Τουρκία: Διαδήλωσαν για την Ημέρα της Γυναίκας παρά την απαγόρευση της κυβέρνησης

Τουρκία: Διαδήλωσαν για την Ημέρα της Γυναίκας παρά την απαγόρευση της κυβέρνησης
Διαδηλώσεις για την Ημέρα της Γυναίκας στην Τουρκία AP

Παρά την κυβερνητική απαγόρευση για διαδηλώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών, χιλιάδες κόσμου έδωσε το παρών στην Κωνσταντινούπολη. Με αέρια και οδοφράγματα προσπάθησαν να τους απωθήσουν οι Αρχές.

Με οδοφράγματα και αέριο πιπεριού προσπάθησε να εμποδίσει τους διαδηλωτές να συμμετάσχουν σε πορεία για την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

Υπενθυμίζεται ότι και φέτος, με απόφαση του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης (προσοχή, όχι του Δήμου) οποιαδήποτε πορεία ή διαδήλωση για την Ημέρα της Γυναίκας την Τρίτη απαγορεύτηκε.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, οι αρχές κήρυξαν την πλατεία Ταξίμ και τις γύρω περιοχές εκτός ορίων για διαδηλώσεις. Στη συνέχεια, η αστυνομία έβαλε μεταλλικά οδοφράγματα γύρω από την πλατεία και στους παράδρομους που οδηγούν στην πλατεία καθώς και σε έναν κοντινό πεζόδρομο.

Όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον 38 γυναίκες συνελήφθησαν. Βίντεο που κάνουν το γύρο του διαδικτύου δείχνουν χιλιάδες διαδηλωτές που βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης, αλλά και τις εχθρικές επιθέσεις της αστυνομίας εναντίον τους.

Οι διαδηλωτές στην Τουρκία χρησιμοποιούν τις εκδηλώσεις για την Ημέρα της Γυναίκας της 8ης Μαρτίου για να πιέσουν για ισχυρά μέτρα για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών από πρώην συντρόφους ή μέλη της οικογένειας.

Τουλάχιστον 73 γυναίκες σκοτώθηκαν στην Τουρκία από την αρχή του έτους, σύμφωνα με την πλατφόρμα We Will Stop Femicide.

Η κυβέρνηση του Ερντογάν απέσυρε την Τουρκία από μια ευρωπαϊκή συνθήκη για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών πέρυσι, προκαλώντας παρόμοιες διαμαρτυρίες και ευρεία διεθνή καταδίκη. Η κίνηση ήρθε αφού ορισμένα μέλη του ισλαμικού προσανατολισμού κόμματος του Ερντογάν υποστήριξαν την αναθεώρηση της συμφωνίας, υποστηρίζοντας ότι αντίκειται στις συντηρητικές αξίες της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα