Τουρκικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην κυπριακή ΑΟΖ

NATO Netherlands' Navy NLMS Van Amstel frigate patrols on the Aegean Sea, off the Turkish coast, Thursday, April 21, 2016. The frigate is part of the NATO flotilla patrolling the Aegean in an effort to curb migrant activity between Turkey and Greece. (AP Photo/Lefteris Pitarakis)
NATO Netherlands' Navy NLMS Van Amstel frigate patrols on the Aegean Sea, off the Turkish coast, Thursday, April 21, 2016. The frigate is part of the NATO flotilla patrolling the Aegean in an effort to curb migrant activity between Turkey and Greece. (AP Photo/Lefteris Pitarakis) AP

Κλιμακώνουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι με ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην κυπριακή ΑΟΖ. Την ίδια στιγμή προχωρά σε σεισμογραφικές έρευνες για την Κυπριακή Δημοκρατία, το υπερσύγχρονο ερευνητικό πλοίο, Ramform Hyperion

Ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε περιοχές που περιλαμβάνουν τα οικόπεδα ένα, έξι και επτά, στην κυπριακή AOΖ, πραγματοποιεί σήμερα και αύριο η Τουρκία, η οποία εξέδωσε παράνομες Navtex. Την ίδια ώρα, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros συνεχίζει τις παράνομες έρευνες του για έκτη ημέρα ανοικτά της Καρπασίας μέχρι και την Αμμόχωστο.

Από σήμερα στην κυπριακή ΑΟΖ πραγματοποιεί για την Κυπριακή Δημοκρατία σεισμογραφικές έρευνες το υπερσύγχρονο ερευνητικό πλοίο Ramform Hyperion.

Όπως αναφέρει το ΡΙΚ, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, επέδωσε επιστολή προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, στην οποία παρατίθενται όλες οι πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου, οι οποίες σχετίζονται με παραβιάσεις της ΑΟΖ, παράνομες έρευνες και απειλές.

Εξάλλου, οι τουρκικές παρεμβολές στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας και η κατάσταση στην Τουρκία συζητήθηκαν σε συνάντηση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τα μέλη του συμβουλίου γεωστρατηγικών μελετών. Επίσης, συζητήθηκαν οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Θυμίζουμε ότι όπως είχε γίνει γνωστό τις προηγούμενες ημέρες, η Άγκυρα εξέδωσε τρεις συνολικά ναυτικές οδηγίες (NAVTEX). Με τις υπ’ αριθμ. 449 και 450/17 NAVTEX δεσμεύει περιοχές νοτιοδυτικά της Κύπρου στις 4 και 5 Μαΐου στο Οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ για ασκήσεις με πραγματικά πυρά και εκπαιδευτική δραστηριότητα ρυμούλκησης ηλεκτρονικής συσκευής από πολεμικό πλοίο.

Τουρκικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην κυπριακή ΑΟΖ

Με επιστολή άλλωστε που κατέθεσε προχθές στα Ηνωμένα Έθνη ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας Φεριντούν Σινιρλίογλου, η Άγκυρα ουσιαστικά προειδοποιούσε τόσο την Λευκωσία όσο και τις δυο εταιρίες που έχουν κερδίσει τον διαγωνισμό για το Οικόπεδο 6, καθώς όχι μόνο αμφισβητεί την δυνατότητα της Κύπρου για διενέργεια ερευνών αλλά και αδειοδότησης των Οικοπέδων της Κυπριακής ΑΟΖ, αλλά δηλώνει με τον πιο επίσημο τρόπο στον ΟΗΕ, ότι ένα μέρος του Οικοπέδου 6 ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Ο Τούρκος διπλωμάτης επανέλαβε την θέση την οποία έχει καταθέσει στον ΟΗΕ με ρηματικές διακοινώσεις σύμφωνα με την οποία έχει δικαιώματα και συμφέροντα, δυτικά του μεσημβρινού 32º16’18″Ε στα όρια δηλαδή των χωρικών υδάτων της Κύπρου.

Φωτογραφία: AP Photo/Lefteris Pitarakis

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία, Κύπρος
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Η Λευκωσία απαντά στις τουρκικές απειλές

Νέα τουρκική απειλή: Παράνομες και μη εξουσιοδοτημένες έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ

SHARE:

24Media Network