Τουρκία: Εκλεισαν ραδιοφωνικό σταθμό γιατί καλεσμένος μίλησε για γενοκτονία των Αρμενίων

Διαβάζεται σε 2'
Στούντιο ραδιοφώνου (φωτογραφία αρχείου)
Στούντιο ραδιοφώνου (φωτογραφία αρχείου) iStock

H ελευθερία του λόγου γνώρισε μεγάλο πλήγμα στην Τουρκία μετά από απόφαση του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου της χώρας.

Ανακλήθηκε η άδεια ανεξάρτητου τουρκικού ραδιοφωνικού σταθμού με την αιτιολογία ότι άφησε έναν καλεσμένο σε μια εκπομπή του σταθμού να μιλήσει για τη «γενοκτονία των Αρμενίων», ανακοίνωσε την Τετάρτη το Ανώτατο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο της Τουρκίας (RTÜK).

«Το RTÜK ανακάλεσε την άδεια του Açik Radyo. Ο λόγος είναι ότι η διοίκηση του σταθμού δεν τήρησε την πενθήμερη αναστολή (σε ένα από τα προγράμματά του) που είχε επιβληθεί για “υποκίνηση μίσους και εχθρότητας”», δήλωσε με ανάρτηση στο X ο Ιλχάν Ταστζί, μέλος του RTÜK, που έχει διορίσει η αντιπολίτευση.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ντιντέμ Γκεντσούρκ συντονίστρια του προγράμματος του ραδιοφωνικού σταθμού που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο την απόφαση του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.

Το Açik Radyo, το οποίο εκπέμπει για σχεδόν 30 χρόνια και δηλώνει πως είναι «ανοιχτό σε όλες τις φωνές», καταδικάστηκε στα τέλη Μαΐου με πρόστιμο και πενθήμερη απαγόρευση μετάδοσης εκπομπής του που μεταδόθηκε στις 24 Απριλίου. Στην εκπομπή αυτή ένας καλεσμένος αναφέρθηκε στις σφαγές των Αρμενίων που διέπραξαν το 1915 οθωμανικά στρατεύματα, χαρακτηρίζοντάς τις σφαγές αυτές «γενοκτονία», όπως πολλοί ιστορικοί.

Το RTÜK, στην απόφασή του, επέκρινε τον σταθμό ότι δεν «επιχείρησε να διορθώσει τις δηλώσεις του καλεσμένου».

Η γενοκτονία των Αρμενίων του 1915 αναγνωρίζεται ως τέτοια από κυβερνήσεις και κοινοβούλια πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας. Ο αριθμός των Αρμενίων που σφαγιάστηκαν υπολογίζεται μεταξύ 600.000 και 1,5 εκατομμυρίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα