνο

Το διπλασιασμό των κονδυλίων που διατίθενται για την προσπάθεια επιστροφής των κλεμμένων από τους Ναζί έργων τέχνης στους ιδιοκτήτες τους ανακοίνωσε την Τετάρτη το Βερολίνο.

Η εντεταλμένη της γερμανικής κυβέρνησης για θέματα Πολιτισμού Μόνικα Γκρούτερς δήλωσε σήμερα στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει ακριβώς το ποσό που θα διατεθεί, παρά μόνο ότι θα είναι το διπλάσιο από ό,τι προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.

Περισσότερα από 1400 έργα τέχνης από δημιουργούς όπως οι Πικάσο, Ματίς και Σαγκάλ ανακαλύφθηκαν σε σπίτι στο Μόναχο το 2012, ωστόσο το γεγονός δημοσιοποιήθηκε μόλις στο τέλος του 2013. Τα έργα βρίσκονταν στην κατοχή του 80χρονου Κορνέλιους Γκούρλιτ, γιου του εμπόρου έργων τέχνης της εποχής των Ναζί, Χίλντεμπραντ Γκούρλιτ, ο οποίος τα απέκτησε κατά τις δεκαετίες του 1930 και του '40. Ο Γκούρλιτ ήταν επιφορτισμένος από τον Αδόλφο Χίτλερ με την ευθύνη να εντοπίζει και να πωλεί έργα τα οποία το καθεστώς θεωρούσε "έκφυλα" ή έργα που είχαν κλαπεί ή αποσπαστεί από Εβραίους συλλέκτες.

Μετά την ανακάλυψη του "θησαυρού" αυτού, η Γερμανία καταβάλλει προσπάθεια προκειμένου να εντοπιστούν οι νόμιμοι ιδιοκτήτες των έργων, δημοσιεύοντας φωτογραφίες τους στον ιστότοπο www.lostart.de.

Σύμφωνα με την κυρία Γκρούτερς, η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να διευρύνει την επιτροπή διαμεσολάβησης —Επιτροπή Λίμπαχ— η οποία τώρα δέχεται ενστάσεις σχετικώς με την προέλευση των έργων, με την συμμετοχή εκπροσώπων εβραϊκών οργανώσεων. Επικεφαλής της Επιτροπής, η οποία μπορεί να εισηγηθεί στην κυβέρνηση αλλά όχι να της επιβάλει πώς θα χειριστεί κάθε έργο, είναι ο πρώην ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας Ρίχαρντ φον Βαϊτσέκερ, ενώ μεταξύ των μελών της βρίσκονται δικαστές, ιστορικοί και ειδικοί σε έργα τέχνης. Η εντεταλμένη της γερμανικής κυβέρνησης παραδέχθηκε πάντως ότι το θέμα αποτέλεσε ένα "καμπανάκι" για τους Γερμανούς συλλέκτες έργων τέχνης, τονίζοντας ότι "οι γνήσιοι και υπεύθυνοι συλλέκτες ευαισθητοποιήθηκαν από την υπόθεση και κάποιοι επανεξετάζουν τις συλλογές τους".

Από την πλευρά ωστόσο του 80χρονου κ. Γκούρλιτ, ο δικηγόρος του δήλωσε ότι είναι πρόθυμος "να εξετάσει προσεκτικά τις αγωγές για τα κλεμμένα έργα και να διαπραγματευτεί δίκαιες και ισότιμες λύσεις".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network