Τουρκία: Απελευθέρωση 49 ομήρων από μαχητές του Ισλαμικού κράτους χωρίς λύτρα

default image

Η Άγκυρα δεν κατέβαλε λύτρα για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των 49 τουρκων ομήρων που είχαν συλληφθεί από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στη Μοσούλη

Η Τουρκία δεν κατέβαλε λύτρα για τους 49 ομήρους που απελευθερώθηκαν σήμερα αφού κρατήθηκαν επί τρεις μήνες από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, χωρίς να κάνει γνωστό από πού έχει την πληροφορία.

Δεν υπήρξαν συγκρούσεις με τους μαχητές στη διάρκεια της επιχείρησης για την απελευθέρωση των ομήρων, στους οποίους περιλαμβάνονταν ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας και η σύζυγός του, πολλοί διπλωμάτες και τα παιδιά τους, καθώς και στρατιώτες των τουρκικών ειδικών δυνάμεων που είχαν απαχθεί τον Ιούνιο από το προξενείο της Τουρκίας στη βόρεια ιρακινή πόλη της Μοσούλης, μετέδωσε το NTV.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πως επρόκειτο για μια μυστική επιχείρηση διάσωσης. Από τον Ιούνιο, οι τουρκικές αρχές επαναλάμβαναν πως διατηρούν “επαφές” για να επιτύχουν την απελευθέρωση των πολιτών τους, χωρίς να κάνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι όμηροι μεταφέρθηκαν στη νότια τουρκική πόλη Σανλιούρφα τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Η αστυνομία σχημάτισε κλοιό έξω από το αεροδρόμιο καθώς έφθαναν με λεωφορεία που είχαν τις κουρτίνες των παραθύρων τους κατεβασμένες, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

Ο πρωθυπουρός Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος συντόμευσε μια επίσημη επίσκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν για να ταξιδέψει στη Σανλιούρφα, αγκάλιασε τους απελευθερωθέντες ομήρους πριν επιβιβασθεί μαζί τους σε αεροπλάνο με κατεύθυνση την Άγκυρα.

“Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό και τους συναδέλφους του για την προσχεδιασμένη, προσεκτικά υπολογισμένη και μυστική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της νύκτας”,ανέφερε ο Ερντογάν σε δήλωσή του.

“Η MIT (η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών) παρακολούθησε εξαρχής με μεγάλη ευαισθησία και υπομονή την κατάσταση και, ως αποτέλεσμα, πραγματοποίησε μια επιτυχημένη επιχείρηση διάσωσης”, προστίθεται στην προεδρική δήλωση.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Αζερμπαϊτζάν, ο Νταβούτογλου αρνήθηκε να κάνει γνωστές λεπτομέρειες για τις συνθήκες της απελευθέρωσης των ομήρων.

“Ήταν μια διαδικασία που εκτελέσθηκε με τις μεθόδους της MIT. Η δουλειά αυτή είχε ενταθεί τις τελευταίες ημέρες”, δήλωσε σε σχόλια που μεταδόθηκαν από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου ευχαρίστησε “όλους αυτούς που συνέβαλαν στην απελευθέρωση των ομήρων, ιδιαίτερα τον διευθυντή της MIT Χακάν Φιντάν”, με μήνυμά του μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.

Η ομάδα είχε συλληφθεί στις 11 Ιουνίου στο τουρκικό προξενείο στη Μοσούλη στη διάρκεια της προέλασης των μαχητών του Ισλαμικού Μετώπου. Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει επανειλημμένα πως διεξάγονταν προσπάθειες για να εξασφαλισθεί η απελευθέρωσή τους και πως η υγεία των ομήρων ήταν καλή, αλλά είχαν αρνηθεί να σχολιάσουν περαιτέρω.

Πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας είπαν πως οι όμηροι απελευθερώθηκαν στη συριακή πλευρά των συνόρων με την Τουρκία και ταξίδεψαν ως εκεί από την ανατολική συριακή πόλη Ράκα, “οχυρό” του Ισλαμικού Μετώπου. Η σύλληψη των ομήρων είχε εξουδετερώσει την όποια ενδεχόμενη απάντηση της Τουρκίας, χώρας μέλους του ΝΑΤΟ και σημαντικής σύμμάχου των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολη, στην απειλή που δημιουργουν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Οι ΗΠΑ καταστρώνουν σχέδια για στρατιωτική δράση στη Συρία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, αλλά η Τουρκία είχε καταστήσει σαφές πως δεν θέλει να αναλάβει ρόλο πρώτης γραμμής, εν μέρει εξαιτίας φόβων για την τύχη των ομήρων.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα