Τουρκικό ΥΠΕΞ: “Η ΕΕ αγνοεί τις προκλητικές δραστηριότητες Ελλάδας – Ελληνοκυπρίων”

Τουρκικό ΥΠΕΞ: “Η ΕΕ αγνοεί τις προκλητικές δραστηριότητες Ελλάδας – Ελληνοκυπρίων”
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου AP

Ανακοίνωση του τουρκικού ΠΕΞ για τη Σύνοδο των 27 αναφέρει οτι "είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο η ΕΕ να αγνοεί τη μαξιμαλιστική στάση και τις μονόπλευρες προκλητικές δραστηριότητες Ελλάδας - Ελληνοκυπρίων".

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αγνοεί τη μαξιμαλιστική στάση και τις μονόπλευρες προκλητικές δραστηριότητες Ελλάδας – Ελληνοκυπρίων , ισχυρίστηκε το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, σε ανακοίνωσή του για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής αν και αναφέρει ότι αντικρίζει με ικανοποίηση την προσπάθεια που γίνεται για μια θετική ατζέντα στις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ.

Όπως αναφέρει, στην έκθεση συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, παρόλο που λαμβάνεται ως βάση η έκθεση που ετοίμασαν ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τίτλο “η κατάσταση των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας – ΕΕ”, που αξιολογείται με θετική ατζέντα, έχει φανεί ότι έχουν ασκήσει την επιρροή τους κάποιες χώρες μέλη στενών αντιλήψεων. Ωστόσο, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι αντικρίζει με ικανοποίηση την προσπάθεια που γίνεται στο θέμα της προόδου για μια θετική ατζέντα στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και στην προσπάθεια να αντικατοπτριστεί η ρητορική στο κείμενο της συνόδου.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων,  ότι “ως υποψήφια χώρα για διαπραγμάτευση, επιθυμούμε ειλικρινά να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με την ΕΕ σύμφωνα με τον στόχο ένταξης, με βάση τη συνεργασία και το αμοιβαίο όφελος. Διότι, η πραγματοποίηση και πάλι του έργου της μείωσης της έντασης και της διατήρησης διαύλων διαλόγου ήταν δυνατή με τις προσπάθειες της Τουρκίας και πολλών κρατών μελών της ΕΕ”.

Σε αυτό το πλαίσιο, προστίθεται, “είναι θεμιτή προσδοκία μας ότι η ΕΕ θα λάβει συγκεκριμένα και εποικοδομητικά μέτρα βάσει θετικής ατζέντας. Το γεγονός ότι αυτά τα βήματα με βάση το κείμενο της Συνόδου Κορυφής εξαρτώνται από κάποιες καταστάσεις και αναβάλλονται μέχρι τον Ιούνιο, ελπίζουμε ότι δεν θα προκαλέσει την απώλεια θετικής δυναμικής”.

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ακόμη ότι αναμένει από την ΕΕ να ανοίξει τα κεφάλαια 23 και 24 σύμφωνα με το νέο πλαίσιο στρατηγικής για τη διεύρυνση.

Η Τουρκία, προσθέτει, θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την επίλυση περιφερειακών κρίσεων σε περιοχές όπως η Λιβύη, η Συρία, ο Νότιος Καύκασος. “Η συνεργασία με την ΕΕ σε αυτά τα θέματα θα συμβάλει στην ενίσχυση της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας και στην προώθηση των κοινών μας συμφερόντων.”, αναφέρει και σημειώνει ότι “από αυτήν την άποψη, είμαστε υπέρ της άμεσης έναρξης καθιερωμένων μηχανισμών διαλόγου υψηλού επιπέδου όχι μόνο σε περιφερειακά θέματα και υγεία, αλλά σε όλους τους τομείς που εξυπηρετούν τα κοινά μας συμφέροντα, όπως οικονομία, ενέργεια, μεταφορές, αντιτρομοκρατία, μετανάστευση διαχείριση και ελευθέρωση των θεωρήσεων”.

Το ΥΠΕΞ της Τουρκίας υποστηρίζει περαιτέρω ότι “είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο η ΕΕ να χαρακτηρίζει παράνομες τις δραστηριότητες γεώτρησης της χώρας μας και της ‘τδβκ’ στην ανατολική Μεσόγειο και να αγνοεί τη μαξιμαλιστική στάση και τις μονόπλευρες προκλητικές δραστηριότητες Ελλάδας – Ελληνοκυπρίων, ή να μην μπορεί να τις εμποδίσει στο πνεύμα της αλληλεγγύης της ΕΕ”.

Η ΕΕ δεν έχει δικαιοδοσία στο θέμα αυτό, αναφέρει. “Οι αναφορές για την Κύπρο, από την άλλη πλευρά, είναι κείμενα που υπερασπίζονται τα συμφέροντα της ε/κ πλευράς, απέχουν από την πραγματικότητα και δεν συμβάλλουν σε πιθανή συμφιλίωση. Το γεγονός ότι στο Κείμενο Συμπερασμάτων δεν γίνεται για άλλη μια φορά αναφορά στους Τ/κ και τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά τους δείχνει ότι η μεροληπτική και προκατειλημμένη στάση της ΕΕ απέναντι στην Κύπρο συνεχίζεται”, ισχυρίζεται.

“Τα θετικά βήματα που θα κάνει η ΕΕ για τα κοινά μας συμφέροντα, θα αντιμετωπιστούν θετικά από την υποψήφια Τουρκία”, καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα