Τουρκία: Νέος πρόεδρος του κοινοβουλίου ο Μπιναλί Γιλντιρίμ

Νέος πρόεδρος του κοινοβουλίου ο Μπιναλί Γιλντιρίμ
Νέος πρόεδρος του κοινοβουλίου ο Μπιναλί Γιλντιρίμ AP

Ο 62χρονος Γιλντιρίμ ήταν ο 27ος και τελευταίος πρωθυπουργός της χώρας, καθώς η θέση καταργήθηκε και όλες οι εκτελεστικές εξουσίες μεταφέρθηκαν στον πρόεδρο Ερντογάν.

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση εξέλεξε την Πέμπτη νέο πρόεδρό της τον πρώην πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, στενό συνεργάτη του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο βοήθησε να εφαρμόσει τη συνταγματική αναθεώρηση με την οποία καταργήθηκε η θέση του.

Ο 62χρονος Γιλντιρίμ εξελέγη με 335 ψήφους υπέρ σε σύνολο 600, στον τρίτο γύρο.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ ήταν ο 27ος και τελευταίος πρωθυπουργός της Τουρκίας. Η θέση αυτή καταργήθηκε με την εφαρμογή του προεδρικού συστήματος, αμέσως μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου, τις οποίες κέρδισε ο Ερντογάν. Με βάση τη συνταγματική αναθεώρηση, όλες οι εκτελεστικές εξουσίες μεταφέρονται πλέον στον πρόεδρο της χώρας.

Ο Γιλντιρίμ υπήρξε υπουργός Μεταφορών επί πρωθυπουργίας του Ερντογάν, μια θέση από την οποία είχε αναλάβει να φέρει εις πέρας τα μεγάλα έργα υποδομής που μεταμόρφωσαν την εικόνα της Τουρκίας την τελευταία 15ετία.

Στο κοινοβούλιο το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) δεν διαθέτει από μόνο του πλειοψηφία και θα πρέπει να στηρίζεται στους υπερεθνικιστές του Κόμματος Εθνικού Κινήματος (MHP).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ορκωμοσία Ερντογάν: Ιππικό, οθωμανική μπάντα, πυροβολισμοί και μία λίρα δώρο σε κάθε προσκεκλημένο

Νέα εποχή στην Τουρκία: Η προεδρική δημοκρατία του Ερντογάν

Τουρκία: Άρχισε η ορκωμοσία των νέων βουλευτών

ADVERTISING

SHARE: