Ερντογάν: Θεμελίωσε τη διώρυγα της Κωνσταντινούπολης

Ερντογάν: Θεμελίωσε τη διώρυγα της Κωνσταντινούπολης
Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έβαλε το θεμέλιο λίθο σ' ένα από τα πιο φιλόδοξα δημόσια έργα στην ιστορία της Τουρκίας.

Για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το έργο της διώρυγας της Κωνσταντινούπολης δεν είναι ακόμη ένα δημόσιο έργο αλλά η κορύφωση της προσπάθειας για να πάρει και την επόμενη εκλογική μάχη για την προεδρία της Τουρκίας το 2023.

Η επίσημη παρουσίαση του ιδιαίτερα φιλόδοξου πρότζεκτ έλαβε χώρα το Σάββατο από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο ο οποίος εκμεταλλευόμενος και το επικοινωνιακό του γκελ έσπευσε να δώσει στο έργο χαρακτήρα πολύ σημαντικού ζητήματος για το μέλλον της Τουρκίας.

Τα έργα για την κατασκευή της διώρυγας, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα κρατήσουν έξι χρόνια ενώ το συνολικό κόστος ανέγερσης θα φτάσει τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Ερντογάν το χαρακτήρισε αναγκαίο αφενός για να απορροφηθεί η μεγάλη πίεση στα στενά του Βοσπόρου και αφετέτου διότι κατά τη γνώμη μου θα δημιουργηθούν νέες οικιστικές περιοχές συνολικής χωρητικότητας 500.000 κατοίκων. Ευελπιστεί έτσι σε μία μαζική μεταφορά πληθυσμού από το κέντρο της Κωνσταντινούπολης, στις περιοχές γύρω από τη διώρυγα.

Είναι σαφές ότι το έργο, εφόσον αποπερατωθεί, θα δώσει τη δυνατότητα στην Τουρκία να ελέγξει απόλυτα το εμπόριο στα στενά και να προσελκύσει ακόμη περισσότερα πλοία με ότι αυτό συνεπάγεται και για τα δημόσια έσοδα.

Με το έργο πάντως δεν συμφωνεί ο Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης και κύριος πολιτικός αντίπαλος του Ερντογάν, Εκρέμ Ιμάμογλου ο οποίος έχει μιλήσει για φαραωνική κατασκευή.

Η Ρωσία επίσης ανησυχεί ότι η νέα διώρυγα μπορεί να μην καλύπτεται από τη Συνθήκη του Μοντρέ, του 1936, που καθορίζει τη διέλευση των πολεμικών πλοίων μέσω του Βοσπόρου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα