Τραμπ: Έδωσε εντολή για επανεπιβολή κυρώσεων στο Ιράν

Τραμπ: Έδωσε εντολή για επανεπιβολή κυρώσεων στο Ιράν
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ AP

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε εντολή στον ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο να ενεργοποιήσει στον ΟΗΕ τη διαδικασία επανεπιβολής πρακτικά όλων των διεθνών κυρώσεων στο Ιράν.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην αμφιλεγόμενη κίνηση να ενεργοποιήσει τη διαδικασία στα Ηνωμένα Έθνη για την επαναφορά σε ισχύ πρακτικά όλων των διεθνών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

«Σήμερα, ζήτησα από τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο να ειδοποιήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι οι ΗΠΑ έχουν σκοπό να επανεπιβληθούν πρακτικά όλες οι κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών σε βάρος του Ιράν οι οποίες είχαν ανασταλεί μέχρι τώρα», είπε ο αμερικανός πρόεδρος, αναφερόμενος σ’ έναν μηχανισμό γνωστό ως ρήτρα επανεπιβολής (snapback clause) που συμπεριλαμβανόταν στη συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, σε περίπτωση αθέτησης των υποχρεώσεων της Τεχεράνης.

Τα περισσότερα από τα υπόλοιπα κράτη μέλη του ΣΑ αμφισβητούν ωστόσο το κατά πόσον η Ουάσινγκτον έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει αυτή τη ρήτρα της συμφωνίας, επισήμως του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ), αφού ο Τραμπ απέσυρε το 2018 τη χώρα του από αυτήν, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε μολαταύτα ότι ο ΥΠΕΞ Πομπέο θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη σήμερα Πέμπτη 20ή Αυγούστου και αύριο Παρασκευή 21η Αυγούστου για να ενημερώσει το ΣΑ για την πρόθεση των ΗΠΑ να επανέλθουν σε ισχύ οι διεθνείς κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε την Τρίτη (18/8) πως ο Πομπέο πιθανόν θα μετέβαινε στη Νέα Υόρκη σήμερα για τον σκοπό αυτό και θα επιδίωκε να συναντηθεί ιδιαιτέρως με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές κι έναν αξιωματούχο προσκείμενο στον διεθνή οργανισμό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα