Τουρκικά ΜΜΕ: Οργή κατά των ΗΠΑ για τη “σκανδαλώδη” αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων

Τουρκικά ΜΜΕ: Οργή κατά των ΗΠΑ για τη “σκανδαλώδη” αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων
AP Photo/Alexander Zemlianichenko Jr

Τα πρωτοσέλιδα εφημερίδων και ιστοσελίδων μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ δείχνουν πως ο νεοτουρκικός φανατισμός και το πολεμοχαρές πνεύμα δεν έχουν εκλείψει από την γείτονα χώρα.

Η γενοκτονία των Αρμενίων δεκαετίες πριν αναγνωρίστει επίσημα από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αντιμετωπιζόταν από την τουρκική προπαγάνδα ως μια “επανατοποθέτηση” πληθυσμών με την “βοήθεια” του κινήματος των Νεότουρκων. Κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η παρηκμάζουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία αντιμετώπισε τους Αρμένιους ως κοινούς κλέφτες και συμμορίτες και χρέωσε το μαζικό κύμα των ανθρωποκτονιών τους, στους ίδιους και σε συμμορίες Κούρδων ανταρτών. Απότερος στόχος της μαζικής εξολόθρευσης των Αρμενίων, η ενδυνάμωση του ισλαμικού κράτους, σε μια εποχή που κάθε γωνιά του πλανήτη μύριζε μπαρούτι, λόγω των συγκρούσεων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

“Ιερή οργή και τρόμος”

Προκαλεί τρόμο και έκπληξη, το γεγονός ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και τα media της χώρας, βάζουν στην άκρη τις παραδοσιακά καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και ήδη απο χθές έχουν ξεκινήσει μια νέα, σκληρή, σχεδόν πολεμική γλώσσα κόντρα στην προεδρία του Τζο Μπάιντεν. Πρώτος ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έγραψε εξοργισμένος στο Twitter, “τα λόγια δεν αλλάζουν την ιστορία”.

Tα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων όπως ήταν αναμενόμενο, δεν έβαλαν νερό στο κρασί της οργής.

Millyet: “Απόφαση σκάνδαλο, η αναγνώριση της γενοκτονίας από τον Μπάιντεν. Έντονες αντιδράσεις από την τουρκική κυβέρνηση”.

Yeni Şafak : “Την ώρα που κάθε μέρα σκοτώνουν μαύρους, που φέρνουν τον θάνατο στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτηρίζει τα γεγονότα του 1915 γενοκτονία”.

“Ευχαριστούμε τον πρόεδρο Ερντογάν”

Τόσο το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, όσο και η Hurriyet και πολλές ακόμα ιστοσελίδες ειδησεογραφίας, επιχειρούν να παρουσίασουν το ζήτημα της γενοκτονίας, βαδίζοντας πιστά στην κυβερνητική γραμμή. Συγκεκριμένα, αναρτώνται άρθρα που αφορούν από τη δολοφονία Τούρκων διπλωματών τη δεκαετία του 1970, μέχρι την δημοσιοποίηση συνέντευξης με τον Αρμένιο Ορθόδοξο Πατριάρχη Sahak Masulyan που, κατά το πρακτορείο Anadolu, επικρίνει όσους «χρησιμοποιούν ως πολιτικό εργαλείο τα γεγονότα του 1915» -όπως τα αναφέρει η Τουρκία- και… ευχαριστεί τον πρόεδρο Erdogan που «είναι ο μόνος Τούρκος πρόεδρος μέχρι στιγμής που έχει εκφράσει ανοικτά την αλληλεγγύη του με την Αρμενική κοινότητα».

Μια “σκιά” απομένει

Ο διευθυντής επικοινωνίας του προέδρου Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν περιέγραψε το γεγονός της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων ως μια «λυπηρή μέρα όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ.

«Απορρίπτουμε σθεναρά τον χαρακτηρισμό της κυβέρνησης Μπάιντεν για τα γεγονότα του 1915 ως «γενοκτονία» και τον καταδικάζουμε εντόνως. Πρόκειται για μια εξαιρετικά ατυχή, λυπηρή μέρα όσον αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, καθώς η Ουάσινγκτον επέλεξε να ρίξει σκιά στην αξιότιμη ιστορία μας» είπε ο Αλτούν και είναι πια σαφές πώς αν δεν υπάρχει ήδη μια ψυχροπολεμική διάθεση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, τότε σίγουρα ο ίσκιος ενός ανομολόγητου εγκλήματος πέφτει βαρύς και στις δυο χώρες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα