Τουρκία: Ο πληθωρισμός στο 63% – Ο Ερντογάν συστήνει… υπομονή

Τουρκία: Ο πληθωρισμός στο 63% – Ο Ερντογάν συστήνει… υπομονή
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Twitter

Την ώρα που ο πληθωρισμός στην Τουρκία σκαρφαλώνει σε επίπεδα-ρεκόρ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συστήνει στον τουρκικό λαό υπομονή και τον καλεί να του δείξει εμπιστοσύνη.

Η συνταγή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το θηριώδη πληθωρισμό στην Τουρκία (ο οποίος έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδό του εδώ και 20 χρόνια) είναι απλή.

Ο Τούρκος πρόεδρος συστήνει στον τουρκικό λαό, και ιδιαίτερα σ’ αυτούς που πλήττονται περισσότερο από τις συνεχείς αυξήσεις των τιμών ακόμα και σε βασικά είδη διατροφής, υπομονή.

“Ζητώ από το έθνος να κάνει υπομονή και να μας εμπιστευτεί” τόνισε ο Ερντογάν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του το Σάββατο επί της ευκαιρίας εγκαινίων αυτοκινητοδρόμου.

Είπε επίσης ο Τούρκος ηγέτης ότι “θα είμαστε αμείλικτοι με όσους αισχροκερδούν, δεν θα δείξουμε κανένα έλεος και αυτό θα πρέπει να το ξέρουν όσοι χρεώνουν υπέρογκες τιμές”.

Aυτό που είναι αμείλικτο βέβαια είναι η…πραγματικότητα που βιώνουν τα τουρκικά νοικοκυριά. Σύμφωνα με τα επίσημα νούμερα της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας (που πάντως αμφισβητούνται) ο πληθωρισμός κινείται σε επίπεδα μεγαλύτερα του 50%.

Κατά άλλες πηγές όμως, ο πραγματικός πληθωρισμός μπορεί να είναι ακόμα και διπλάσιος, να ξεπερνάει δηλαδή το 100% με ότι αυτό συνεπάγεται για τα εισοδήματα των πολιτών των οποίων η αγοραστική δύναμη υπονομεύεται καθημερινά.

Την ίδια ώρα η υποτίμηση της λίρας που επίσης έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ προς το τέλος του έτους έχει καταστήσει πολύ ακριβές τις τουρκικές εισαγωγές ενώ ο ρωσοουκρανικός πόλεμος έδωσε τη χαριστική βολή αφού είδη όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι είναι πλέον εκτός εισάγονταν από τις δύο αυτές χώρες.

Τα επίσημα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαρτίου θα ανακοινωθούν στην Τουρκία την προσεχή Δευτέρα. Επαγγελματικές ενώσεις της Κωνσταντινούπολης τον υπολογίζουν στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας σε 63,25%.

Μ’ αυτά τα νούμερα οι εκκλήσεις του Ερντογάν για υπομονή μάλλον αυτοϋπονομεύονται…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα