Τουρκία: Ανακοίνωσε ανάπτυξη-ρεκόρ 7% την ώρα που οι Τούρκοι φτωχαίνουν

Τουρκία: Ανακοίνωσε ανάπτυξη-ρεκόρ 7% την ώρα που οι Τούρκοι φτωχαίνουν
Κόσμος στην Τουρκία AP

Η Τουρκία ανακοίνωσε οικονομική ανάπτυξη 7% (η μεγαλύτερη μετά την Κίνα) αλλά πρόκειται περί χαρακτηριστικής περίπτωσης παραπλάνησης μέσω των αριθμών.

Η τουρκική οικονομία τρέχει με ρυθμούς ανάπτυξης 7% στο πρώτο τρίμηνο του 2021 όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η τουρκική στατιστική αρχή και επιβεβαίωσε το Bloomberg.

Το ποσοστό, αν μην τι άλλο πολύ μεγάλο, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο (μετά την Κίνα) στους G20 και αποτελεί, όπως γίνεται κατανοητό, σημείο αναφοράς.

Ομως, σε ποια ακριβώς κατάσταση βρίσκεται η τουρκική οικονομία και πως διαχέεται η όποια ανάπτυξη στον πληθυσμό;

Σύμφωνα με το Ahval πίσω από το μεγάλο ποσοστό ανάπτυξης κρύβεται η φτώχεια αλλά και το γεγονός ότι η οικονομία παραμένει εξαιρετικά εύθραστη εξ αιτίας σειράς πολικών της τουρκικής κυβέρνησης.

Είναι σαφές ότι ο πληθωρισμός στη χώρα καλπάζει και ότι η τουρκική λίρα χάνει συνεχώς αξία έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Ο Ερντογάν επιχειρεί να απαντήσει με πολύ φθηνό δανεισμό από τις τράπεζες (με επιτόκια κάτω από τον πληθωρισμό) και ενθαρύνει τον πληθυσμό προς αυτήν την κατεύθυνση. Το ίδιο και τις επιχειρήσεις που υποφέρουν από έλλειψη ρευστότητας.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση οικονομικού παράγοντα του Σίτι στο Λονδίνο: “Οι περισσότεροι οικονομολόγοι έχουν ήδη συνειδητοποιήσει ότι αυτή η ανάπτυξη αγοράστηκε στην τιμή ενός πολύ αδύναμου νομίσματος και υψηλού πληθωρισμού. Στην πραγματικότητα οι Τούρκοι σήμερα είναι πιο φτωχοί”.

Ποια είναι η πραγματικότητα; Οτι στην Τουρκία το κατά κεφαλήν ΑΕΠ έχει υποχωρήσει στα επίπεδα του 2003, έχει επιστρέψει δηλαδή στις προ Ερντογάν εποχές. Ο δε πληθωρισμός, που κινείται σε επίπεδα μεγαλύτερα του 17%, κατατρώει το λαϊκό εισόδημα.

Τελικό συμπέρασμα: Πρόκειται για κίβδηλη ανάπτυξη, τεχνητή, έστω και αν έσπασε τις προβλέψεις που έκαναν λόγο για 6,4 ή 6,7% στην καλύτερη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα