Τούμπα ο Ερντογάν για τους S-400, επιμένει στον απευθείας διάλογο με τον Μητσοτάκη

Τούμπα ο Ερντογάν για τους S-400, επιμένει στον απευθείας διάλογο με τον Μητσοτάκη
Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Αλλαγή ρητορικής για τον Ερντογάν με στόχο το εσωτερικό ακροατήριο, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις Μπαχτσελί και της αντιπολίτευσης στη χώρα.

Ερντογάν εσωτερικής κατανάλωσης, σε άλλο ρυθμό και τόνο. Μετά τις διπλωματικές στροφές στις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος της Τουρκίας δέχθηκε πυρά από τη συμπολίτευση και την αντιπολίτευση της χώρας, και είπε να “θυμηθεί” τη κλασική ρητορική του.

Μιλώντας με Τούρκους δημοσιογράφους εν πτήσει,  επιστρέφοντας από το Αζερμπαϊτζάν όπου και παρακολούθησε και αγώνα της πατρίδας του για το Euro, ο Ερντογάν επανέλαβε πως η συνάντησή του με τον Κ. Μητσοτάκη ήταν καλή, και τόνισε τη σημασία των απ’ ευθείας συνομιλιών των δύο, χωρίς διαμεσολάβηση. Ωστόσο, πρόσθεσε πως “η συνάντησή μας με τον Μητσοτάκη ήταν σαν “γλυκό” για αυτούς. Ήταν πολύ σημαντική. Ήταν καλή, πήγε καλά. Ελπίζω να πάει καλά και μετά”.

Ακόμη, τόνισε: “Μιλήσαμε με τον Μητσοτάκη. Του είπα κάτι: Όπως και στη σημερινή μας συνάντηση, δεν ενεπλάκησαν τρίτα μέρη, θεσμικά όργανα ή κράτη, έτσι να μην εμπλέκονται και στο μέλλον. Αν είναι να κάνουμε κάτι, ας κάνουμε τις δουλειές αυτές μεταξύ μας. Ας μιλούν ο δικός μου εκπρόσωπος και η δική σου εκπρόσωπος και έπειτα να μας ενημερώνουν. Και μετά εμείς να συναντιόμαστε. Τα βήματα ας τα κάνουμε με αυτόν τον τρόπο. Αυτό ήταν το πιο σημαντικό ζήτημα στο οποίο συμφωνήσαμε. Ας ελπίσουμε ότι, από τώρα και στο εξής, δεν θα παρεμβαίνουν ανάμεσά μας με την Ελλάδα κράτη, θεσμικά όργανα και οργανισμοί, αλλά θα επικοινωνούν ο ειδικός εκπρόσωπός μου ο κ. Ιμπραχίμ και η δική του ειδική εκπρόσωπος, η κα. Ελένη, οι οποίοι αφού μας ενημερώνουν, θα προβαίνουμε εμείς στα ανάλογα βήματα” (εννοεί τους κ.κ. Ιμπραήμ Καλίν και Ελένη Σουρανή).

Στη συνέχεια, φρόντισε να δώσει έμμεση απάντηση στον Μπαχτσελί που τον κατηγόρησε για υποχώρησε έναντι του Μπάιντεν για τα εξοπλιστικά της χώρας, λέγοντας: “Ως Τουρκία, μην περιμένετε να κάνουμε διαφορετικό βήμα για τα F-35 αλλά και τους S-400, διότι κάναμε ό,τι έπρεπε να κάνουμε για τα F-35 και δώσαμε τα απαιτούμενα χρήματα”.

“Σας ζητήσαμε το σύστημα αεροπορικής άμυνας Patriot, αλλά δεν το δώσατε σε εμάς. Αντίθετα, αφαιρέσατε ακόμη και αυτά που είχαν τοποθετηθεί στις βάσεις μας. Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε; Λύσαμε αυτό το ζήτημα μόνοι μας”, τόνισε ακόμη.

Πρόσθεσε όμως πως μέσα στο επόμενο διάστημα, οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας και οι επικεφαλής της αμυντικής Βιομηχανίας των δύο κρατών, θα προχωρήσουν σε συναντήσεις. Ένα από τα ζητήματα θα είναι και η υποστήριξη των ΗΠΑ προς τους Κούρδους της Συρίας, κάτι που τέθηκε και από τον ίδιο τον Ερντογάν ως αίτημα, προς τον Μπάιντεν. Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως η χώρα του προσφέρθηκε να αναλάβει “πιο ενεργό ρόλο” στο Αφγανιστάν, συνδράμοντας με δυνάμεις. “Θα διεκδικήσουμε όλα μας τα δικαιώματα”, είπε.

“Η βούλησή μας δε μεταφέρθηκε όπως θα έπρεπε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Στο τέλος της ημέρας, το από πού θα αγοράζουμε όπλα δεν θα έπρεπε να είναι δουλειά του ΝΑΤΟ, για να το καθορίζει ή να παίρνει τις αποφάσεις για εμάς”, ανέφερε ο Μπαχτσελί, ασκώντας κριτική στον πρόεδρο της χώρας, με τους δύο άντρες να αναμένεται να συναντηθούν τις επόμενες ημέρες.

Αργότερα, μιλώντας στην Άγκυρα, ο Ερντογάν επανέλαβε πως η “Ευρώπη δεν μπορεί να πάει μπροστά χωρίς να βρίσκεται στο κέντρο της προσοχής της η Τουρκία και η δύναμη της χώρας μας”, ενώ ζήτησε εκ νέου στήριξη για το προσφυγικό. Ανακοίνωσε ακόμη πως θα συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν, σε μια συνάντηση που θα τεθεί και το ζήτημα του Αζερμπαϊτζάν και η εμπλοκή της Μόσχας στα ζητήματα του Ναγκόρνο.

Για τη Λιβύη πάντως ανέφερε πως “ήταν πολύ σημαντική η επίσκεψη που πραγματοποιήσαμε πριν από τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών και πήγε πολύ, πολύ καλά”, κάνοντας λόγο για ενίσχυση των δυνάμεων της χώρας στην περιοχή, κάτι που αποτελεί τουρκικό κέρδος στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα