Tουρκία: SOS για το ιστορικό κτίριο του ελληνικού ορφανοτροφείου της Πριγκήπου

Tουρκία: SOS για το ιστορικό κτίριο του ελληνικού ορφανοτροφείου της Πριγκήπου
Το ελληνικό ορφανοτροφείο στην Πρίγκηπο 2021 Lefteris Pitarakis/AP

Το ιστορικό κτίριο του ελληνικού ορφανοτροφείο της Πριγκήπου κινδυνεύει με κατάρρευση αν δεν αρχίσουν άμεσα οι εργασίες αποκατάστασης.

Ενα βήμα πριν την οριστική κατάρρευση βρίσκεται το κτίριο που στέγαζε το ορφανοτροφείο της Πριγκήπου στα Πριγκηπόνησα της Προποντίδας στην Κωνσταντινούπολη.

Οπως αναφέρουν τα τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, οι εργασίες συντήρησης που θα έπρεπε να γίνουν έχουν καθυστερήσει σημαντικά κάτι που βάζει σε μεγάλο κίνδυνο το ιστορικό κτίριο.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1900 το εν λόγω ορφανοτροφείο φιλοξενούσε μέχρι και 6000 ορφανά Ελληνόπουλα. Θεωρήθηκε τότε ως η μεγαλύτερη ξύλινη κατασκευή της Ευρώπης την οποία έφερε εις πέρας γαλλική εταιρία στα τέλη του 19ου αιώνα.

Από το παγκόσμιο ταμείο μνημείων το κτίριο του ορφανοτροφείο έχει ανακηρυχθεί ως ένας από τους απειλούμενος τόπους κληρονομιάς στον πλανήτη.

Το 1964 το τουρκικό κράτος πήρε υπό την ιδιοκτησία του το κτίριο η οποία όμως πέρασε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο του 2010 μετά από προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιώματων.

Οι εργασίες συντήρησης επρόκειτο να αρχίσουν τον Σεπτέμβρη του 2020 κάτι που όμως δεν έγινε ποτέ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα