Τραμπ: Η Αμερική έχει ανάγκη ‘ισχυρά σύνορα’ ΤΩΡΑ. Δείτε τι συμβαίνει στην Ευρώπη

Τραμπ: Η Αμερική έχει ανάγκη ‘ισχυρά σύνορα’ ΤΩΡΑ. Δείτε τι συμβαίνει στην Ευρώπη

Ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει πως δεν προκάλεσε χάος η εφαρμογή του μέτρου απαγόρευσης εισόδου, την ώρα που δεκάδες άνθρωποι εμποδίστηκαν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ από το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης

Η Αμερική έχει ανάγκη “ισχυρά σύνορα” και “ακραίες εξακριβώσεις”, ανέφερε σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ στον λογαριασμό του στο Twitter, αντιδρώντας προφανώς στην απόφαση που έλαβε Αμερικανίδα δικαστής για το διάταγμα που εξέδωσε για τη μετανάστευση. “Η χώρα μας έχει ανάγκη ισχυρά σύνορα και ακραίες εξακριβώσεις ΤΩΡΑ”, έγραψε ο Τραμπ.

“Δείτε τι συμβαίνει στην Ευρώπη και, στην πραγματικότητα, σε όλο τον κόσμο – ένα τρομερό χάος!” πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, πιστός σε μια καθιερωμένη πλέον ρουτίνα να σχολιάζει την επικαιρότητα της προηγούμενης ημέρας από τον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter.

Η αντίδρασή του φαίνεται πως προκλήθηκε από την κάλυψη της υπόθεσης αυτής από τους New York Times στους οποίους αφιέρωσε το πρώτο του tweet το πρωί χαρακτηρίζοντας την εφημερίδα αναφοράς “FAKE NEWS” (λανθασμένες πληροφορίες) και προτείνοντας κάποιος να την εξαγοράσει για να την “επαναφέρει στην τάξη ή για να τη θάψει αξιοπρεπώς”.

Ομοσπονδιακή δικαστικός του Μπρούκλιν που εκδίκαζε προσφυγές οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξέδωσε το βράδυ του Σαββάτου κατεπείγουσα εντολή να σταματήσουν οι απελάσεις πολιτών επτά μουσουλμανικών χωρών τους οποίους αφορά το προεδρικό διάταγμα –του Ιράν, του Ιράκ, της Υεμένης, της Σομαλίας, της Λιβύης, της Συρίας, του Σουδάν– και οι οποίοι διαθέτουν έγγραφα που τους επιτρέπουν να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παράλληλα με το Tweet του Ντόναλντ Τραμπ, στην επικοινωνιακή αντεπίθεση πέρασε και ο Λευκός Οίκος δια του προσωπάρχη, Ράινς Πρίμπους.

“Δεν ήταν χάος”, δήλωσε ο  Πρίμπους στην εκπομπή του NBC “Meet the Press” και πρόσθεσε πως 325.000 ταξιδιώτες εισήλθαν στις Ηνωμένες Πολιτείες το Σάββατο και 109 από αυτούς συνελήφθησαν.

“Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους έχουν φύγει. Έχουμε άλλους 24 περίπου που παραμένουν και θα έλεγα ότι αφού δεν είναι απαίσιοι άνθρωποι θα προχωρήσουν πριν από το υπόλοιπο μισό της σημερινής ημέρας”, είπε.

Χρειάζεται προσοχή στην εφαρμογή του μέτρου

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία των ΗΠΑ, ο Ρεπουμπλικανός Μιτς ΜακΚόνελ, δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να “είναι προσεκτικές” καθώς θα εφαρμόζουν το νέο εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με στόχο τη μετανάστευση από επτά κυρίως μουσουλμανικές χώρες.

Ο ΜακΚόνελ δήλωσε στην εκπομπή του ABC “This Week” πως το πρόγραμμα είναι καλή ιδέα προκειμένου να γίνει πιο αυστηρή η εξέταση των μεταναστών, αλλά “νομίζω επίσης πως είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως μερικές από τις καλύτερες πηγές μας στον πόλεμο κατά της ριζοσπαστικής ισλαμιστικής τρομοκρατίας είναι μουσουλμάνοι, τόσο σε αυτή τη χώρα όσο και στο εξωτερικό… Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί καθώς το κάνουμε αυτό”, είπε.

Την ακύρωση του διατάγματος ζητούν οι Δημοκρατικοί

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών της Γερουσίας Τσακ Σάμερ ζήτησε την Κυριακή την ακύρωση του διατάγματος Τραμπ κατά της μετανάστευσης από μουσουλμανικές χώρες λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίζονται «λιγότερο ανθρωπιστικές, λιγότερο ασφαλείς, λιγότερο Αμερικανικές».

«Πρέπει να αποσυρθεί αμέσως και οι Δημοκρατικοί θα εισαγάγουν νομοθεσία για την ανατροπή του», δήλωσε ο Τσακ Σάμερ.

Ο Σάμερ δήλωσε επίσης ότι ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Τζον Κέλι τον πληροφόρησε ότι 42 άνθρωποι που κρατούνται σε αμερικανικά αεροδρόμια θα εξετασθούν και θα τους επιτραπεί να εισέλθουν στη χώρα, σύμφωνα με τη σημερινή απόφαση δικαστηρίου. Του γνωστοποίησε επίσης ότι το διάταγμα Τραμπ δεν αφορά τους κατόχους πράσινης κάρτας, δήλωση που έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις της κυβέρνησης Τραμπ το περασμένο 24ωρο.

Αναστάτωση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ

Την ίδια ώρα που μέτρο που είναι σε ισχύ, εφάρμοσαν οι αρχές στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης.

Συγκεκριμένα, σε δεκάδες ανθρώπους απαγορεύτηκε σήμερα να επιβιβαστούν σε πτήσεις για τις Ηνωμένες Πολιτείες από το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι του τουρκικού αεροδρομίου, μετά την έκδοση εκτελεστικού διατάγματος από τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Αξιωματούχοι στο Ατατούρκ, το τρίτο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Ευρώπης, δήλωσαν στο Ρόιτερς πως εμπόδισαν «δεκάδες» ανθρώπους σήμερα να ταξιδέψουν, εξαιτίας της απαγόρευσης. Ένας αξιωματούχος είπε πως ο αριθμός είναι κάτω από 80, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ένας 32χρονος από τη Συρία, ο Νάιλ Ζάιν, δήλωσε στο Ρόιτερς πως έφθασε στο αεροδρόμιο με την ελπίδα ότι θα ταξίδευε για το Λος Άντζελες, αλλά αξιωματούχοι τον εμπόδισαν να επιβιβαστεί στην πτήση του, λέγοντας ότι η άδεια εισόδου του είχε ακυρωθεί.

«Η σύζυγος και ο γιος μου είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο γιος μου έχει αμερικανική υπηκοότητα. Και περιμέναμε αυτή τη στιγμή δύο χρόνια. Τελικά όταν βρήκα την ευκαιρία, με εμπόδισαν να ταξιδέψω επειδή είμαι κάτοχος συριακού διαβατηρίου», είπε ο Ζάιν.

Οι αρχές τον οδήγησαν έξω από τον τερματικό σταθμό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα