Τουρκία: Οι Τούρκοι εργαζόμενοι ζητούν αύξηση του κατώτατου μισθού στα 340 ευρώ το μήνα

Τούρκοι εργαζόμενοι
Τούρκοι εργαζόμενοι AP

Ο πληθωρισμός και η συνεχής υποτίμηση της τουρκικής λίρας συνεχίζουν να εξανεμίζουν το εισόδημα των Τούρκων εργαζόμενων το οποίο έτσι και αλλιώς είναι πενιχρό.

Το άλλοτε τουρκικό οικονομικό θαύμα (της ραγδαίας ανάπτυξης) στηρίχθηκε, μεταξύ άλλων, και στους χαμηλούς μισθούς των εργαζόμενων. Πλέον όμως, με τον πληθωρισμό να κινείται σχεδόν στο 15% και την αξία της λίρας να κατρακυλά οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχασαν την υπομονή τους και αξιώνουν την αύξηση του κατώτατου μισθού στην Τουρκία.

Στις σχετικές διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη τον τελευταίο καιρό οι εκπρόσωποι των Τούρκων εργαζόμενων ζητούν βασικό μισθό 3000 τουρκικές λίρες το μήνα, ποσό που μεταφράζεται σε περίπου 340 ευρώ. Ο βασικός μισθός που ισχύει τώρα ανέρχεται σε 2324 λίρες μηνιαίως (ποσό που αντιστοιχεί σε σχεδόν 256 ευρώ).

Σε μία χώρα με εργατικό δυναμικό 32 εκατομμυρίων ανθρώπων, το βασικό μισθό τον εισπράττουν περίπου 7 εκατομμύρια εργαζόμενοι, δηλαδή το 1/4 του συνολικού εργατικού δυναμικού, κυρίως νέοι σε ηλικία άνθρωποι και γυναίκες, ανειδίκευτοι τις περισσότερες φορές.

Είναι βέβαια σαφές ότι μετά και τις τελευταίες ανατιμήσεις στα βασικά προϊόντα (λόγω της αύξησης του πληθωρισμού) το ύψος του βασικού μισθού δεν μπορεί να καλύψει ούτε καν τις στοιχειώδεις ανάγκες των Τούρκων εργαζόμενων, γι' αυτό και τα συνδικάτα διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν οτιδήποτε που δεν θα περιλαμβάνει μίνιμουμ αποδοχές 3000 λιρών το μήνα.

Ολα αυτά λαμβάνουν χώρα λίγο πριν μπει το 2021 και ενώ ο πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος επιθυμεί να επανεκλεγεί στις προεδρικές εκλογές του 2023, πιέζεται πολύ δημοσκοπικά. Δεν αποκλείεται αυτό το δεδομένο να παίξει το δικό του ρόλο στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται.

Hδη πάντως, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, και κατά πολλούς πιθανός διεκδικητής της τουρκικής προεδρίας Εκρέμ Ιμάμογλου ανακοίνωσε ότι από την πρώτη του Ιανουαρίου ο βασικός μισθός των εργαζόμενων στο δήμο θα ανέβει στις 3100 λίρες! Με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Από την πλευρά του ο Τούρκος Υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 21,56% μεικτά και περίπου 16% καθαρά το 2021. Ο καθαρός κατώτατος μηνιαίος μισθός θα διαμορφωθεί στις 2.825 τουρκικές λίρες, αρκετά πιο κάτω από το στόχο των συνδικάτων.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία
SHARE:

24Media Network