Τουρκία: Ο Ερντογάν “βυθίζεται” αλλά το κόμμα του αντέχει

Τουρκία: Ο Ερντογάν “βυθίζεται” αλλά το κόμμα του αντέχει
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Αντιφατικό το αποτέλεσμα πρόσφατης δημοσκόπησης στην Τουρκία που δείχνει τον Ερντογάν σε ελεύθερη πτώση αλλά το κόμμα του πρώτο και με διαφορά.

Παρά το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει παίξει τα “ρέστα” του στο επικοινωνιακό κομμάτι για να ανεβάσει τα ποσοστά της δημοφιλίας του, προς το παρόν δεν δείχνει να τα καταφέρνει.

Μεγάλη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην Τουρκία το Σάββατο (αφού ο Τούρκος πρόεδρος ολοκλήρωσε το μεγάλο επικοινωνιακό πρότζεκτ του με την Αγία Σοφιά) καταδεικνύει ότι η λαϊκή δυσαρέσκεια για τον άνθρωπο που χειρίζεται τις τύχες της Τουρκίας από το 2002 είναι μεγάλη.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα της Eurasia Public Opinion Research Centre που δημοσίευσε η εφημερίδα Cumhuriyet, το 48,6% των πολιτών δήλωσε ότι δεν πρόκειται για να ξαναψηφίσει τον Ερντογάν σε περίπτωση που είναι και πάλι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές (προγραμματισμένες για το 2023 όταν και η Τουρκική Δημοκρατία κλείνει 100 χρόνια ζωής).

Το ποσοστό που θα ψηφίσει ξανά τον Ερντογάν είναι μόλις 38,9% και είναι μάλιστα ελαφρώς χειρότερο από το αντίστοιχο που απέσπασε στην αμέσως προηγούμενη έρευνα (λίγο πάνω από το 39%).

Το εντυπωσιακό στοιχείο όμως είναι άλλο: Το 99,7% των πολιτών (πρακτικά όλοι) δηλώνει ότι η ψήφος του δεν πρόκειται να επηρεαστεί από το γεγονός ότι η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε τζαμί από μουσείο μετά από απόφαση της δικαισύνης. Πράγμα που σημαίνει ότι ο ελιγμός Ερντογάν προσώρας δεν έχει πιάσει.

Παρόλα αυτά όμως, και αυτό δείχνει την παράνοια που επικρατεί στο τουρκικό πολιτικό σκηνικό, το κόμμα του Ερντογάν, το AKP παραμένει πρώτο στην πρόθεση ψήφου και μάλιστα με αρκετά μεγάλη διαφορά σε σχέση με τους Κεμαλιστές. Το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης συγκεντρώνει το 35% των προτιμήσεων ενώ οι Κεμαλιστές μόλις που φτάνουν το 28,4%!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα