Τουρκία: Άρχισε η ορκωμοσία των νέων βουλευτών

Άρχισε η ορκωμοσία των νέων βουλευτών στη Τουρκία
Άρχισε η ορκωμοσία των νέων βουλευτών στη Τουρκία AP

"Ενισχυμένος" και "αποφασισμένος να συνεχίσει τον δρόμο του" δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα ορκιστεί τη Δευτέρα.

Οι βουλευτές που εκλέχθηκαν στις 24 Ιουνίου στην Τουρκία άρχισαν να ορκίζονται το Σάββατο στο κοινοβούλιο, όπου επικρατεί το κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο ωστόσο εξαρτάται από τους υπερεθνικιστές συμμάχους του για να έχει πλειοψηφία.

Στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν όπως και οι προεδρικές, στις 24 Ιουνίου, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ, ισλαμο-συντηρητικό) του Ερντογάν κέρδισε 295 έδρες και ο υπερεθνικιστής σύμμαχός του, το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) απέσπασε 49 έδρες.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP, σοσιαλδημοκρατικό) κέρδισε 146 έδρες και ο σύμμαχός του της εθνικιστικής δεξιάς, το Καλό Κόμμα (ΥΙΥ), απέσπασε 43 έδρες, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP, φιλοκουρδικό) πήρε 67 έδρες.

ADVERTISING

Το ΑΚΡ δεν έχει μόνο του πλειοψηφία και συνεπώς θα εξαρτάται από τον υπερεθνικιστή σύμμαχό του, εγείροντας φόβους σε ορισμένους παρατηρητές για μια ακαμψία της πολιτικής γραμμής του, κυρίως απέναντι στους Κούρδους.

Ωστόσο, δύο βουλευτές που εκλέχθηκαν με το ψηφοδέλτιο του CHP παραιτήθηκαν από το κόμμα το πρωί του Σαββάτου για να εγγραφούν στο ισλαμιστικό Κόμμα Ευτυχίας (Saadet), το οποίο μετείχε στη συμμαχία μεταξύ του CHP και του Καλού Κόμματος. Ένας βουλευτής του Κόμματος της Μεγάλης Ένωσης (BBP) που ήταν υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΡ, εγκατέλειψε το κυβερνών κόμμα.

Συνεπώς, επτά κόμματα υπάρχουν σήμερα στο κοινοβούλιο που αριθμεί πλέον 600 βουλευτές, έναντι 550 προηγούμενα, σύμφωνα με συνταγματική αναθεώρηση που υιοθετήθηκε με δημοψήφισμα τον Απρίλιο του 2017.

Το πρωί του Σαββάτου ο Ερντογάν συγκάλεσε τους βουλευτές του κόμματός του για μια πρώτη συνεδρίαση της ομάδας στο κοινοβούλιο, κατά την οποία δήλωσε ότι "ενισχυμένος" είναι αποφασισμένος να "συνεχίσει τον δρόμο (του)".

Στη συνέχεια, νωρίς το απόγευμα, οι νέοι βουλευτές εισήλθαν στο ημικύκλιο της Βουλής.

Η γενική συνέλευση άρχισε να συνεδριάζει στις 14.00 υπό την προεδρία του Ντουρμούς Γιλμάζ, ο οποίος ήταν ο πρώτος βουλευτής που ορκίστηκε.

Μετά τον εθνικό ύμνο και την τήρηση σιγής ενός λεπτού στη μνήμη του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, άρχισε η ορκωμοσία κατά την οποία ο ένας βουλευτής μετά τον άλλον διάβαζε τον όρκο του.

Ανάμεσα στους βουλευτές που μπαίνουν στη Βουλή είναι ο δημοσιογράφος Αχμέτ Σικ, που εξελέγη με το HDP, φυλακισμένος επί μήνες κι ενώ εκκρεμεί η δίκη του μαζί και αρκετών συναδέλφων του της εφημερίδας της αντιπολίτευσης Cumhuriyet για βοήθεια στην "τρομοκρατία".

Στο κοινοβούλιο μπαίνουν επίσης ο Τούρκος πρώην διεθνής αμυντικός του ποδοσφαίρου Αλπάι Οτζαλάν και ο πρώην πρωταθλητής μηχανών ταχύτητας Κενάν Σοφούογλου, και οι δύο εξελέγησαν με το AKP.

Ο Ταγίπ Ερντογάν θα ορκιστεί τη Δευτέρα, προτού προεδρεύσει μιας τελετής που σηματοδοτήσει την έναρξη ισχύος του προεδρικού συστήματος το οποίο του παρέχει ευρέως ενισχυμένα προνόμια.

Η ορκωμοσία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της 11ης Ιουλίου και ο πρόεδρος του νέου κοινοβουλίου θα εκλεγεί στις 12 Ιουλίου. Ήδη, το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ προτείνει τον τελευταίο πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ για πρόεδρο του κοινοβουλίου.

Ο Γιλντιρίμ μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα δήλωσε: "Ας ελπίσουμε ότι θα είναι καλό για το κράτος και το έθνος μας. Ίσως υπάρξουν και μερικές ακόμη υποψηφιότητες. Οτιδήποτε υποστηρίζει το κοινοβούλιό μας, έτσι ας είναι".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Στην ορκωμοσία Ερντογάν η Ντόρα Μπακογιάννη

Στην Τουρκία ο Αβραμόπουλος για την τελετή ορκωμοσίας του Ερντογάν

Τουρκία: Με ποσοστό 52,59% επανεξελέγη ο Ερντογάν

SHARE:

24Media Network