Τραμπ: “Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στο ΝΑΤΟ αν…”

Διαβάζεται σε 3'
Ντόναλντ Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ AP

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα διατηρήσει τις ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ θέτοντας, ωστόσο, κάποιες προϋποθέσεις που θα πρέπει, κατ’ αυτόν, να ακολουθήσουν οι χώρες της Ευρώπης

Συνέντευξη με τον φίλο και σύμμαχό του, Νάιτζελ Φάρατζ, για το βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι GB News παραχώρησε ο Ντόναλντ Τραμπ, στην οποία όπως δήλωσε οι ΗΠΑ θα παραμείνουν “100%” στο ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία του, εφόσον οι ευρωπαϊκές χώρες “παίξουν δίκαια”.

Στη συνέντευξή του που μεταδίδεται το βράδυ της Τρίτης (19/3) στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του ΝΑΤΟ και επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του στη διατλαντική συμμαχία – προειδοποιώντας όμως, όπως σημειώνει το POLITICO, τα ευρωπαϊκά κράτη να μην “εκμεταλλευτούν” την αμερικανική υποστήριξη.

Ανησυχία της Δύσης για τη στάση Τραμπ απέναντι σε ΝΑΤΟ και Ρωσία

Ο Τραμπ ασκεί έντονη κριτική στο ΝΑΤΟ εδώ και χρόνια και οι φόβοι των συμμάχων αυξήθηκαν όταν ο πρώην πρόεδρος -που θα αντιμετωπίσει τον νυν πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου- δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θα “ενθαρρύνει” τη Ρωσία να “κάνει ό,τι διάολο θέλει” στις χώρες του ΝΑΤΟ που δεν εκπληρώνουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς τη συμμαχία.

Αλλά μιλώντας στον Φάρατζ -τον πρώην ηγέτη του κόμματος Brexit του Ηνωμένου Βασιλείου- ο Τραμπ “μαλάκωσε” τη ρητορική του, ενώ υποστήριξε ότι η Ευρώπη πρέπει να πληρώσει “το μερίδιο που της αναλογεί” στο αμυντικό κόστος.

“Το ΝΑΤΟ πρέπει να αντιμετωπίζει δίκαια τις ΗΠΑ, διότι αν δεν υπήρχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ κυριολεκτικά δεν υπάρχει καν”, δήλωσε ο Τραμπ.

Ερωτηθείς ευθέως αν οι ΗΠΑ υπό την προεδρία του θα προσέρχονται σε βοήθεια των χωρών του ΝΑΤΟ που δέχονται επίθεση, ο Τραμπ είπε ότι θα το κάνουν.

“Ναι. Αλλά ξέρετε, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί, όχι το μερίδιο που αναλογεί σε όλους τους άλλους”, απάντησε ο Τραμπ.

“Έχουμε έναν ωκεανό ανάμεσα σε κάποια προβλήματα … έχουμε έναν ωραίο μεγάλο, όμορφο ωκεανό”, πρόσθεσε ο Τραμπ. “[Το ΝΑΤΟ] είναι πιο σημαντικό για [τις ευρωπαϊκές χώρες], θα επωφεληθούν”.

Η παραπάνω δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ έρχεται σε μια περίοδο όπου υπάρχει διάχυτη η ανησυχία μεταξύ των ηγετών της Δύσης για απόσυρση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, σε περίπτωση που καταφέρει να κερδίσει μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο.

“Δηλαδή αν αρχίσουν να παίζουν δίκαια, η Αμερική είναι εκεί;” ρώτησε ο Φάρατζ.

“Ναι. 100 τοις εκατό”, είπε ο Τραμπ.

Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, περίπου τα δύο τρίτα των 32 χωρών-μελών του δαπανούν τώρα για την άμυνα στο επίπεδο-στόχο της συμμαχίας, δηλαδή στο 2% ή περισσότερο του ΑΕΠ. Ο Τραμπ πέρασε μεγάλο μέρος της πρώτης θητείας του στην εξουσία βρίζοντας τους διατλαντικούς συμμάχους, ιδίως τη Γερμανία, σχετικά με την αύξηση των αμυντικών τους δαπανών.

Υπήρξαν παράλληλα αυξανόμενες ανησυχίες στην Ευρώπη σχετικά με την αξιοπιστία της δεκαετούς δέσμευσης των ΗΠΑ για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, οι οποίες ενισχύθηκαν από τη δεύτερη προεδρική υποψηφιότητα του Τραμπ και το αδιέξοδο στην Ουάσινγκτον σχετικά με το πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία.

Όσο ήταν πρόεδρος, ο Τραμπ απείλησε επανειλημμένα να εγκαταλείψει τη συμμαχία, αν και ποτέ δεν το έκανε πράξη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα