Τουρκία: Παραιτήσεις βουλευτών στο κυβερνών κόμμα

Τουρκία: Παραιτήσεις βουλευτών στο κυβερνών κόμμα

Παραιτήθηκε από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης Ανάπτυξης ο βουλευτής Ερντάλ Καλκάν, ενώ αναμένονται άλλες δύο παραιτήσεις εντός της ημέρας. Συνεχείς πτώση του χρηματιστηρίου

Ο Καλκάν είναι ο πέμπτος βουλευτής που παραιτείται από το κυβερνών κόμμα από τη στιγμή που άρχισε να εξελίσσεται δημοσίως η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν, ηγέτη ισχυρού θρησκευτικού τάγματος.

Στις 16 Νοεμβρίου είχε παραιτηθεί ο Ιντρίς Μπαλ, στις 16 Δεκεμβρίου, μια μέρα πριν από τις προσαγωγές στο πλαίσιο της υπόθεσης διαφθοράς, ο Χακάν Σουκούρ, πρώην αστέρας του τουρκικού ποδοσφαίρου, στις 25 Δεκεμβρίου ο Ερντογάν Μπαϊρακτάρ που παραιτήθηκε από το βουλευτικό και ο υπουργικό αξίωμα και επίσης στις 25 Δεκεμβρίου ο Ιντρίς Ναΐμ Σαχίν, πρώην υπουργός Εσωτερικών.

Χτες αργά τη νύχτα η Κεντρική Επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος παρέπεμψε στο πειθαρχικό τους βουλευτές Ερντάλ Καλκάν, Χαλούκ Όζνταλγκα και Ερτουγρούλ Γκιουνάϊ (πρώην υπουργός Πολιτισμού). Ο τελευταίος στη μία το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη Τύπου, ενώ σε μήνυμά στο twitter ανέφερε σήμερα ότι «δεν θα παραμείνω εκεί που είμαι ανεπιθύμητος επειδή αντιτίθεμαι στη διαφθορά».

Τέλος, ο Χασάν Χαμί Γιλντιρίμ, επίσης βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος χτες το απόγευμα δήλωσε πως συνιστά παρέμβαση στη δικαιοσύνη η απομάκρυνση ενός εισαγγελέα από την υπόθεση διαφθοράς.

Ο εισαγγελέας Μουαμέρ Ακάς χτες είχε καταγγείλει ότι η αστυνομία αρνείται να προβεί στις προσαγωγές που ζήτησε ο ίδιος μέσω δικαστικής απόφασης σχετικά με το δεύτερο κύμα προσαγωγών, ενώ ανακοίνωσε ότι ο αρχιεισαγγελέας Κωνσταντινούπολης τον απομάκρυνε από την υπόθεση.

Συνεχής πτώση στο Χρηματιστήριο

Σημαντικές συνέπειες στο Χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης και στην τιμή του συναλλάγματος έχει μέχρι στιγμής η υπόθεση διαφθοράς στην Τουρκία. Από τις 17 Δεκεμβρίου που έγιναν οι προσαγωγές στην υπόθεση μέχρι χτες, η πτώση στο Χρηματιστήριο ήταν της τάξης του 13,74%.

Χτες, το Χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση 2,33% και προχτές με πτώση 4,21%. Στις 10.30 σήμερα το πρωί ο γενικός δείκτης παρουσίαζε πτώση 2,75%.

Παράλληλα, αυξάνονται συνεχώς και οι τιμές του συναλλάγματος. Η ισοτιμία του ευρώ είχε διαμορφωθεί στις 10.30 το πρωί στις 2,94 λίρες και αυτή του δολαρίου στις 2,13 λίρες.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τουρκία: Δέκα υπουργούς αντικατέστησε ο Ερντογάν

SHARE: