Τουρκία: Ο πολιτικός αντίπαλος του Ερντογάν, Μουχαρέμ Ιντζέ, ιδρύει νέο κόμμα

Τουρκία: Ο πολιτικός αντίπαλος του Ερντογάν, Μουχαρέμ Ιντζέ, ιδρύει νέο κόμμα
O Μουχαρέμ Ιντζέ AP Photo/Burhan Ozbilici

Ο πρώην αντίπαλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μουχαρέμ Ιντζέ, ο οποίος εκπροσωπεί την εθνικιστική πτέρυγα του CHP, έχει πολλαπλασιάσει τους τελευταίους μήνες τις επιθέσεις εναντίον του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Μουχαρέμ Ιντζέ, ένας πρώην αντίπαλος του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραιτήθηκε σήμερα, Δευτέρα 82/2, από το κύριο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης για να ιδρύσει έναν νέο σχηματισμό, ανασυνθέτοντας έτσι το πολιτικό τοπίο δύο χρόνια πριν από τις προεδρικές εκλογές.

«Θα δημιουργήσουμε μια Τουρκία ελεύθερη, που να μην φοβάται να μιλά» δήλωσε ο Μουχαρέμ Ιντζέ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κατά την οποία διατύπωσε σφοδρές επικρίσεις εναντίον του πολιτικού σχηματισμού από τον οποίο αποχώρησε, του σοσιαλδημοκρατικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

«Θα απελευθερώσουμε τη χώρα απ’ αυτή την εξουσία και απ’ αυτή την αντιπολίτευση που δεν καταφέρνει να προσφέρει λύσεις», πρόσθεσε.

Ως υποψήφιος του CHP στις προεδρικές εκλογές του 2018, ο Ιντζέ είχε λάβει το 30,64% των ψήφων. Τις εκλογές είχε κερδίσει ο Ερντογάν με το 52,59% των ψήφων.

Ποιος είναι ο αντίπαλος του Ερντογάν

Βετεράνος της πολιτικής, με ρητορική δεινότητα και χάρισμα που συγκρίνονται με αυτά του τούρκου προέδρου Ερντογάν, ο Ιντζέ είχε καταφέρει να ενώσει τα πλήθη στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του το 2018.

Όμως πολλοί ψηφοφόροι του είχαν δυσαρεστηθεί από το γεγονός ότι το βράδυ των εκλογών αναγνώρισε την ήττα του με μήνυμα που έστειλε σε έναν δημοσιογράφο, αντί να εκφωνήσει ομιλία ενώπιον των υποστηρικτών του.

Ο Ιντζέ, ο οποίος εκπροσωπεί την εθνικιστική πτέρυγα του CHP, έχει πολλαπλασιάσει τους τελευταίους μήνες τις επιθέσεις εναντίον του κόμματος, εκτιμώντας ότι δεν διευθύνεται με δημοκρατικό τρόπο.

Σήμερα το κατηγόρησε επίσης ότι «δεν καταλαβαίνει» την εξωτερική πολιτική της Άγκυρας αναφορικά με την ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν, όπου η Τουρκία κατηγορείται από πολλές δυτικές χώρες για επιθετικούς ελιγμούς.

Ο Ιντζέ ανακοίνωσε εξάλλου πως τρεις βουλευτές που είχαν παραιτηθεί στα τέλη Ιανουαρίου από το CHP εντάχθηκαν στον νέο σχηματισμό του, η ονομασία του οποίου πρόκειται να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Κατάρρευση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Ερντογάν

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεχιζόμενη δοκιμασία της τουρκικής κοινωνίας από την πανδημία του κορονοϊού αφήνει πλέον έντονα πολιτικά αποτυπώματα.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ερντογάν ελέγχει το μεγαλύτερο ποσοστό των ΜΜΕ, άρα και τη ροή των πληροφοριών, οι Τούρκοι πολίτες δηλώνουν ότι την εμπιστεύονται ολοένα και λιγότερο σε ότι αφορά στα ζητήματα της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας τη Δευτέρα μόλις το 40% του τουρκικού λαού δείχνει πλέον εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση στα μέτρα για τον κορονοϊό.

Ειναι δε χαρακτηριστικό ότι αντίστοιχο ποσοστό τον προηγούμενο Μάρτιο, μήνα κατά τον οποίο η Τουρκία κατέγραψε τα πρώτα κρούσματα στο έδαφός της, κυμαινόταν στο εντυπωσιακό 73%!

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα