Τουρκία: Η φτώχεια θερίζει, ο Ερντογάν δοκιμάζει πυραύλους για το φεγγάρι

Τουρκία: Η φτώχεια θερίζει, ο Ερντογάν δοκιμάζει πυραύλους για το φεγγάρι
To διαστημικό πρόγραμμα του Ερντογάν AP

Η δοκιμή του πυραυλικού συστήματος έγινε παρουσία του υπουργού βιομηχανίας και τεχνολογίας της Τουρκίας, ο οποίος βρισκόταν στο κέντρο ελέγχου.

Η Τουρκία διεξήγαγε με επιτυχία την πρώτη δοκιμή του υβριδικού πυραυλοκινητήρα που αναμένεται να χρησιμοποιηθεί στην αποστολή της για το φεγγάρι το 2023, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός βιομηχανίας και τεχνολογίας της χώρας, Μουσταφά Βαράνκ.

Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της κρατικής ερευνητικής εταιρείας Delta V, που ηγείται του διαστημικού προγράμματος της χώρας και έχει την έδρα της κοντά στην Κωνσταντινούπολη.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε δοκιμή πυροδότησης του συστήματος κατακόρυφης πρόωσης (SORS), όπως γράφει η Daily Sabah. Σύμφωνα με τον Βαράνκ αυτό που δοκιμάστηκε τώρα είναι μόνο οι κινητήρες των πυραύλων.

Στο πλαίσιο του 10ετούς οδικού χάρτη, που παρουσιάστηκε από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία στοχεύει να καταφέρει να φτάσει στο φεγγάρι το 2023, όταν και θα γιορτάσει τα εκατό χρόνια από την ίδρυση της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Η πρώτη τουρκική αποστολή στο φεγγάρι θα πραγματοποιηθεί με διεθνή συνεργασία, κατά την οποία ο υβριδικός κινητήρας που κατασκευάζει η Delta V θα μεταφέρει το τουρκικό διαστημικό σκάφος στην επιφάνεια του φεγγαριού.

Σε δεύτερο στάδιο το 2028, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη, η χώρα θα εκτοξεύσει τους δικούς της πυραύλους στο διάστημα.

Η αποστολή του 2023 θα γίνει με μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος. Μέσα στον Μάιο η Delta V θα πραγματοποιήσει εκτοξεύσεις και νέες δοκιμές.

Μέσα στον Ιανουάριο ο Ερντογάν μίλησε άλλωστε με τον Elon Musk για την προοπτική συνεργασίας με τη Tesla και το πρόγραμμα Space X.

Στο πλαίσιο του διαστημικού προγράμματος, η Τουρκία σχεδιάζει να διαμορφώσει ένα περιφερειακό σύστημα εντοπισμού θέσης και χρονοπροσδιορισμού. Με αυτό το σύστημα, το οποίο θα δημιουργηθεί με καινοτόμες μεθόδους με τη χρήση δορυφόρων και συστημάτων εδάφους, η Τουρκία θα σταματήσει την εξάρτηση της από ξένες δυνάμεις, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Ερντογάν.

Επειδή η γεωγραφική θέση της Τουρκίας δεν είναι ευνοϊκή για τη δημιουργία ενός διαστημοδρόμιου ο Ερντογάν είπε ότι η Άγκυρα θα συνεργαστεί με συμμαχικές χώρες, με τη Σομαλία να είναι ένα από τα κράτη που εξετάζονται.

Ο Ερντογάν έχει ακόμη ανακοινώσει ότι 2,1 δισ. τουρκικές λίρες (σχεδόν 300 εκατομμύρια ευρώ) έχουν διατεθεί τα τελευταία 18 χρόνια σε 56 διαφορετικά έργα που καλύπτουν τομείς όπως οι δορυφόροι, το διάστημα, τα συστήματα εκτόξευσης και ο διαστημικός εξοπλισμός.

Παράλληλα, η χώρα έχει ολοκληρώσει τη δημιουργία του δικού της δορυφόρου υψηλής ανάλυσης που ονομάζεται IMECE και θα χρησιμοποιηθεί “για την κάλυψη των αναγκών των στρατιωτικών και πολιτικών τομέων” όπως έχει ανακοινώσει η Άγκυρα.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως την ίδια ώρα στην Τουρκία καταγράφεται φτώχεια – ρεκόρ με το κατά κεφαλήν εισόδημα των Τούρκων να έχει επιστρέψει 22 χρόνια πίσω και συγκεκριμένα στα επίπεδα του 1998, οπότε και άγγιζε τα 8.283 δολάρια. Αν και το 2004 έφτασε στα 9.578 δολάρια και το 2012 με τον Ερντογάν αυξήθηκε στα 14.273, σήμερα έπεσε πάλι στα 8.153 δολάρια.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα