Τραμπ: Η αποπυρηνικοποίηση της Β. Κορέας θα ξεκινήσει “πολύ σύντομα”

Τραμπ: Η αποπυρηνικοποίηση της Β. Κορέας θα ξεκινήσει “πολύ σύντομα”
Ο Ντόναλντ Τραμπ επιδεικνύει το έγγραφο που υπέγραψε με τον Κιμ Γιονγκ Ουν AP

Σύμφωνα με λεπτομέρειες του εγγράφου που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι ΗΠΑ δεσμεύονται να παράσχουν "εγγυήσεις ασφαλείας" και η Βόρεια Κορέα δεσμεύεται ως προς την αρχή "της πλήρους αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου" .

Στην υπογραφή συμφωνίας, προχώρησαν Ντόνταλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

“Υπογράφουμε ένα πολύ σημαντικό έγγραφο, ένα πολύ αναλυτικό έγγραφο”, είπε ο Ντόναλντ Τραμπ και πρόσθεσε ότι θα αναφερθεί σε αυτό αναλυτικά σε συνέντευξη Τύπου και άφησε να εννοηθεί ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα.

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος του CNN, Jim Acosta, ρώτησε τον αμερικανό Πρόεδρο αν η Β. Κορέα συμφώνησε στην αποπυρηνικοποίησή της με τον Τραμπ να απαντά ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει “πολύ σύντομα”.

Σύμφωνα με το κοινό κείμενο, φωτογραφία του οποίου έχει στη διάθεσή του το Γαλλικό Πρακτορείο, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ουν επαναλαμβάνει την δέσμευσή του για την “πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου”

Στο κείμενο δεν γίνεται αναφορά στην απαίτηση της αμερικανικής πλευράς για “πλήρη, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση”, φόρμουλα που σημαίνει την εγκατάλειψη των πυρηνικών όπλων και την αποδοχή επιθεωρήσεων, αλλά επαναλαμβάνεται μία παλαιότερη πιο αόριστου χαρακτήρα δέσμευση, ενώ από πλευράς ΗΠΑ αναφέρεται ότι θα εγγυηθούν την ασφάλεια της Βόρειας Κορέας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα